Tot mai multe minore devin mămici în România!
Aproximativ 8.500 de minore pe an devin mame în România la vârste fragede, în județul Alba, spre exemplu, în anul 2018 s-au înregistrat 83 de nașteri cu mame minore.
11 Decembrie 2018, 10:46
In evidența DGASPC Alba figurează 162 de mame minore.
Fenomenul sarcinilor la adolescente şi minore nu este o noutate în România, problema aceasta înregistrându-se în ţara noastră de mai bine de un deceniu.
Organizaţii nonguvernamentale au atras atenţia în repetate rânduri asupra procentului ridicat de mame minore din ţara noastră şi spun că multe provin din rândul minorităţii rome, în cadrul căreia sunt răspândite căsătoriile între minori.
Fenomenul nu apare doar în mediul rural, ci și în mediul urban. Această problemă este o consecinţă a lipsei accesului la îngrijiri medicale şi a unei educaţii deficitare privind sănătatea sexuală şi a reproducerii, relevă un raport Eurostat.
”Un procent de 90% din mamele minore din județul Alba sunt de etnie romă. Aici vorbim și despre un model cultural și lipsă de educație” a spus Valentin Frăcea, directorul DGASPC Alba.
Vorbind despre educație, se pare că în aceste cazuri e inexistentă atât în familie cât și la școală.
La o vârstă atât de fragedă, medicii spun că sarcinile sunt mult mai riscante, iar rata mortalității e mai mare.
”Riscurile sunt multiple atât pentru mamă cât și pentru copilaș. Un procent de 40% din acești copii riscă retardul, malformațiile sau prematuritatea extremă.
Tinerele mame riscă o ruptură de uter la o naștere atât de timpurie, fapt care poate duce la o sterectomie totală.
Trebuie să spun și că aceste tinere nu merg atât de des la controale, fapt care duce la creșterea riscurilor în perioada gravidanței și a nașterii” explică medicul neonatolog Brigitte Arghiuș din cadrul SJ Alba.
Dincolo de problemele de ordin medical care pot apărea, aceste tinere întâmpină și problema unei desconsiderări din partea societății și a familiei, motiv pentru care multe aleg și calea abandonului școlar.
În multe din cazuri tații își recunosc copilul, iar acesta rămâne în familia fetei.
Există și cazuri nefericite, în care copilul este abandonat la spital și preluat într-un centru de plasament.
Sursa: Viorel Grosu