Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum ne protejăm pielea în sezonul rece

După o vară lungă, cu temperaturi ridicate și mult soare, este nevoie să acordăm o atenție sporită celui mai mare organ omenesc, epiderma.

Cum ne protejăm pielea în sezonul rece
Foto: Pixabay

Articol de Claudia Ruse, 19 Octombrie 2023, 13:42

Daca in timpul sezonului estival trebuia sa ne ferim pielea de soare, in anotimpul rece, trebuie sa o protejam impotriva frigului, vantului si ploii. Din cauza scaderii temperaturii, pielea are tendinta de a se usca si chiar de a se crapa, iar riscul imbatranirii precoce este destul de ridicat.

Toamna este considerat cel mai bun moment pentru a corecta urmele lăsate de expunerea la soare și pentru a pregăti pielea pentru vremea rece. Specialistii sustin ca tranziția de la vară catre iarnă reprezintă perioada optima pentru rejuvenarea și repararea pielii.

Doctor Carmen Vinte, medic dermatology la Institutul National de Geriatrie si Gerontologie Ana Aslan, a explicat la Antena Satelor ca așa cum garderopa noastră se schimbă toamna și rutina noastră de îngrijire a pielii necesită de asemenea, ajustări.

In lunile de sezon friguros facem bilanțul la urmele lăsate de trecere a pielii prin sezonul cu soare. Ne putem confrunta cu o parte de piele uscată, depigmentare, putem constata agravarea unor anumite afecțiuni dermatologice, de exemplu pielea uscată, partea de acnee și începem să constatăm că este nevoie să aducem ceva în plus în uzina de îngrijire a pielii, a explicat medicul dermatolog.

Toate aceste lucruri sunt cauzate de faptul că ne confruntăm cu aer mai rece, cu vânt in exterior si trebuie să ne coroborăm cu mediile interioare încălzite iar toate acestea vor duce la îndepărtarea umezelii din piele, accentuarea pielii uscate, apariția de mâncărime și chiar predispoziție către dezvoltarea de eczeme.

Pentru a preveni acest lucru sunt recomandate tratamente specifice și de asemeneae este important să reținem că soarele blând de toamnă conține încă radiații UVA dăunătoare, a mai precizat dr. Carmen Vinte.

Dacă în sezonul de vară aveam contact cu efectele dăunătoare ale radiațiilor UVB sub formă de arsuri solare, ei bine, în sezonul friguros suntem crutați de efectul radiațiilor UVB, dar rămâne în continuare efectul daunator al radiațiilor UVA-ca și care se traduce în timp prin apariția unor cancere de piele și foto-îmbătrânire cutanata. Prin urmare, este esențial să reținem că și în sezonul friguros va fi nevoie să protejăm pielea de soare. Putem într-adevăr scădea factorul de protecție solară la 15, dar să reținem că în situația în care ajungem să practicăm sporturi la altitudine, atunci va trebui să revenim pentru o protecție de SPS 30 plus.

Metodele cele mai utilizate pentru a combate uscarea pielii în sezonul rece fac apel la o igiena blândă a pielii, la hidratarea pielii, la o protecție împotriva radiațiilor UV, eventual adăugarea unor etape de exfoliere periodică a pielii, modificări de utilitate și temperatură în locuință, dar și hidratare internă și alimentație.

Dacă ar fi să ne oprim la partea de igienă blânda pielea, aici ar trebui să menționăm că apa fierbinte și dușurile sau băile lungi au un impact negativ asupra filmului hidrolipidic de protecție a pielii. Practic, este favorizată deshidratarea prin ruperea unor legături superficiale la nivelul pielii și apare uscarea fisurarea pielii.

Medicul dermatolog recomanda ca dușurile și băile să fie pe perioade scurte, să nu depășească 5,10 minute, apa să fie călduță și eventual în apa de bai să fie adăugate niște substanțe cu effect emolien și de hidratare sub formă de uleiuri.

Pentru bai vor fi evitate săpunurile dure. Nu este un secret faptul că de multe ori solicităm pacienților, indiferent de vârsta acestora, să opteze pentru utilizarea unui gel de duș blând pentru copii, deoarece acestea sunt metode simple care asigură o curățare eficientă și au niște uleiuri și pricipii hidratante care sunt benefice în vederea hidratării pielii.

În plus, specialistul recomanda hidratarea hidratare pielii care să asigure un confort prin utilizarea unor produse dermato-cosmetice și subliniez faptul că acestea sunt diferite față de produsele cosmetice obișnuite pe care pacienții le găsesc în farmacii.

Produsele cosmetice sunt destinate pentru îngrijirea pielii sănătoase, care nu are o problemă.

Ori în momentul în care avem exele piele uscată, aici deja trebuie să utilizăm produse care sunt bine tolerate de pielea care are o problemă dermatologică și prin urmare, vom face apel la utilizarea unor produse destinate îngrijirii pielii care nu este sănătoasă 100%, de exemplu cremele emoliente carese vor aplica zilnic, preferat imediat după baie, astfel încât o parte din umezeală să rămână în piele.

