Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sarea, la fel de periculoasă ca fumatul, alcoolismul, sedentarismul sau obezitatea

În ţările dezvoltate se consumă sare în exces, fiind un obicei la fel de periculos ca fumatul, alcoolismul, sedentarismul sau obezitatea. Din sare, sodiul este cel care ne interesează, căci organismul uman are nevoie de el pentru a funcţiona. Sodiul ajută la menţinerea unei concentraţii corecte a fluidelor corporale, joacă un rol important în transmiterea impulsurilor electrice către terminaţiile nervoase şi contribuie la absorbţia nutrienţilor în celule.

11 Iunie 2015, 04:10

Excesul de sodiu face ca organismul să reţină prea multă apă, aşa încît creşte volumul fluidelor corporale. Mulţi specialişti consideră că sarea duce la hipertensiune arterială, care, la rândul ei, duce la boli coronariene şi accidente vasculare cerebrale.

În mod normal, un adult poate să elimine excesul de sodiu prin urină, dar dacă nu are rinichi sănătoşi, sarea poate dăuna. Specialiştii recomandă să nu consumăm mai mult de şase grame de sare pe zi, adică puţin mai mult de o linguriţă. Dacă am reuşi să ne limităm la cantitatea indicată, am putea preveni câteva sute de mii de infarcturi şi accidente cerebrale pe an.

Sarea pe care o adăugam în mâncare nu depăşeşte 10-15% din consumul zilnic. Astfel, problema nu este în cele două-trei grame de sare, ci în cantităţile mari de sare care fac parte din compoziţia alimentelor procesate.

Aproximativ 80% din sarea pe care o consumăm vine din alimentele procesate – mezeluri, conserve, pâine. Studiile au arătat că oamenii nu pot face diferenţa între un produs din carne bogat în sare şi unul mai sărac. Sarea este adăugată în alimentele procesate şi pentru gust, dar şi pentru a ajuta la conservare. Adevărata problemă nu este sarea de masă, cea pe care o punem noi în mancare, ci aditivii alimentari care se folosesc la producerea alimentelor procesate. Unii dintre aceştia conţin sodiu foarte mult. Chiar se estimează că 70% din sodiul pe care îl consumăm provine din alimentele procesate. Putem limita cantitatea consumată numai dacă evităm mâncarea procesată. Cei de la OMS estimează că, la nivel mondial, peste patru milioane de decese ar fi evitate, în fiecare an, dacă am învaţa să ne limităm la cele 5 grame de sare pe zi. Cei care nu fac asta riscă un atac vascular cerebral sau boli cardiovasculare grave.

Sursa: rador.ro.

Peste 700.000 de români suferă de hipotiroidism,  cea mai frecventă afecțiune a tiroidei
Pilula de sanatate 25 Mai 2023, 16:29

Peste 700.000 de români suferă de hipotiroidism, cea mai frecventă afecțiune a tiroidei

Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă produce cantități insuficiente de hormoni tiroidieni în organism.

Peste 700.000 de români suferă de hipotiroidism, cea mai frecventă afecțiune a tiroidei
Vitamina D previne problemele mintale la copii
Pilula de sanatate 24 Mai 2023, 21:14

Vitamina D previne problemele mintale la copii

Oamenii de ştiinţă finlandezi au descoperit o legătură între vitamina D şi problemele de sănătate mintală la copii. S-a...

Vitamina D previne problemele mintale la copii
CNAS: Biosimilarele - varianta mai ieftină a medicamentelor biologice
Pilula de sanatate 24 Mai 2023, 11:16

CNAS: Biosimilarele - varianta mai ieftină a medicamentelor biologice

Biosimilarele reprezintă varianta mai ieftină a medicamentelor biologice, dar cu aceeaşi eficacitate, siguranţă şi beneficii...

CNAS: Biosimilarele - varianta mai ieftină a medicamentelor biologice
Caravana “Sănătatea vine la tine” ajunge în comunitățile rurale
Pilula de sanatate 23 Mai 2023, 16:22

Caravana “Sănătatea vine la tine” ajunge în comunitățile rurale

Mii de oameni de la sate nu beneficiază de asistență și servicii medicale în localitatea în care trăiesc. În sute de comune...

Caravana “Sănătatea vine la tine” ajunge în comunitățile rurale
Cancerul de rinichi: o nouă terapie
Pilula de sanatate 22 Mai 2023, 08:09

Cancerul de rinichi: o nouă terapie

Pentru a reduce efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer, cercetătorii încearcă să dezvolte noi molecule capabile...

Cancerul de rinichi: o nouă terapie
Carnea gătită la temperaturi ridicate crește riscul de cancer la rinichi
Pilula de sanatate 21 Mai 2023, 08:03

Carnea gătită la temperaturi ridicate crește riscul de cancer la rinichi

Pe aragaz sau pe grătar, carnea gătită la temperatură ridicată generează compuși cancerigeni. Rinichii sunt primele organe...

Carnea gătită la temperaturi ridicate crește riscul de cancer la rinichi
Controale medicale gratuite pentru boli de inimă și diabet, efectuate în județul Olt
Pilula de sanatate 18 Mai 2023, 12:39

Controale medicale gratuite pentru boli de inimă și diabet, efectuate în județul Olt

În perioada 20 – 21 mai, locuitorii din Sârbii-Măgura, din județul Olt vor beneficia de controale medicale gratuite în cadrul...

Controale medicale gratuite pentru boli de inimă și diabet, efectuate în județul Olt
Cauzele și factorii de risc în apariția cancerului de colon
Pilula de sanatate 18 Mai 2023, 12:24

Cauzele și factorii de risc în apariția cancerului de colon

Cancerul de colon, cunoscut și sub denumirea de cancer colorectal, este o afecțiune în care celulele anormale se dezvoltă în...

Cauzele și factorii de risc în apariția cancerului de colon