Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum ne protejăm pielea în sezonul rece

După o vară lungă, cu temperaturi ridicate și mult soare, este nevoie să acordăm o atenție sporită celui mai mare organ omenesc, epiderma.

Cum ne protejăm pielea în sezonul rece
Foto: Pixabay

Articol de Claudia Ruse, 19 Octombrie 2023, 13:42

Daca in timpul sezonului estival trebuia sa ne ferim pielea de soare, in anotimpul rece, trebuie sa o protejam impotriva frigului, vantului si ploii. Din cauza scaderii temperaturii, pielea are tendinta de a se usca si chiar de a se crapa, iar riscul imbatranirii precoce este destul de ridicat.

Toamna este considerat cel mai bun moment pentru a corecta urmele lăsate de expunerea la soare și pentru a pregăti pielea pentru vremea rece. Specialistii sustin ca tranziția de la vară catre iarnă reprezintă perioada optima pentru rejuvenarea și repararea pielii.

Doctor Carmen Vinte, medic dermatology la Institutul National de Geriatrie si Gerontologie Ana Aslan, a explicat la Antena Satelor ca așa cum garderopa noastră se schimbă toamna și rutina noastră de îngrijire a pielii necesită de asemenea, ajustări.

In lunile de sezon friguros facem bilanțul la urmele lăsate de trecere a pielii prin sezonul cu soare. Ne putem confrunta cu o parte de piele uscată, depigmentare, putem constata agravarea unor anumite afecțiuni dermatologice, de exemplu pielea uscată, partea de acnee și începem să constatăm că este nevoie să aducem ceva în plus în uzina de îngrijire a pielii, a explicat medicul dermatolog.

Toate aceste lucruri sunt cauzate de faptul că ne confruntăm cu aer mai rece, cu vânt in exterior si trebuie să ne coroborăm cu mediile interioare încălzite iar toate acestea vor duce la îndepărtarea umezelii din piele, accentuarea pielii uscate, apariția de mâncărime și chiar predispoziție către dezvoltarea de eczeme.

Pentru a preveni acest lucru sunt recomandate tratamente specifice și de asemeneae este important să reținem că soarele blând de toamnă conține încă radiații UVA dăunătoare, a mai precizat dr. Carmen Vinte.

Dacă în sezonul de vară aveam contact cu efectele dăunătoare ale radiațiilor UVB sub formă de arsuri solare, ei bine, în sezonul friguros suntem crutați de efectul radiațiilor UVB, dar rămâne în continuare efectul daunator al radiațiilor UVA-ca și care se traduce în timp prin apariția unor cancere de piele și foto-îmbătrânire cutanata. Prin urmare, este esențial să reținem că și în sezonul friguros va fi nevoie să protejăm pielea de soare. Putem într-adevăr scădea factorul de protecție solară la 15, dar să reținem că în situația în care ajungem să practicăm sporturi la altitudine, atunci va trebui să revenim pentru o protecție de SPS 30 plus.

Metodele cele mai utilizate pentru a combate uscarea pielii în sezonul rece fac apel la o igiena blândă a pielii, la hidratarea pielii, la o protecție împotriva radiațiilor UV, eventual adăugarea unor etape de exfoliere periodică a pielii, modificări de utilitate și temperatură în locuință, dar și hidratare internă și alimentație.

Dacă ar fi să ne oprim la partea de igienă blânda pielea, aici ar trebui să menționăm că apa fierbinte și dușurile sau băile lungi au un impact negativ asupra filmului hidrolipidic de protecție a pielii. Practic, este favorizată deshidratarea prin ruperea unor legături superficiale la nivelul pielii și apare uscarea fisurarea pielii.

Medicul dermatolog recomanda ca dușurile și băile să fie pe perioade scurte, să nu depășească 5,10 minute, apa să fie călduță și eventual în apa de bai să fie adăugate niște substanțe cu effect emolien și de hidratare sub formă de uleiuri.

Pentru bai vor fi evitate săpunurile dure. Nu este un secret faptul că de multe ori solicităm pacienților, indiferent de vârsta acestora, să opteze pentru utilizarea unui gel de duș blând pentru copii, deoarece acestea sunt metode simple care asigură o curățare eficientă și au niște uleiuri și pricipii hidratante care sunt benefice în vederea hidratării pielii.

În plus, specialistul recomanda hidratarea hidratare pielii care să asigure un confort prin utilizarea unor produse dermato-cosmetice și subliniez faptul că acestea sunt diferite față de produsele cosmetice obișnuite pe care pacienții le găsesc în farmacii.

Produsele cosmetice sunt destinate pentru îngrijirea pielii sănătoase, care nu are o problemă.

Ori în momentul în care avem exele piele uscată, aici deja trebuie să utilizăm produse care sunt bine tolerate de pielea care are o problemă dermatologică și prin urmare, vom face apel la utilizarea unor produse destinate îngrijirii pielii care nu este sănătoasă 100%, de exemplu cremele emoliente carese vor aplica zilnic, preferat imediat după baie, astfel încât o parte din umezeală să rămână în piele.

Vom avea grijă ca hidratarea să se facă diferențiat pe zonele de corp.