Vom avea grijă ca hidratarea să se facă diferențiat pe zonele de corp.

Pentru ten, se recomanda folosirea unor seruri hidratante, măști hrănitoare, produse de curățare, dar fără alcool, formule de masaj hidratante, adaptate tipului de ten.

Pentru ochi vom folosi niște formule care sunt mai cremoase, octuoase și care sunt concepute special pentru pielea sensibilă din jurul ochilor.

Nu vom uita unghiile, buzele și părul. Pentru unghii avem varianta de lacuri de protejare cu vitamină, cu uleiuri nutritive.

Pentru buze vom utiliza niște stickuri labiale cu aplicații care vor fi reînnoite periodic de mai multe ori de pe zi, în așa fel încât să protejăm pielea și aceasta să nu fie expusă radiațiilor UV. Există creme hidratante, emoliente, hrănitoare, pe bază de vitamină A-E.

Unele încorporează chiar extract de vegetale, uleiuri de măsline. Nu vom uita zona picioarelor, unde apar fisuri, călcâie, crăpate. Pentru păr vom folosi șampoane hidratante, niște măști octuoase, restructurante, pe bază de cheratină, uleiuri de argan cu extracte de măsline, în așa fel încât zonele care sunt expuse temperaturi scăzute și care sunt predispuse la a se deteriora în contact cu temperaturile scăzute să poată să fie ajutate și să treacă ușor prin acest sezon friguros.

În concluzie, indiferent de anotimp, pielea, dar și corpul se adaptează continuu atât la schimbările interne, cât și cele externe.

Prin urmare, îngrijire a pielii este cruciale, deoarece va permite pacientului să recunoască când nu oferă tot ceea ce el are nevoie.

Tot ce înseamnă senzații de strâns de strângere, uscăciune, sensibilitate, toate sunt semne că rutina actuală de îngrijire a pielii nu funcționează optim și este timpul pentru schimbări în acest sens. Cu încredere să apelați la medicii dermatologi care sunt în măsură să vă ofere răspunsuri și soluții în așa fel încât să vă recăpătați confortul piei, ne-a mai sfatuit doctorul Carmen Vinte.

Cancer: de ce chimioterapia duce la căderea părului?
Sfaturi pentru frumusete 30 August 2024, 09:33

Cancer: de ce chimioterapia duce la căderea părului?

Toată lumea știe că tratamentele împotriva cancerului pot provoca căderea părului. Dar de ce provoacă chimioterapia acest...

Cancer: de ce chimioterapia duce la căderea părului?
Fumătorii își pierd părul
Sfaturi pentru frumusete 29 August 2024, 09:52

Fumătorii își pierd părul

Fumatul accelerează îmbătrânirea pielii, dar ca și cum acest lucru nu ar fi fost suficient, crește și riscul de cădere a...

Fumătorii își pierd părul
Căderea părului la femei - ce e de făcut
Sfaturi pentru frumusete 28 August 2024, 09:55

Căderea părului la femei - ce e de făcut

Și femeile își pot pierde părul, cu chelie în jurul frunții într-o măsură mai mare sau mai mică. Soluția este clară: nu...

Căderea părului la femei - ce e de făcut
Prea mulți bărbați își pierd părul fără să facă nimic în privința asta!
Sfaturi pentru frumusete 27 August 2024, 09:38

Prea mulți bărbați își pierd părul fără să facă nimic în privința asta!

O treime dintre bărbați își pierd părul prematur și suferă din această cauză: pierderea încrederii în sine, probleme...

Prea mulți bărbați își pierd părul fără să facă nimic în privința asta!
7 secrete de la un dietetician, în ajutorul femeilor aflate la menopauză
Sfaturi pentru frumusete 17 August 2024, 10:41

7 secrete de la un dietetician, în ajutorul femeilor aflate la menopauză

La menopauză, multe femei sunt predispuse la creșterea în greutate. Astfel, pentru cele care își doresc acest lucru, nu este...

7 secrete de la un dietetician, în ajutorul femeilor aflate la menopauză
5 alimente care ajută la reducerea celulitei
Sfaturi pentru frumusete 29 Iulie 2024, 18:20

5 alimente care ajută la reducerea celulitei

Deseori întâlnită pe fese, coapse sau stomac, celulita afectează și femeile slabe. Deși nu este nocivă pentru sănătate, poate...

5 alimente care ajută la reducerea celulitei
Sfaturi pentru frumusete 26 Iulie 2024, 07:54

Manichiura, o rutină de frumusețe care vindecă psihicul

Vă place să vă răsfățați mâinile și să aveți grijă de unghiile dumneavoastră? Un nou studiu publicat în Frontiers in...

Manichiura, o rutină de frumusețe care vindecă psihicul
Sfaturi pentru frumusete 16 Iulie 2024, 07:52

Bacteriile ar putea fi cauza ridurilor, potrivit unui studiu

Cercetătorii de la Center for Microbiome Innovation și L'Oréal Recherche et Innovation au descoperit că apariția ridurilor ar...

Bacteriile ar putea fi cauza ridurilor, potrivit unui studiu