Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mâinile sau picioarele reci pot indica o problemă vasculară. Când ar trebui să apelezi la un medic

Te uiți la televizor pe canapea sau lucrezi la computerul de la birou și dintr-o dată îți simți mâinile reci, chiar dacă nu te afli într-un mediu ambiental rece.

Mâinile sau picioarele reci pot indica o problemă vasculară. Când ar trebui să apelezi la un medic
Foto: pixabay

Articol de Petruț Mazilu, 27 Martie 2023, 15:25

Pot exista multe motive pentru care suferiți de mâini reci, inclusiv afecțiuni de sănătate subiacente, cum ar fi probleme neurologice, endocrine sau cardiovasculare. Ocazional, acest lucru poate fi legat de consumul anumitor medicamente.

Persoanele care au anemie, diabet, lupus, sclerodermie, boli tiroidiene, circulație deficitară sau tulburări ale sistemului nervos pot fi mai susceptibile de a avea mâinile reci.

Și pentru mulți oameni sănătoși reprezintă pur și simplu răspunsul natural al corpului lor la un mediu rece și, probabil, nu este un motiv de îngrijorare.

Cauzele de bază variază, dar pot fi legate de modificări ale circulației sângelui și/sau modificări neurologice.

Persoanele cu mâinile reci suferă adesea și de picioarele reci, din aceleași motive.

Mâinile sau picioarele excesiv de reci sau dacă este vorba doar de o mână sau un picior, se pot datora unei boli subiacente a vaselor de sânge și ar trebui evaluate de un medic.

Dacă mâinile tale se simt reci chiar și pe vreme caldă sau dacă au nevoie de mult timp pentru a se încălzi după ce ai fost expus la frig, este posibil să ai o afecțiune care restricționează fluxul de sânge către mâini.

Sângele curge de la inimă la mâini prin artera ulnară și artera radială. Expunerea la temperaturi scăzute face ca mușchii din jurul acestor artere să se strângă sau să se îngusteze. Acesta este un răspuns normal, astfel încât organismul să poată conserva căldura și să protejeze de leziuni organe vitale, cum ar fi inima și plămânii.

Cu toate acestea, uneori vasele de sânge se vor îngusta brusc, chiar și atunci când nu există o cauză aparentă.

Această constricție sau vasospasm face ca mâinile să se simtă reci. Pielea degetelor și a mâinilor se poate schimba, de asemenea, de la roz la albastru sau alb. Când fluxul sanguin se reia, mâinile tale pot apărea roșii și se pot simți fierbinți.

Vasospasmele frecvente sau prelungite pot duce la răni (ulcere) ale pielii sau leziuni tisulare.

Pe lângă expunerea la temperaturi scăzute sau manipularea obiectelor reci, unele boli sau afecțiuni vă pot face să simțiți mâinile reci.

Simptomele pot varia de la ușoare sau moderate până la severe. Dacă simptomele sunt ușoare sau apar ocazional, le puteți ignora. Dacă simptomele devin mai frecvente sau severe, starea poate necesita tratament.

Sindromul Raynaud

Aceasta este o tulburare destul de comună care afectează arterele care furnizează sânge de la inimă către alte părți ale corpului. Are ca rezultat constricția sau îngustarea temporară a vaselor de sânge, numită vasospasm.

De obicei, degetele și mâinile sunt afectate. În aproximativ 40% din cazuri, degetele de la picioare sunt și ele afectate.

Sindromul poate afecta doar unul sau două degete de la mâini sau de la picioare. Poate afecta diferite părți ale corpului în momente diferite.

În timpul unui atac sau episod, fluxul de sânge către mâini și/sau picioare este restricționat. Atacurile pot dura de la câteva minute până la o oră.

Un atac poate fi declanșat de stres sau de o expunere bruscă sau scurtă la temperaturi scăzute.

Există două forme de sindrom Raynaud: primar și secundar.

Sindromul Raynaud primar nu are o cauză cunoscută. Apare mai frecvent decât tipul secundar și este de obicei mai puțin gravă.

Sindromul secundar este asociat cu o afecțiune, boală sau factor de bază mai grav. Unele dintre aceste cauze de bază includ boli ale țesutului conjunctiv sau tulburări ale sistemului imunitar.

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale bolii Raynaud secundare includ:

Artrita reumatoidă (o boală care provoacă inflamații la nivelul articulațiilor și care duce la deformări dureroase)
Lupus (o boală în care sistemul imunitar atacă țesutul sănătos)
Sclerodermie (întărirea pielii și a altor țesuturi ale corpului)
Ateroscleroza (depuneri de plăci de material gras pe pereții interiori ai arterelor)
Hipertensiune pulmonară (un tip de hipertensiune arterială care afectează arterele din plămâni și partea dreaptă a inimii)
Anumite tulburări ale sângelui, cum ar fi crioglobulinemia (care provoacă deteriorarea și inflamarea vaselor de sânge din tot corpul); și polimiozită (o boală inflamatorie care provoacă slăbiciune musculară)
Sindromul Sjögren (o tulburare care provoacă uscarea ochilor și a gurii)
Sindromul Buerger (blocarea arterelor de la picioare și mâini, ducând la durere și leziuni tisulare)
Alte cauze ale bolii Raynaud secundare pot include:

