Ascultă Radio Antena Satelor Live

Regimul alimentar al bolnavului de gută

Guta este o formă dureroasă de artrită care, în trecut, era considerată boala oamenilor bogați, care consumau foarte multă carne de vânat (bogată în purine).

04 Ianuarie 2016, 11:25

În prezent, guta afectează multă lume, mai ales bărbații, și este asociată cu regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare și alcool. Pe lângă tratamentul medicamentos, în gută este foarte importantă respectarea unui regim alimentar.

În ce constă dieta bolnavului de gută și de ce apare boala explica doamna Livia Nena, biolog cu specializare în nutriție.

Se formează din cauza cristalelor de urați care, practic, se fixează la încheieturile mici. Criza, practic, apare cu o durere violentă a degetului mare și înroșirea degetului. Asta este o simptomatologie, dar și o dovadă clinică că există problema de gută la persoana respectivă.

Se întâmplă ca, în această problemă, proteinele să nu mai fie metabolizate cum trebuie. Deci este un dereglaj în metabolismul protidic. Proteinele nu mai sunt descompuse total și atunci acidul uric care rezultă nu mai este eliminat total din organism și se depune sub formă de cristale de urați.

Aceste cristale de urați se pot depune la încheieturile mici, la falangele degetelor. De multe ori guta reprezintă și o artrită, adică o inflamare a articulațiilor mici și se manifestă printr-o blocare a mobilității degetelor, însoțită și de un edem al degetelor.

Aceasta a fost o simplă prezentare a gutei, dar concluzia este că în dieta persoanei cu gută nu se mai poate vorbi de proteine, decât de o cantitate extrem, extrem de mică, mai ales proteine din legume. Produsul animal este pus sub semnul interdicției în cazul gutei și atunci dieta va avea la bază celelalte alimente, cum ar fi glucidele, lipidele.

Ce alimente nu sunt recomandate bolnavilor de gută?

În primul rând, nu se adaugă deloc sare la alimente. Deci sarea este contraidicată.

Sunt interzise alimentele care reprezintă organe (rinichi, ficat, creier), peștele gras (sardele, hering, scrumbie, anșoa, somon, calcan), icrele, carnea de miel, de vițel, carnea grasă, supele de carne, mezelurile, conservele de carne sau pește, untura, gălbenușul de ou, smântâna, frișca, untura, produsele lactate obținute din lapte foarte gras.

Sunt și legume care sunt interzise, cum sunt spanacul, sparanghelul, tomatele și concentratele de tomate, sfecla roșie, castraveții, țelină, fasole albă, mazărea.

De asemenea, interzise sunt și smochinele uscate, afinele, dulciurile concentrate, pâinea albă, pânea neagră și oțetul.

Băuturile alcoolice sunt interzise. De ce?

Într-adevăr, băuturile alcoolice sunt interzise și asta pentru că dereglează metabolismul hepatic.

Care sunt alimentele permise bolnavului de gută?

Alimente permise: lapte dulce sau bătut, iaurt, brânzeturi nesărate și slabe. E permisă carne de vacă, găină, pui slab, fără piele sau pește slab. E permis șalăul, bibanul, 1-2 ouă pe săptămână.

Sub ce formă pot fi consumate ouăle?

Ouă fierte. Sunt permise făinoasele, inclusiv mămăliga, supele în totalitate de legume, dulciurile light, nu foarte concentrate.

Ciocolata este permisă?

Este strict interzisă ciocolata, pentru că este producătoare de urați, intensifică producția de acid uric. În concluzie, dieta bolnavului de gută este hipoproteică, normoglucidică și normolipidică.

Pe ce perioadă se urmează regimul?

Este o dietă pe toată viața, pentru că este o problemă pe toată viața, nu se poate vindeca.

Rador.ro

Singurătatea și dependența de internet, o amenințare pentru sănătatea mintală
Pilula de sanatate 03 Octombrie 2024, 16:37

Singurătatea și dependența de internet, o amenințare pentru sănătatea mintală

În ultimii ani, sănătatea mintală a devenit un subiect tot mai important pe agenda globală, iar două probleme majore par să...

Singurătatea și dependența de internet, o amenințare pentru sănătatea mintală
Pilula de sanatate 30 Septembrie 2024, 21:40

Suspiciune de apendicită: consultați rapid un chirurg

Dacă se suspectează o apendicită, consultarea timpurie a unui chirurg are o influență pozitivă asupra prognosticului.

Suspiciune de apendicită: consultați rapid un chirurg
Femeile între 50 și 69 de ani, cele mai afectate de cancerul mamar, dar boala poate apărea la orice vârstă
Pilula de sanatate 30 Septembrie 2024, 17:06

Femeile între 50 și 69 de ani, cele mai afectate de cancerul mamar, dar boala poate apărea la orice vârstă

Cancerul mamar este o patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au niciun factor de risc, iar...

Femeile între 50 și 69 de ani, cele mai afectate de cancerul mamar, dar boala poate apărea la orice vârstă
Pilula de sanatate 28 Septembrie 2024, 21:43

Diverticulul lui Meckel: un apendice ciudat

Diverticulul lui Meckel apare la aproximativ 2% din populație. Este un apendice al intestinului subțire care în mod normal...

Diverticulul lui Meckel: un apendice ciudat
Pilula de sanatate 28 Septembrie 2024, 19:10

Colesterolul: o actualizare privind fitosterolii

Se vorbește mult despre sterolii vegetali, sau fitosteroli. Cum acționează aceștia? Unde pot fi găsiți? Și cum pot fi...

Colesterolul: o actualizare privind fitosterolii
Pilula de sanatate 27 Septembrie 2024, 19:08

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat

Nivelurile de colesterol prea ridicate pot fi controlate prin medicamente. Dar dieta și stilul de viață sunt cel puțin la fel...

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat
Pilula de sanatate 26 Septembrie 2024, 19:07

Exercițiul fizic moderat: o excelentă măsură anti-colesterol

În afară de pierderea în greutate, doar exercițiul fizic poate reduce nivelul colesterolului și, prin urmare, riscul de boli...

Exercițiul fizic moderat: o excelentă măsură anti-colesterol
Pilula de sanatate 25 Septembrie 2024, 19:03

Cancerul de sân și deodorantul - ce riscuri pot exista?

În ultimele aproximativ două săptămâni, două studii care sugerează o legătură între deodorante și riscul de cancer de sân au...

Cancerul de sân și deodorantul - ce riscuri pot exista?