Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum să ai grijă de plantele tale în sezonul rece

Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, la fel și nevoile plantelor noastre. Plantele de interior sunt afectate de schimbări în aer liber. Vorbim despre cum ar trebui să vă îngrijiți plantele atunci când temperaturile scad și ziua se scurtează.

Cum să ai grijă de plantele tale în sezonul rece

06 Octombrie 2021, 08:41

Schimbările meteo din toamnă pot fi dramatice de la zi la noapte. Modificarea duratei luminii, udarea și aducerea plantelor în interior va face tranziția într-un sezon cât mai lină posibil.

În timp ce plantele de apartament nu sunt la fel de vulnerabile la schimbările de sezon în comparație cu plantele pe care le găsim în grădină, există câteva modificări cheie pe care ar trebui să le faceți rutinei de îngrijire pentru a vă asigura că primesc tot ce au nevoie pentru a prospera pe tot parcursul toamnei și iernii. (PM)

Oricât de greu ne-ar fi să credem, toamna aproape că și-a intrat în drepturi. În timp ce faceți selecția puloverelor preferate din lână și scoateți păturile mai groase din dulap, nu ar strica să vă gândiți și la dragele dvs. plante de apartament, care vor necesita unele ajustări sezoniere de îngrijire. Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, la fel se va întâmpla și cu nevoile plantelor, care sunt grav afectate de transformările atmosferice.

Toamna modificările de temperatură pot fi dramatice de la regimul diurn la cel nocturn, zilele fiind mai scurte iar vremea din ce în ce mai rece, fapt care va duce la mai puțină lumină solară și un aer mai uscat în interior.

Aceste fluctuații, deși banale, pot avea un impact major .asupra plantelor de interior, însă ține de fiecare dintre noi să le facem tranziția de la un sezon la altul cât mai blândă posibil. Ar fi ușor să ne gândim că, din moment ce plantele de apartament locuiesc în interior, ele nu experimentează trecerea de la un anotimp la altul la fel ca rudele lor în aer liber. Și, deși este adevărat că li se oferă mult mai multă protecție în interior, plantele chiar știu ce se întâmplă și ar aprecia o întreținere sezonieră adecvată.

Așadar, chiar dacă toamna plantele încep să-și încetinească creșterea, cuibărindu-se în perioada lor de repaus, pentru a le menține proaspete și înfloritoare este important să le ajutăm în această tranziție dificilă, adaptându-ne rutina de îngrijire.

Dacă, de exemplu, ați avut plantele afară în timpul verii, aduceți-le în interior înainte ca temperaturile să atingă un nivel minim de 12 – 13 grade. Verificați cu atenție fiecare frunză pentru a vă asigura că nu aduceți înăuntru dăunători nedoriți sau diferite boli, examinând ambele părți ale frunzelor, dar și tulpina și solul. De asemenea, curățați partea superioară a solului de frunzele moarte și orice alte resturi, care pot atrage dăunători și pot crea un mediu propice pentru mucegai. Dar, să le detaliem pe rând!

* Aduceți-le cât mai repede înapoi în casă – În primul rând, după cum am menționat și mai sus, dacă la începutul sezonului cald ați împânzit grădina sau balconul cu plante în ghiveci, pentru a le lăsa să se bucure din plin de soarele verii, nu uitați să le aduceți în interior, înainte de a fi prea târziu. O recomandare esențială ar fi să curățați plantele afară cu un furtun și cu niște insecticid, cu spray cu ulei de neem sau cu ulei horticol. Lăsarea plantelor în frig prea mult timp le-ar putea face supraviețuirea mult mai grea. În plus, riscați înghețarea accidentală! Când aduceți plantele de apartament din exterior înapoi în camera dvs. de zi, în dormitor sau chiar bucătărie, acestea pot începe să piardă o parte din frunze. Acest lucru este perfect normal, deoarece se adaptează la nivelurile mai scăzute de lumină ale interiorului. Nu vă îngrijorați! Mai puțină lumină echivalează cu mai puțină energie pentru a-și susține toate frunzele.

* Încercați, pe cât posibil, să nu le replantați – Toamna nu este momentul ideal pentru transplantare, întrucât acest proces stimulează o nouă creștere și nu este de dorit să faceți asta chiar înainte de perioada de „odihnă”. Așadar, nu faceți din acest proces o parte integrantă din programul anual de îngrijire a plantelor de interior. În cazul în care solul se usucă în mod constant și planta de apartament suferă, acest lucru poate fi legat și de starea rădăcinilor. De asemenea, în cazul în care plantele au crescut peste vară și au o nevoie vădită de mai mult spațiu, acum este un moment bun pentru a le transfera în ghivece mai mari. Acestea ar fi singurele motive pentru care ați putea să le replantați la începutul sezonului rece.

