Adenomul de prostată - cauze și tratament. Când trebuie să mergem la doctor
Adenomul de prostată, cunoscut și sub denumirea de hipertrofie prostatică benignă, este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni în rândul bărbaților.
24 Noiembrie 2022, 14:08
Aceasta apare în special după vârsta de 40-50 de ani și împiedică buna funcționare a sistemului urinar. În unele cazuri poate provoca probleme ale vezicii, tractului urinar și rinichilor.
Potrivit statisticilor, 70 % dintre barbati sufera de aceasta afectiune.
Evolutia acestei boli este insidioasa, pe parcursul a mai multor ani, iar modificarile produse la nivelul aparatului urinar sunt lente.
Potrivit specialistilor fiecare barbat trecut de varsta de 40 de ani ar trebui sa-si faca anual un control urologic, chiar daca nu exista simptome, pentru a depista si trata precoce afectiunile prostatei, a precizat la Antena Satelor dr Liviu Chiperi, medic specialist urolog.
Acesta a explicat ca diagnosticul adenomului de prostata si a posibilelor sale complicatii se stabilesc in urma examinarii clinice (a tuseului rectal) si investigatiilor paraclinice.
“Cu aceasta ocazie se recomanda investigatii si analize pentru a verifica functia renală, se face testul PSA care este un antigen specific al prostatei, care ne poate arăta dacă există vreo suspiciune de cancer la nivelul prostatei și un sumar de urină și urocultură care pot arăta dacă avem complicații ale sau o infecție”, precizeaza Liviu Chiperi.
La început, simptomele asociate cu prostata mărita sunt destul de ușoare, dar se pot agrava dacă nu sunt ameliorate la timp. Nevoia frecventă de a urina este una dintre cele mai comune manifestări ale adenomului de prostate.
Pacientul urineaza mai des, mai ales noaptea, dar și ziua e o problemă, apar usturimi la urinat, jetul urinar începe să fie subțire, fără forță, împrăștiat, exista în sângele în urină, care poate să fie descoperit întâmplător la analiză, fiind o sângerare foarte micuță, microscopică sau una foarte evidentă, urina este roșiatica.
Disfuncția erectilă este iarăși o problemă care trebuie sa ne convinga sa ne ducem la un doctor, senzația de golire incompletă, pacientul simte că după ce a urinat parcă a mai rămas ceva acolo. Fie că este o senzație care se întâmplă doar noaptea fie că este tot timpul, ea trebuie investigată.
Mai pot aparea dureri testiculare, dureri în perineu mai ales când stă jos.
Tratamentul adenomului de prostata este variat. In functie de existenta complicatiilor, tratamentul este medicamentos pentru adenomul de prostata necomplicat si chirurgical pentru aparitia complicatiilor, a explicat medicul urolog Liviu Chiperi.
In ultii ani, din pacate, a acrescut si incidenta cancerului de prostata, fiind a doua cauză de cancer şi a patra cauză de deces prin cancer, la bărbati. Potrivit statisticilor,1 din 7 bărbați fac cancer de prostată care apare de regulă, după 55 de ani, dar care nu dă simptomatologie decât mult mai târziu, după evoluție.
La fel ca in cazul hipertrofiei benigne, riscul dezvoltarii acestui tip de cancer creste odata cu inaintarea in varsta.
Desi este o boala care evolueaza greu si rar provoaca moartea pacientului, cancerul de prostata nu prezinta simptome decat in stadiile avansate, determinand un diagnostic foarte tarziu.
Astfel, controlul urologic de rutina joaca un rol important in prevenirea cancerului; determinarea nivelului PSA, dar si un screening corect pot depista din timp anomalii ale glandei, a precizat dr Liviu Chiperi, medic urolog.
“Primele probleme încep la o vârstă foarte tânără și se referă la inflamația prostatei, apoi la o vârstă mai înaintată, discutăm despre adenomul de prostată în care, pe lângă inflamație pe care o avem de foarte multe ori, avem și o modificare structurală a prostatei și cancerul de prostată. Screeningul este pentru cancer de postata care de obicei nu dă simptome în perioadele în care este la inceput,insa, mai tarziu să aibă simptome destul de asemănătoare. Ar trebui să ne îngrijoreze orice simptom care ne arată ca urinatul nu este ca la 20 de ani”, spune dr Liviu Chiperi.
Ca in toate tipurile de cancer, timpul este un factor pretios si diagnosticarea acestuia intr-o faza cat mai precoce are cele mai bune sanse de tratament.
Foto: pixabay