Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sarea, la fel de periculoasă ca fumatul, alcoolismul, sedentarismul sau obezitatea

În ţările dezvoltate se consumă sare în exces, fiind un obicei la fel de periculos ca fumatul, alcoolismul, sedentarismul sau obezitatea. Din sare, sodiul este cel care ne interesează, căci organismul uman are nevoie de el pentru a funcţiona. Sodiul ajută la menţinerea unei concentraţii corecte a fluidelor corporale, joacă un rol important în transmiterea impulsurilor electrice către terminaţiile nervoase şi contribuie la absorbţia nutrienţilor în celule.

11 Iunie 2015, 04:10

Excesul de sodiu face ca organismul să reţină prea multă apă, aşa încît creşte volumul fluidelor corporale. Mulţi specialişti consideră că sarea duce la hipertensiune arterială, care, la rândul ei, duce la boli coronariene şi accidente vasculare cerebrale.

În mod normal, un adult poate să elimine excesul de sodiu prin urină, dar dacă nu are rinichi sănătoşi, sarea poate dăuna. Specialiştii recomandă să nu consumăm mai mult de şase grame de sare pe zi, adică puţin mai mult de o linguriţă. Dacă am reuşi să ne limităm la cantitatea indicată, am putea preveni câteva sute de mii de infarcturi şi accidente cerebrale pe an.

Sarea pe care o adăugam în mâncare nu depăşeşte 10-15% din consumul zilnic. Astfel, problema nu este în cele două-trei grame de sare, ci în cantităţile mari de sare care fac parte din compoziţia alimentelor procesate.

Aproximativ 80% din sarea pe care o consumăm vine din alimentele procesate – mezeluri, conserve, pâine. Studiile au arătat că oamenii nu pot face diferenţa între un produs din carne bogat în sare şi unul mai sărac. Sarea este adăugată în alimentele procesate şi pentru gust, dar şi pentru a ajuta la conservare. Adevărata problemă nu este sarea de masă, cea pe care o punem noi în mancare, ci aditivii alimentari care se folosesc la producerea alimentelor procesate. Unii dintre aceştia conţin sodiu foarte mult. Chiar se estimează că 70% din sodiul pe care îl consumăm provine din alimentele procesate. Putem limita cantitatea consumată numai dacă evităm mâncarea procesată. Cei de la OMS estimează că, la nivel mondial, peste patru milioane de decese ar fi evitate, în fiecare an, dacă am învaţa să ne limităm la cele 5 grame de sare pe zi. Cei care nu fac asta riscă un atac vascular cerebral sau boli cardiovasculare grave.

Sursa: rador.ro.

Ministerul Sănătăţii a elaborat primul Program Naţional de dezvoltare a serviciilor de îngrijiri paliative în unităţi sanitare
Pilula de sanatate 28 Noiembrie 2023, 16:58

Ministerul Sănătăţii a elaborat primul Program Naţional de dezvoltare a serviciilor de îngrijiri paliative în unităţi sanitare

Ministerul Sănătăţii a elaborat primul Program Naţional de dezvoltare a serviciilor de îngrijiri paliative în unităţi...

Ministerul Sănătăţii a elaborat primul Program Naţional de dezvoltare a serviciilor de îngrijiri paliative în unităţi sanitare
Ministerul Sănătăţii: 1.411 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în ultima săptămână
Pilula de sanatate 28 Noiembrie 2023, 16:23

Ministerul Sănătăţii: 1.411 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în ultima săptămână

Ministerul Sănătăţii transmite că, în săptămâna 20 - 26 noiembrie, au fost înregistrate 1.411 de cazuri noi de persoane...

Ministerul Sănătăţii: 1.411 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în ultima săptămână
Rafila: 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID au fost furnizate României dintre cele 80 de milioane comandate
Pilula de sanatate 24 Noiembrie 2023, 14:03

Rafila: 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID au fost furnizate României dintre cele 80 de milioane comandate

Un număr de 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost furnizate României, dintre cele circa 80 de milioane...

Rafila: 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID au fost furnizate României dintre cele 80 de milioane comandate
Alimentele ultraprocesate, adipozitatea și riscul de cancer la nivelul capului și gâtului și de adenocarcinom esofagian, în cadrul studiului European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition
Pilula de sanatate 23 Noiembrie 2023, 16:45

Alimentele ultraprocesate, adipozitatea și riscul de cancer la nivelul capului și gâtului și de adenocarcinom esofagian, în cadrul studiului European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition

Investigarea rolului adipozității în asocierile dintre consumul de alimente ultraprocesate (UPF) și cancerul capului și...

Alimentele ultraprocesate, adipozitatea și riscul de cancer la nivelul capului și gâtului și de adenocarcinom esofagian, în cadrul studiului European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition
Riscurile asociate consumului excesiv de antibiotice
Pilula de sanatate 23 Noiembrie 2023, 15:56

Riscurile asociate consumului excesiv de antibiotice

Consumul excesiv de antibiotice reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică la nivel global.

Riscurile asociate consumului excesiv de antibiotice
Factori care slăbesc sistemul imunitar
Pilula de sanatate 23 Noiembrie 2023, 12:19

Factori care slăbesc sistemul imunitar

Sistemul imunitar este diferit de alte sisteme din organism prin aceea că nu este o structură fizică, ci un ansamblu de...

Factori care slăbesc sistemul imunitar
Modelul alimentar antiinflamator este asociat cu declinul forței  de prindere a mâinilor
Pilula de sanatate 22 Noiembrie 2023, 13:47

Modelul alimentar antiinflamator este asociat cu declinul forței de prindere a mâinilor

Scăderea rezistenței mușchilor scheletici este puternic asociată cu inflamația. În timp ce cercetările anterioare au...

Modelul alimentar antiinflamator este asociat cu declinul forței de prindere a mâinilor
Studiu privind efectul expunerii prelungite la îndulcitori nutritivi sau non-nutritivi
Pilula de sanatate 22 Noiembrie 2023, 13:36

Studiu privind efectul expunerii prelungite la îndulcitori nutritivi sau non-nutritivi

Îndulcitorii nutritivi/non-nutritivi și dieta bogată în grăsimi contribuie la dereglarea receptorilor gustului dulce și la...

Studiu privind efectul expunerii prelungite la îndulcitori nutritivi sau non-nutritivi