Pentru ten, se recomanda folosirea unor seruri hidratante, măști hrănitoare, produse de curățare, dar fără alcool, formule de masaj hidratante, adaptate tipului de ten.

Pentru ochi vom folosi niște formule care sunt mai cremoase, octuoase și care sunt concepute special pentru pielea sensibilă din jurul ochilor.

Nu vom uita unghiile, buzele și părul. Pentru unghii avem varianta de lacuri de protejare cu vitamină, cu uleiuri nutritive.

Pentru buze vom utiliza niște stickuri labiale cu aplicații care vor fi reînnoite periodic de mai multe ori de pe zi, în așa fel încât să protejăm pielea și aceasta să nu fie expusă radiațiilor UV. Există creme hidratante, emoliente, hrănitoare, pe bază de vitamină A-E.

Unele încorporează chiar extract de vegetale, uleiuri de măsline. Nu vom uita zona picioarelor, unde apar fisuri, călcâie, crăpate. Pentru păr vom folosi șampoane hidratante, niște măști octuoase, restructurante, pe bază de cheratină, uleiuri de argan cu extracte de măsline, în așa fel încât zonele care sunt expuse temperaturi scăzute și care sunt predispuse la a se deteriora în contact cu temperaturile scăzute să poată să fie ajutate și să treacă ușor prin acest sezon friguros.

În concluzie, indiferent de anotimp, pielea, dar și corpul se adaptează continuu atât la schimbările interne, cât și cele externe.

Prin urmare, îngrijire a pielii este cruciale, deoarece va permite pacientului să recunoască când nu oferă tot ceea ce el are nevoie.

Tot ce înseamnă senzații de strâns de strângere, uscăciune, sensibilitate, toate sunt semne că rutina actuală de îngrijire a pielii nu funcționează optim și este timpul pentru schimbări în acest sens. Cu încredere să apelați la medicii dermatologi care sunt în măsură să vă ofere răspunsuri și soluții în așa fel încât să vă recăpătați confortul piei, ne-a mai sfatuit doctorul Carmen Vinte.

Sfaturi pentru frumusete 14 Octombrie 2023, 19:50

Cum să obții dinți mai albi în doar câteva minute pe zi?

Dinți pătați, plictisiți, îngălbeniți... și este un zâmbet întreg care își pierde strălucirea și prospețimea. Există multe...

Cum să obții dinți mai albi în doar câteva minute pe zi?
Cum sunt femeile născute în luna septembrie. Ce au ele deosebit?
Sfaturi pentru frumusete 13 Septembrie 2023, 11:51

Cum sunt femeile născute în luna septembrie. Ce au ele deosebit?

Femeia născută în septembrie este înțelegătoare și destul de tolerantă. Nu judecă oamenii și le respect părerea, alegerile,...

Cum sunt femeile născute în luna septembrie. Ce au ele deosebit?
Care sunt cauzele apariției și persistenței grăsimii pe abdomen
Sfaturi pentru frumusete 20 Iulie 2023, 19:52

Care sunt cauzele apariției și persistenței grăsimii pe abdomen

Cele 4 cauze ale apariției și persistenței grăsimii pe abdomen, de la dieta dezechilibrată la stresul zilnic.

Care sunt cauzele apariției și persistenței grăsimii pe abdomen
Sfaturi pentru un păr frumos şi sănătos
Sfaturi pentru frumusete 16 Iunie 2023, 11:33

Sfaturi pentru un păr frumos şi sănătos

Părul lung şi strălucitor este perceput ca o dovadă a sănătăţii şi frumuseţii. Îngrijirea corectă a părului nu este...

Sfaturi pentru un păr frumos şi sănătos
Cât de des ar trebui să schimbăm faţa de pernă?
Sfaturi pentru frumusete 21 Aprilie 2023, 13:18

Cât de des ar trebui să schimbăm faţa de pernă?

O faţă de pernă curată este unul dintre secretele frumuseţii tenului. Pe faţa de pernă rămân pete de grăsime şi urme de...

Cât de des ar trebui să schimbăm faţa de pernă?
Dormi mai mult pentru a pierde în greutate
Sfaturi pentru frumusete 02 Februarie 2023, 08:17

Dormi mai mult pentru a pierde în greutate

Vrei sa slabesti? Fii atent la somn! Numărul de ore, dormit în întuneric sau nu, greșeli de a nu face înainte de a merge la...

Dormi mai mult pentru a pierde în greutate
Purtarea machiajului în timpul sarcinii predispune fătul la obezitate
Sfaturi pentru frumusete 28 Ianuarie 2023, 11:34

Purtarea machiajului în timpul sarcinii predispune fătul la obezitate

Când femeile însărcinate folosesc machiaj care conține paraben, copiii lor sunt mai predispuși să sufere de obezitate pe...

Purtarea machiajului în timpul sarcinii predispune fătul la obezitate
Albirea dinților. Ce trebuie să știi. Trucuri pentru dinți albi
Sfaturi pentru frumusete 22 Ianuarie 2023, 10:17

Albirea dinților. Ce trebuie să știi. Trucuri pentru dinți albi

Ai observat că în ultima vreme dinții sunt din ce în ce mai galbeni? Există o mulțime de remedii naturale pentru a avea un...

Albirea dinților. Ce trebuie să știi. Trucuri pentru dinți albi