Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mâinile sau picioarele reci pot indica o problemă vasculară. Când ar trebui să apelezi la un medic

Te uiți la televizor pe canapea sau lucrezi la computerul de la birou și dintr-o dată îți simți mâinile reci, chiar dacă nu te afli într-un mediu ambiental rece.

Mâinile sau picioarele reci pot indica o problemă vasculară. Când ar trebui să apelezi la un medic
Foto: pixabay

Articol de Petruț Mazilu, 27 Martie 2023, 15:25

Pot exista multe motive pentru care suferiți de mâini reci, inclusiv afecțiuni de sănătate subiacente, cum ar fi probleme neurologice, endocrine sau cardiovasculare. Ocazional, acest lucru poate fi legat de consumul anumitor medicamente.

Persoanele care au anemie, diabet, lupus, sclerodermie, boli tiroidiene, circulație deficitară sau tulburări ale sistemului nervos pot fi mai susceptibile de a avea mâinile reci.

Și pentru mulți oameni sănătoși reprezintă pur și simplu răspunsul natural al corpului lor la un mediu rece și, probabil, nu este un motiv de îngrijorare.

Cauzele de bază variază, dar pot fi legate de modificări ale circulației sângelui și/sau modificări neurologice.

Persoanele cu mâinile reci suferă adesea și de picioarele reci, din aceleași motive.

Mâinile sau picioarele excesiv de reci sau dacă este vorba doar de o mână sau un picior, se pot datora unei boli subiacente a vaselor de sânge și ar trebui evaluate de un medic.

Dacă mâinile tale se simt reci chiar și pe vreme caldă sau dacă au nevoie de mult timp pentru a se încălzi după ce ai fost expus la frig, este posibil să ai o afecțiune care restricționează fluxul de sânge către mâini.

Sângele curge de la inimă la mâini prin artera ulnară și artera radială. Expunerea la temperaturi scăzute face ca mușchii din jurul acestor artere să se strângă sau să se îngusteze. Acesta este un răspuns normal, astfel încât organismul să poată conserva căldura și să protejeze de leziuni organe vitale, cum ar fi inima și plămânii.

Cu toate acestea, uneori vasele de sânge se vor îngusta brusc, chiar și atunci când nu există o cauză aparentă.

Această constricție sau vasospasm face ca mâinile să se simtă reci. Pielea degetelor și a mâinilor se poate schimba, de asemenea, de la roz la albastru sau alb. Când fluxul sanguin se reia, mâinile tale pot apărea roșii și se pot simți fierbinți.

Vasospasmele frecvente sau prelungite pot duce la răni (ulcere) ale pielii sau leziuni tisulare.

Pe lângă expunerea la temperaturi scăzute sau manipularea obiectelor reci, unele boli sau afecțiuni vă pot face să simțiți mâinile reci.

Simptomele pot varia de la ușoare sau moderate până la severe. Dacă simptomele sunt ușoare sau apar ocazional, le puteți ignora. Dacă simptomele devin mai frecvente sau severe, starea poate necesita tratament.

Sindromul Raynaud

Aceasta este o tulburare destul de comună care afectează arterele care furnizează sânge de la inimă către alte părți ale corpului. Are ca rezultat constricția sau îngustarea temporară a vaselor de sânge, numită vasospasm.

De obicei, degetele și mâinile sunt afectate. În aproximativ 40% din cazuri, degetele de la picioare sunt și ele afectate.

Sindromul poate afecta doar unul sau două degete de la mâini sau de la picioare. Poate afecta diferite părți ale corpului în momente diferite.

În timpul unui atac sau episod, fluxul de sânge către mâini și/sau picioare este restricționat. Atacurile pot dura de la câteva minute până la o oră.

Un atac poate fi declanșat de stres sau de o expunere bruscă sau scurtă la temperaturi scăzute.

Există două forme de sindrom Raynaud: primar și secundar.