* Mențineți o umiditate adecvată – Plantele nu necesită o îngrijire specială vara în privința umidității, dar odată ce începe să se facă mai frig, aerul se poate usca foarte mult – ceea ce plantelor nu le place. Majoritatea plantelor de interior sunt tropicale și iubesc umiditatea. Gruparea plantelor pe categorii sau în funcție de cerințe (apă, temperatură, umiditate) poate crea, de asemenea, un microclimat adecvat care va ajuta la menținerea umidității pentru grupul din acea zonă. Aerul din interior va fi mult mai uscat, așa că indicat ar fi să investiți într-un umidificator, pentru a crește cantitatea vaporilor de apă din atmosferă. În plus, umidificatoarele sunt excelente și pentru aerul pe care îl respiră oamenii, astfel că veți avea un dublu câștig. Când plantele se află în medii cu umiditate mai mare, ele pot stoca apa pentru perioade mai lungi de timp. Umiditatea scăzută poate face ca vârfurile plantelor să devină maronii, ceea ce va necesita o tăiere nedorită a frunzelor. De altfel, toamna nu este un moment ideal nici pentru tăierea plantelor de apartament, întrucât declanșează o nouă creștere. Cu toate acestea, este un moment bun pentru a curăța orice frunză moartă sau vârfuri de flori uscate. Este normal ca toamna frunzele sau vârfurile frunzelor să înceapă să se „rumenească” la unele plante de interior. Deci, nu intrați în panică! Pur și simplu tăiați-le pentru ca plantele dvs. de apartament să arate cât mai bine. De asemenea, alocați-vă timp pentru a spăla uneltele cu apă și săpun sau cu alcool sanitar, înainte de tăiere pentru a evita problemele legate de transmiterea dăunătorilor sau a bolilor de la o plantă la alta. Un sfat bun ar fi să umpleți o tavă (cum ar fi cea de cuptor) cu pietricele, pe care apoi o umpleți cu apă (fără a depăși nivelul pietricelelor) și o așezați sub plante (atâtea câte încap). Pe măsură ce apa se evaporă din pietricele, aceasta se va ridica până la plante, crescând umiditatea în împrejurimile lor imediate.

* Evitați orice schimbare extremă de temperatură – Nu puneți plantele aproape sau deasupra caloriferului/radiatorului/șemineului sau în locuri în care ar putea exista un tiraj rece, ca de exemplu lângă o ușă de intrare. Curenții bruști de aer cald și frigul pot stresa plantele, pentru că acestea preferă un mediu stabil. Temperatura ideală pentru menținerea plantelor de apartament sănătoase este undeva între 15 – 25 de grade. Dacă încăperea în care intenționați să le păstrați este mai răcoroasă, atunci puteți adăuga un încălzitor pentru a le ajuta să rămână vii.

* Acordați o atenție mărită udatului – Cea mai mare greșeală pe care o pot face iubitorii de plante, odată cu sosirea sezonului rece, este continuarea udării plantelor la fel de mult ca în timpul verii. În general, plantele de interior nu au nevoie de atât de multă apă pe cât ar crede majoritatea oamenilor, în special în lunile de toamnă și iarnă, când zilele se scurtează și creșterea încetinește. Acest lucru nu înseamnă că plantele au nevoie de mai puțină apă, ci doar că ședințele obișnuite de udare vor fi mai puțin frecvente. Ca un ghid general, așteptați până când cei 3 cm superiori ai solului din ghiveci se usucă vizibil, înainte de a-l stropi din nou. Desigur, fiecare plantă are nevoi diferite, așa că cercetați cu atenție nevoile plantelor. De exemplu, Dracaena trifasciata, cunoscută popular ca Limba soacrei, ar trebui să fie udată la fiecare 6 săptămâni toamna, comparativ cu fiecare 3 săptămâni vara. Atunci când exagerați cu apa, rădăcinile plantelor vor mucegăi, întrucât nu sunt capabile să obțină suficient oxigen. Pentru a afla cu exactitate când anume au nevoie plantele de apă, se recomandă testul tactil. Pur și simplu, împingeți degetul în sol la ​​aproximativ un centimetru, iar dacă simțiți umezeală, nu trebuie să mai adăugați apă. Dacă pământul este uscat, udați planta până când apa va curge liber prin orificiile de drenaj, asigurându-vă că nu există totuși un exces. Excesul de apă din solul plantei este periculos din mai multe motive, dar poate niciunul mai enervant decât insectele. Mai exact, insectele zburătoare, cum ar fi țânțarii și musculițele. Deși sunt aparent inofensive, aceste insecte pot afecta grav rădăcinile plantelor dacă infestarea este necontrolată. Asigurați-vă că tratați orice infestare cât mai repede posibil pentru a preveni acest lucru! Dacă găsiți vreun dăunător, oricât de mic, este important să începeți tratamentul imediat, înainte ca „problema” să se răspândească. Puteți cumpăra un insecticid organic gata preparat pentru a spăla frunzele și a pulveriza insectele sau vă puteți „fabrica” singuri un amestec dintr-o linguriță de săpun lichid la un litru de apă.

