Ascultă Radio Antena Satelor Live

Lipsa de somn afectează sănătatea mintală a copiilor

Lipsa de somn face mai mult decât să-i facă pe copii morocănoși. De asemenea, crește riscul de depresie, anxietate și impulsivitate la copiii mici, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Warwick.

Articol de Simona Lazăr, 28 Iunie 2024, 23:06

Atunci când un copil refuză sămeargă la culcare, încercăm adesea să îl convingem că somnul îl ajută să crească. Deși hormonul de creștere este secretat în principal în timpul fazei de somn profund, căderea (sau nu) în brațele lui Morfeu poate avea un efect și asupra sănătății mintale, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Warwick.

Lipsa somnului crește riscul de depresie și impulsivitate la copii

Diferitele faze ale somnului sunt procese active care susțin reorganizarea circuitelor cerebrale. Prin urmare, cantitatea și calitatea somnului sunt deosebit de importante în timpul copilăriei, când creierul se dezvoltă și se reorganizează rapid.
În cadrul unui experiment la care au participat 11 000 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani, cercetătorii au examinat relația dintre durata somnului și structura creierului. Ei au constatat că măsurile de depresie,anxietate, comportament impulsiv și performanțe cognitive slabe erau mai mari la tinerii care dormeau puțin. În plus, problemele depresive asociate cu durata scurtă a somnului erau încă înregistrate un an mai târziu.

Zone cerebrale mai mici

Profesorul Jianfeng Feng, de la Departamentul de informatică al Universității Warwick și autorul principal al studiului, a explicat: "Rezultatele noastre au arătat că scorul total pentru problemele comportamentale ale copiilor care au dormit mai puțin de 7 ore a fost cu 53% mai mare în medie, iar scorul cognitiv total a fost cu 7,8% mai mic în medie decât al celor care au dormit între 9 și 11 ore. Acest lucru subliniază importanța unui somn suficient pentru dezvoltarea și sănătatea mintală a copiilor".
În plus față de legătura dintre sănătatea mintală și lipsa de somn, cercetătorii au descoperit, de asemenea, printr-o analiză a datelor mari, că anumite părți ale creierului copiilor care dormeau puțin aveau volume mai mici decât media. Zonele care par a fi afectate de lipsa de somn sunt cortexul orbitofrontal și prefrontal, lobul temporal, precuneus și girusul supramarginal.
Expertul mai subliniază că " cantitatea de somn recomandată pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani este de 9-12 ore. Cu toate acestea, tulburările de somn sunt frecvente la copiii și adolescenții din întreaga lume din cauza cererii tot mai mari de timp la școală, a utilizării crescute a timpului petrecut pe ecran și a activităților sportive și sociale".
Colegul său, profesorul Edmund Rolls, adaugă: "Au fost identificate asocieri importante între durata somnului la copii, structura creierului și măsurile de sănătate cognitivă și mentală". Cu toate acestea, el recunoaște că "sunt necesare cercetări suplimentare pentru a descoperi motivele care stau la baza acestor relații".

Cum vă puteți ajuta copilul să doarmă mai bine?

Există câteva trucuri pentru a-i ajuta pe copii să cadă mai ușor în brațele lui Morpheus.

Ca și în cazul adulților, nu este recomandabil să se uite la prea multe ecrane înainte de culcare. După cină, în loc să îi lăsați să se uite la un desen animat, propuneți-le să se joace cu jucăriile lor preferate (păpuși, mașinuțe, seturi de construcții etc.) sau să joace împreună un joc de societate.

Stabilireaunei rutine ajută, de asemenea, la evitarea tantrumurilor și a certurilor. Definiți o oră de culcare, precum și rutina de culcare (punerea pijamalei, spălatul pe dinți, pipi...).

De asemenea, este o idee bună să stabilițiun ritual, cum ar fi citirea unei cărți împreună, cântarea unui cântec de leagăn și discutarea momentelor preferate și mai puțin preferate ale zilei. Acest moment de împărtășire și de schimb ajută la liniștirea copilului și la calmarea lui.

Câteva sfaturi pentru a dormi bine în dormitor

Dormitoarele nu trebuie să fie supraîncălzite (pentru copii sau adulți). Temperatura ideală este între 18°C și 19°C.

Aerisiți dormitorul în fiecare zi prin deschiderea largă a ferestrelor timp de cel puțin 5 minute. De preferință între orele 8:00 și 11:00 dimineața sau între orele 22:00 și 24:00 seara.

Aerul nu trebuie să fie nici prea uscat. Folosiți un umidificator dacă este necesar.

Nu fumați niciodată în dormitorul unui copil sau în prezența acestuia.

Fonduri pentru prevenirea și depistarea cancerului pulmonar
Pilula de sanatate 21 Aprilie 2025, 01:43

Fonduri pentru prevenirea și depistarea cancerului pulmonar

Fonduri în valoare de 16,5 milioane de euro pentru prevenirea şi depistarea cancerului pulmonar

Fonduri pentru prevenirea și depistarea cancerului pulmonar
Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paşte
Pilula de sanatate 20 Aprilie 2025, 11:44

Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paşte

Sărbătorile pascale vin cu mese îmbelşugate şi tentaţii culinare care pot deveni o provocare pentru organism, mai ales după...

Recomandările medicilor pentru perioada sărbătorilor de Paşte
Evenimente organizate de Ziua Naţională a Transplantului
Pilula de sanatate 11 Aprilie 2025, 17:57

Evenimente organizate de Ziua Naţională a Transplantului

Ziua Naţională a Transplantului va fi marcată vineri printr-o serie de evenimente, organizate în cadrul Bibliotecii Academiei...

Evenimente organizate de Ziua Naţională a Transplantului
Pilula de sanatate 25 Martie 2025, 20:57

Limba albă: un posibil semn de afte orale

Sănătatea dinților și a gurii în general depinde de o bună igienă linguală. Prin urmare, este important să vă inspectați...

Limba albă: un posibil semn de afte orale
Pilula de sanatate 24 Martie 2025, 20:55

Mecanismele noastre de apărare în fața anxietății

Anxietatea este o senzație foarte neplăcută, chiar insuportabilă atunci când atinge un nivel ridicat. De aceea, tindem să...

Mecanismele noastre de apărare în fața anxietății
Pilula de sanatate 23 Martie 2025, 20:53

Anxietatea: vitamina B6 poate contribui la reducerea acesteia

Un studiu realizat de Universitatea din Reading (Marea Britanie) arată că dozele mari de vitamina B6 ajută la reducerea...

Anxietatea: vitamina B6 poate contribui la reducerea acesteia
Pilula de sanatate 22 Martie 2025, 20:51

Femeile însărcinate plătite să nu mai fumeze! Unde se întâmplă asta?

Fumatul este nociv pentru copilul dumneavoastră. Nimeni nu contestă acest lucru. Cu toate acestea, unele viitoare mame...

Femeile însărcinate plătite să nu mai fumeze! Unde se întâmplă asta?
Pilula de sanatate 21 Martie 2025, 20:48

Această boală pulmonară este pe cale să explodeze până în 2050

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) la 7 decembrie 2023, numărul de cazuri ale...

Această boală pulmonară este pe cale să explodeze până în 2050