Sindromul Raynaud primar nu are o cauză cunoscută. Apare mai frecvent decât tipul secundar și este de obicei mai puțin gravă.

Sindromul secundar este asociat cu o afecțiune, boală sau factor de bază mai grav. Unele dintre aceste cauze de bază includ boli ale țesutului conjunctiv sau tulburări ale sistemului imunitar.

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale bolii Raynaud secundare includ:

Artrita reumatoidă (o boală care provoacă inflamații la nivelul articulațiilor și care duce la deformări dureroase)
Lupus (o boală în care sistemul imunitar atacă țesutul sănătos)
Sclerodermie (întărirea pielii și a altor țesuturi ale corpului)
Ateroscleroza (depuneri de plăci de material gras pe pereții interiori ai arterelor)
Hipertensiune pulmonară (un tip de hipertensiune arterială care afectează arterele din plămâni și partea dreaptă a inimii)
Anumite tulburări ale sângelui, cum ar fi crioglobulinemia (care provoacă deteriorarea și inflamarea vaselor de sânge din tot corpul); și polimiozită (o boală inflamatorie care provoacă slăbiciune musculară)
Sindromul Sjögren (o tulburare care provoacă uscarea ochilor și a gurii)
Sindromul Buerger (blocarea arterelor de la picioare și mâini, ducând la durere și leziuni tisulare)
Alte cauze ale bolii Raynaud secundare pot include:

Mișcări repetitive - Mișcările repetitive asociate cu tastarea sau cântatul la un instrument muzical pentru perioade lungi de timp pot fi un factor. Utilizarea de unelte electrice care vibrează, cum ar fi un burghiu sau un ciocan pneumatic, poate declanșa atacuri.
Leziuni ale mâinilor - Leziuni ale mâinilor cauzate de un accident, intervenție chirurgicală sau degerături.
Utilizarea unor substanțe chimice la locul de muncă, cum ar fi clorura de vinil.
Utilizarea medicamentelor - Unele medicamente asociate cu Raynauds secundar sunt agenți de chimioterapie, pilule contraceptive, medicamente fără prescripție medicală pentru răceală și alergii și beta-blocante pentru tratarea hipertensiunii. Alte medicamente includ narcotice, medicamente pentru cefaleea migrenoasă care conțin ergotamina și pastile de slăbit.

Hipotiroidism

O glanda tiroidă subactivă poate îngreuna o persoană să tolereze frigul. De asemenea, este asociat cu alte boli, cum ar fi artrita reumatoidă, sindromul Sjogren și lupusul.

Boala arterelor periferice

Boala arterelor periferice este o afecțiune medicală care se caracterizează prin îngustarea sau blocarea arterelor care alimentează sânge la nivelul membrelor inferioare. Aceasta poate duce la dureri, amorțeli, slăbiciune musculară și alte simptome.

Cauza principală a BAP este ateroscleroza, o afecțiune în care se acumulează depozite de grăsime și alte substanțe pe pereții arterelor. Aceste depozite pot îngusta treptat lumenul arterelor, reducând fluxul sanguin și determinând simptomele caracteristice ale BAP.

Factorii de risc pentru BAP includ fumatul, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol și istoricul familial de BAP.

Circulație slabă

Circulația slabă poate fi una dintre principalele cauze ale mâinilor reci. Acest lucru poate fi cauzat de probleme de sănătate cum ar fi boala Raynaud sau sindromul arterei vertebrale.

Temperatura ambientală

Mâinile reci pot fi cauzate de o temperatură ambientală scăzută. Când temperatura este scăzută, corpul nostru își concentrează sângele în organele vitale pentru a le menține calde, lăsând mâinile și picioarele mai reci.

Stresul și anxietatea

Stresul și anxietatea pot afecta circulația sângelui și pot duce la mâini reci.

Anemia

Anemia poate cauza mâini reci, deoarece nivelurile scăzute de hemoglobină pot afecta fluxul de sânge către mâini și picioare.