Mișcări repetitive - Mișcările repetitive asociate cu tastarea sau cântatul la un instrument muzical pentru perioade lungi de timp pot fi un factor. Utilizarea de unelte electrice care vibrează, cum ar fi un burghiu sau un ciocan pneumatic, poate declanșa atacuri.
Leziuni ale mâinilor - Leziuni ale mâinilor cauzate de un accident, intervenție chirurgicală sau degerături.
Utilizarea unor substanțe chimice la locul de muncă, cum ar fi clorura de vinil.
Utilizarea medicamentelor - Unele medicamente asociate cu Raynauds secundar sunt agenți de chimioterapie, pilule contraceptive, medicamente fără prescripție medicală pentru răceală și alergii și beta-blocante pentru tratarea hipertensiunii. Alte medicamente includ narcotice, medicamente pentru cefaleea migrenoasă care conțin ergotamina și pastile de slăbit.

Hipotiroidism

O glanda tiroidă subactivă poate îngreuna o persoană să tolereze frigul. De asemenea, este asociat cu alte boli, cum ar fi artrita reumatoidă, sindromul Sjogren și lupusul.

Boala arterelor periferice

Boala arterelor periferice este o afecțiune medicală care se caracterizează prin îngustarea sau blocarea arterelor care alimentează sânge la nivelul membrelor inferioare. Aceasta poate duce la dureri, amorțeli, slăbiciune musculară și alte simptome.

Cauza principală a BAP este ateroscleroza, o afecțiune în care se acumulează depozite de grăsime și alte substanțe pe pereții arterelor. Aceste depozite pot îngusta treptat lumenul arterelor, reducând fluxul sanguin și determinând simptomele caracteristice ale BAP.

Factorii de risc pentru BAP includ fumatul, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol și istoricul familial de BAP.

Circulație slabă

Circulația slabă poate fi una dintre principalele cauze ale mâinilor reci. Acest lucru poate fi cauzat de probleme de sănătate cum ar fi boala Raynaud sau sindromul arterei vertebrale.

Temperatura ambientală

Mâinile reci pot fi cauzate de o temperatură ambientală scăzută. Când temperatura este scăzută, corpul nostru își concentrează sângele în organele vitale pentru a le menține calde, lăsând mâinile și picioarele mai reci.

Stresul și anxietatea

Stresul și anxietatea pot afecta circulația sângelui și pot duce la mâini reci.

Anemia

Anemia poate cauza mâini reci, deoarece nivelurile scăzute de hemoglobină pot afecta fluxul de sânge către mâini și picioare.

Consumul de nicotină

Fumatul sau utilizarea altor produse din tutun pot cauza mâini reci, deoarece aceste substanțe pot afecta fluxul de sânge către extremități.

Dacă mâinile tale sunt mereu reci și aceasta îți cauzează disconfort sau durere, este recomandat să consulți un medic pentru a exclude orice afecțiune medicală subiacentă.

Etichete : cauze maini reci
Pilula de sanatate 30 Iunie 2024, 23:03

O lună de depresie poate avea efect asupra greutății corporale

Un nou studiu evidențiază influența depresiei asupra greutății corporale. O creștere a simptomelor este corelată cu o...

O lună de depresie poate avea efect asupra greutății corporale
Pilula de sanatate 28 Iunie 2024, 23:06

Lipsa de somn afectează sănătatea mintală a copiilor

Lipsa de somn face mai mult decât să-i facă pe copii morocănoși. De asemenea, crește riscul de depresie, anxietate și...

Lipsa de somn afectează sănătatea mintală a copiilor
Pilula de sanatate 27 Iunie 2024, 23:10

Traumele din copilărie ne fac mai vulnerabili la durerea cronică

Experiențele traumatice din copilărie, cum ar fi abuzul sexual și fizic sau intimidarea la școală, lasă adesea cicatrici de...

Traumele din copilărie ne fac mai vulnerabili la durerea cronică
Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze
Pilula de sanatate 26 Iunie 2024, 15:23

Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze

Peste 1.200 de persoane din mediul rural au beneficiat, prin intermediul celei de a treia ediţii a Caravanei 'Sănătatea vine...

Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze
Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare
Pilula de sanatate 25 Iunie 2024, 12:54

Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare

În nopțile caniculare, somnul poate deveni o provocare din cauza temperaturilor ridicate și a disconfortului termic. Iată...

Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare
Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze
Pilula de sanatate 25 Iunie 2024, 11:46

Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze

Magneziul este un mineral esențial pentru numeroase funcții ale organismului, inclusiv metabolismul energetic, sinteza...

Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze
Pilula de sanatate 21 Iunie 2024, 23:21

Zahăr: până la vârsta de 10 ani, copiii au consumat deja echivalentul recomandat a se consuma până la 18 ani

Potrivit autorităților sanitare britanice, copiii din Regatul Unit în vârstă de 10 ani au depășit deja consumul maxim de...

Zahăr: până la vârsta de 10 ani, copiii au consumat deja echivalentul recomandat a se consuma până la 18 ani
Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România
Pilula de sanatate 20 Iunie 2024, 13:00

Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România

Programul european JARDIN va fi implementat în România în perioada 2024-2026, aducând un sprijin esenţial pentru pacienţii cu...

Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România