Ascultă Radio Antena Satelor Live

Caravana “Sănătatea vine la tine” ajunge în comunitățile rurale

Mii de oameni de la sate nu beneficiază de asistență și servicii medicale în localitatea în care trăiesc. În sute de comune nu există niciun medic, iar oamenii sunt nevoiți să meargă zeci de kilometri pentru o consultație sau o rețetă, iar cei care nu se pot deplasa se tratează singuri, acasă.

Caravana “Sănătatea vine la tine” ajunge în comunitățile rurale
Foto: Pixabay

Articol de Claudia Ruse, 23 Mai 2023, 16:22

Pentru a veni in sprijinul acestora, caravana „Sănătatea vine la tine” a pornit din nou la drum prin satele Romaniei.

Proiectul, derulat de Alianta Pacientilor Cronici din Romania, vizeaza persoanele din mediul rural si ofera consultatii medicale gratuite pentru boli de inimă și diabet.

Actiunea a inceput in luna aprilie si se desfasoara pana in luna iunie, in satele din 7 judete.

Pe lângă analize si controale medicale, o componentă foarte importantă a campaniei o reprezintă informarea și educarea pacienților.

De aceea, acestia primesc materiale informative despre diabet și bolile cardiovasculare, dar și despre importanța prevenției pentru o viață mai bună.

Presedintele Aliantei Pacientilor cu Boli Cronice din Romania, Cezar Irimia, a explicat la Antena Satelor ca scopul acestei caravane este de a depista în fază incipientă diabetul și eventualele afecțiuni cardiovasculare la populația din mediul rural, unde asistența primară de multe ori lipsește.

Potrivit Colegiului Medicilor din România, tara noastra are un deficit de aproape 600 de medici în mediul rural, medici de familie.

“De aceea ne-am hotărât să întindem în mână de ajutor cetățenilor din mediul rural. O mână mică, dar mai mult decât nimic decât oferă sistemul în acest moment. Ne-am aplecat către aceste două patologii pentru că au o incidență foarte mare și când spun foarte mare, pot spune la diabet, aproape de 2 milioane de pacienți, iar bolilele cardiovasculare fac ravagii în rândul populației, adică suntem pe locul întâi la mortalitate. De aceea ne-am orientat către diabet și cardiovascular, deoarece cele două patologii știm bine că se potențează una pe alta”, spune Cezar Irimia.

Rolul Carvanei este de a depista aceste afecțiuni în faze incipiente, cand se mai poate face ceva, când pacienții depistați mai pot fi indrumati la investigații la medici specialiști pentru a le salva viața.

Actiunea vizeaza peste 1000 de oameni din localitati care se afla la minim 20 de km de orase si spitale publice a declarant coordonatorul Caravanei, Lorenzo Radu.

"Ne propunem în fiecare an 1000 de de cetățeni investigați, iar statistica pe care o deținem noi este îngrijorătoare. Noi încercăm să găsim localități aflate nu aproape sau foarte aproape de orașe și de spitale publice, ci orașe aflate la minim 20 km. Localitatile in care poposeste caravan sunt alese in functie de accesul la servicii de sănătate. Celor care doresc sa-si evalueze starea de sanatate, li se fac analize medicale, iar apoi sunt consultati de specialisti", a declarat Lorenzo Radu.

“Medicii când văd pacientul, îl văd cu aceste analize deja gata. Și pentru cei care nu au ajuns la recoltarea de sânge, există teste instant.Toți pacienții care ajung la medicul cardiolog au înainte de de a intra un EKG făcut, pe lângă tensiune și indice de masă corporală și glicemie, glicată, colesterol, toate lucrurile care au o relevanță pentru medicul care care vede acel pacient. Toată această aparatură parte din din bagajul pe care îl luăm cu noi pe teren. Testele, materialele sanitare și tot ce ce este nevoie pentru a ne face treaba”

Campania isi propune sa transmita celor care se prezinta la aceste controale să aibă mai multă grijă de ei, să meargă mai des la medic, chiar și atunci când nu-i doare ceva.

În prima ediție a Caravanei “Sănătatea vine la tine” desfasurata anul trecut pe parcursul a 8 săptămâni în șapte județe au venit 1229 de persoane.

Cu acesata ocazie au fost depistate cel puțin 55 de persoane care în urma unor teste și unor controale făcute în caravană, au aflat că au diabet zaharat. Pe lângă aceștia 113 persoane au fost depistate cu tulburări de ritm cardiac, în urma unui consult și a unui EKG.

In plus, foarte mulți români, aproape spre jumătate, se aflau în diverse diferite stadii de obezitate și peste 50% din populația care a ajuns la la echipele din teren suferea de dislepidemie, adică valori crescute ale grăsimilor în sânge, colesterol și și trigliceride.

Pe langa Caravana”Sanatate vine la tine”, Alianta Pacientilor Cronici din Romania si Federatia Bolnavilor de Cancer organizeaza si Campania de depistare precoce a cancerului de san si nu numai, in cadrul campaniei “Deci se poate”, actiune care se deruleaza in fiecare toamna in mediul rural, a amintit Lorenzo Radu.