Consumul de nicotină

Fumatul sau utilizarea altor produse din tutun pot cauza mâini reci, deoarece aceste substanțe pot afecta fluxul de sânge către extremități.

Dacă mâinile tale sunt mereu reci și aceasta îți cauzează disconfort sau durere, este recomandat să consulți un medic pentru a exclude orice afecțiune medicală subiacentă.

Etichete : cauze maini reci
Ameliorare lentă a simptomelor de COVID de lungă durată, după doi ani, pentru majoritatea pacienţilor
Pilula de sanatate 27 Mai 2023, 14:41

Ameliorare lentă a simptomelor de COVID de lungă durată, după doi ani, pentru majoritatea pacienţilor

Marea majoritate a pacienţilor (90%) care suferă de COVID-19 de lungă durată beneficiază de o ameliorare lentă a simptomelor...

Ameliorare lentă a simptomelor de COVID de lungă durată, după doi ani, pentru majoritatea pacienţilor
Peste 700.000 de români suferă de hipotiroidism,  cea mai frecventă afecțiune a tiroidei
Pilula de sanatate 25 Mai 2023, 16:29

Peste 700.000 de români suferă de hipotiroidism, cea mai frecventă afecțiune a tiroidei

Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă produce cantități insuficiente de hormoni tiroidieni în organism.

Peste 700.000 de români suferă de hipotiroidism, cea mai frecventă afecțiune a tiroidei
Vitamina D previne problemele mintale la copii
Pilula de sanatate 24 Mai 2023, 21:14

Vitamina D previne problemele mintale la copii

Oamenii de ştiinţă finlandezi au descoperit o legătură între vitamina D şi problemele de sănătate mintală la copii. S-a...

Vitamina D previne problemele mintale la copii
CNAS: Biosimilarele - varianta mai ieftină a medicamentelor biologice
Pilula de sanatate 24 Mai 2023, 11:16

CNAS: Biosimilarele - varianta mai ieftină a medicamentelor biologice

Biosimilarele reprezintă varianta mai ieftină a medicamentelor biologice, dar cu aceeaşi eficacitate, siguranţă şi beneficii...

CNAS: Biosimilarele - varianta mai ieftină a medicamentelor biologice
Caravana “Sănătatea vine la tine” ajunge în comunitățile rurale
Pilula de sanatate 23 Mai 2023, 16:22

Caravana “Sănătatea vine la tine” ajunge în comunitățile rurale

Mii de oameni de la sate nu beneficiază de asistență și servicii medicale în localitatea în care trăiesc. În sute de comune...

Caravana “Sănătatea vine la tine” ajunge în comunitățile rurale
Cancerul de rinichi: o nouă terapie
Pilula de sanatate 22 Mai 2023, 08:09

Cancerul de rinichi: o nouă terapie

Pentru a reduce efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer, cercetătorii încearcă să dezvolte noi molecule capabile...

Cancerul de rinichi: o nouă terapie
Carnea gătită la temperaturi ridicate crește riscul de cancer la rinichi
Pilula de sanatate 21 Mai 2023, 08:03

Carnea gătită la temperaturi ridicate crește riscul de cancer la rinichi

Pe aragaz sau pe grătar, carnea gătită la temperatură ridicată generează compuși cancerigeni. Rinichii sunt primele organe...

Carnea gătită la temperaturi ridicate crește riscul de cancer la rinichi
Controale medicale gratuite pentru boli de inimă și diabet, efectuate în județul Olt
Pilula de sanatate 18 Mai 2023, 12:39

Controale medicale gratuite pentru boli de inimă și diabet, efectuate în județul Olt

În perioada 20 – 21 mai, locuitorii din Sârbii-Măgura, din județul Olt vor beneficia de controale medicale gratuite în cadrul...

Controale medicale gratuite pentru boli de inimă și diabet, efectuate în județul Olt