“Noi suntem chiar pe ultimul loc din Europa, conform unor date dintr-un raport european din 2022. Potrivit statisticilor sub 10% din femeile din grupul țintă și-au făcut investigații pentru pentru depistarea unor eventuale probleme, inclusiv a cancerului. “

Cezar Irimia a invocate o statistică a Comisiei Europene și a OECD privind cancerul în România, care spune că avem decese cu 48% mai multe decât media europeană și în fiecare an avem două peste 20.000 de decese evitabile.

“Cât despre canceru genito-mamar în România, unde se spune că avem programe de screening, este o minciună gogonată. Îmi cer scuze că folosesc asemenea cuvinte, dar sunt intrigat pentru că atunci când spui că ai un screening pe o anumită formă de cancer ai și un registru care să monitorizeze efectele acestui screening și rezultatele se văd undeva la 10-15 ani.Deci nu avem nicio formă de screening organizat punctual, ci avem un screening oportunist. Atunci când doamnele noastre mai îndrăznesc să ceară un bilet de trimitere, să-și facă o mamografie sau papanicolau și doamnele care într-adevăr observă anumite modificări nu avem un screening organizat la nivel national.”

Pe lângă aceste caravane Alianta Bolnavilor de cancer din Romania desfășoara un proiect cu fonduri norvegiene privind depistarea timpurie a cancerului bronco-pulmonar, care face ravagii la noi în România, a declarant Cezar Irimia.

Metoda acestui screening este un computer tomograf cu doză mică, deci nepericuloasă, desfășurat în câteva județe Călărași, Giurgiu, Prahova, Ialomița și Ilfov, unde dorim va fi investigate populația la risc și mai ales cazurile sociale.

Accesul la acest program de investigatii se va face pe baza unor chestionare în urma riscogramelor efectuate de medicii de familie, a explicat Cezar irimia, presedinte APCR.

“Nu ne dăm bătuți, încercăm să întindem o mână populației. Eu fiind pacient cu cancer și nu numai, și cardiac și diabetic, cred că cei care vor fi depistați vor avea o șansă, ca și mine, de a-si prelungi viața, de a se însănătoși.”

Cancerul pulmonar: noi tratamente foarte promițătoare
Pilula de sanatate 04 Iunie 2024, 14:49

Cancerul pulmonar: noi tratamente foarte promițătoare

În cadrul congresului Asco de la Chicago au fost anunțate câteva rezultate foarte promițătoare în lupta împotriva cancerului...

Cancerul pulmonar: noi tratamente foarte promițătoare
Pilula de sanatate 24 Mai 2024, 14:56

Corpus callosum: ce este?

Toată lumea a auzit de corpul calos, dar nimeni nu știe cu adevărat ce este, unde este localizat sau la ce folosește. Mathieu...

Corpus callosum: ce este?
Coryza: cum afectează gripa pisicii oamenii?
Pilula de sanatate 23 Mai 2024, 14:53

Coryza: cum afectează gripa pisicii oamenii?

Coryza, sau gripa pisicii, este o boală care seamănă cu coryza la om și, deși prezintă aceleași simptome la pisici și la...

Coryza: cum afectează gripa pisicii oamenii?
Cazurile de rujeolă în creștere: Peste 15.000 de îmbolnăviri înregistrate din ianuarie 2023 până în mai 2024
Pilula de sanatate 22 Mai 2024, 17:14

Cazurile de rujeolă în creștere: Peste 15.000 de îmbolnăviri înregistrate din ianuarie 2023 până în mai 2024

România se confruntă cu o creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă, cu un total de 15.763 de cazuri noi raportate între 1...

Cazurile de rujeolă în creștere: Peste 15.000 de îmbolnăviri înregistrate din ianuarie 2023 până în mai 2024
Pilula de sanatate 21 Mai 2024, 14:41

Psoriazisul coatelor și genunchilor: care sunt soluțiile și tratamentele?

Suferiți de psoriazis? Aveți pete de mâncărime și scuame pe coate și genunchi?Atât vara, cât și iarna, ascunzi aceste zone...

Psoriazisul coatelor și genunchilor: care sunt soluțiile și tratamentele?
Minunea din natură: O nouă speranță în lupta împotriva cancerului
Pilula de sanatate 14 Mai 2024, 11:57

Minunea din natură: O nouă speranță în lupta împotriva cancerului

În lumea vastă a naturii, se ascund uneori răspunsuri la cele mai complexe probleme ale omenirii.

Minunea din natură: O nouă speranță în lupta împotriva cancerului
Genunchii, gardienii mobilității noastre. Cauze și soluții de tratament
Pilula de sanatate 13 Mai 2024, 12:18

Genunchii, gardienii mobilității noastre. Cauze și soluții de tratament

Durerile de genunchi sunt o problemă comună care poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau nivelul de activitate...

Genunchii, gardienii mobilității noastre. Cauze și soluții de tratament
Ziua Internaţională a Asistentului Medical
Pilula de sanatate 12 Mai 2024, 08:32

Ziua Internaţională a Asistentului Medical

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis duminică un mesaj cu prilejul Zilei Internaţionale a Asistentului Medical.

Ziua Internaţională a Asistentului Medical