* Renunțați la îngrășământ – Multe plante de interior nu vor crește la fel de mult în timpul toamnei și al iernii, adică în „sezonul de repaus”. Ca atare, nu trebuie să le adăugați plantelor îngrășământ! Slăbirea lentă a dozei de îngrășământ pe care le-o asigurați va ajuta la reducerea șocului schimbărilor sezoniere. Deci, odată ce temperaturile încep să coboare vertiginos la sfârșitul verii, reduceți cantitatea de îngrășământ pe care o foloseați în timpul cald, chiar până la jumătate. Apoi, diminuați treptat doza, astfel încât să opriți în cele din urmă fertilizarea plantelor de apartament toamna. Este important să lăsați planta să se odihnească în lunile mai reci! Întrucât creșterea frunzelor încetinește considerabil în lunile de toamnă și iarnă, nu trebuie să mai utilizați îngrășământ până la primăvara viitoare, la începutul sezonului de creștere. Oferiți, în schimb, plantelor dvs. de apartament elementele esențiale – lumină și apă – pentru a le susține până la primăvară. Dacă nu ați fertilizat niciodată plantele și le aveți de mai mult de 4 luni, le puteți da totuși un impuls nutritiv, începând cu îngrășământ lichid diluat pentru a observa cum răspund la fertilizare.

* Luați notă de orice modificare a iluminatului – Luați în considerare modul în care unghiul soarelui „lovește” plantele pe parcursul zilei și mutați plantele în consecință. De exemplu, dacă planta dvs. se afla lângă o fereastră umbrită de un copac, lumina naturală va fi mult mai intensă odată ce acestuia îi vor cădea frunzele și va trebui să mutați planta, în cazul în care nu este mare iubitoare de lumină. Nevoile plantelor se schimbă pe tot parcursul anului, la fel ca și în cazul oamenilor! Deși este posibil să nu aibă parte de o dezvoltare similară în lunile mai reci, cu siguranță îngrijirea adecvată le va menține vibrante și puternice, pe tot parcursul anului. Este posibil ca unele dintre plantele de interior să aibă nevoie să stea într-un loc nou pentru a obține aceeași cantitate de lumină solară ca primăvara și vara. S-ar putea să doriți să vă grupați suculentele pe pervazul geamului, mai degrabă decât pe măsuța de cafea, de exemplu. Rotirea plantelor o dată pe săptămână vă ajută să vă asigurați că toate laturile sunt acoperite și că planta nu se va înclina într-un fel sau altul. Dacă în casă lipsește lumina naturală a soarelui sau există un iluminat limitat, nu vă faceți griji: puteți adăuga întotdeauna o sursă de lumină artificială pentru a menține plantele înfloritoare, indiferent de anotimp. Semnele că planta dvs. nu primește suficientă lumină pot include frunze palide sau îngălbenite și ramuri înclinate spre lumină. Cel mai bun mod de a vă asigura că planta dvs. are cât mai multă lumină naturală este să o mutați mai aproape de o fereastră, de preferință una orientată spre sud sau spre est, dacă vă aflați în emisfera nordică. De asemenea, curățați frunzele de orice urmă de praf sau grăsime pentru a vă asigura că pot absorbi cât mai multă lumină posibil, scrie Rador.

Foto: pixabay

Utilizări uimitoare ale cafelei în grădinărit
Gradina mea 25 Iunie 2024, 12:32

Utilizări uimitoare ale cafelei în grădinărit

Cafeaua nu este doar o băutură savuroasă, ci poate fi și un aliat valoros în grădinărit. Iată cum poți utiliza cafeaua pentru...

Utilizări uimitoare ale cafelei în grădinărit
Cum să vă creșteți „ceașca de cafea”, în interior
Gradina mea 24 Iunie 2024, 15:37

Cum să vă creșteți „ceașca de cafea”, în interior

În urmă cu aproximativ 20 de ani, am văzut prima mea plantă de cafea crescând în interiorul unei sere. Am fost fascinată să...

Cum să vă creșteți „ceașca de cafea”, în interior
Pentru plante sănătoase, testați pH-ul solului din grădina dvs.
Gradina mea 22 Iunie 2024, 15:41

Pentru plante sănătoase, testați pH-ul solului din grădina dvs.

Plantele sănătoase sunt cea mai importantă componentă a unei grădini prospere. Iar una dintre cele mai bune modalități de a...

Pentru plante sănătoase, testați pH-ul solului din grădina dvs.
Metode eficiente de udare a florilor în zilele caniculare
Gradina mea 14 Iunie 2024, 17:15

Metode eficiente de udare a florilor în zilele caniculare

Grădina de flori poate reprezenta o provocare în sezonul cald, atunci când temperaturile devin extreme.

Metode eficiente de udare a florilor în zilele caniculare
Lucrări în grădina de legume și în livadă în luna iunie
Gradina mea 07 Iunie 2024, 15:54

Lucrări în grădina de legume și în livadă în luna iunie

În luna iunie, livada și grădina reprezintă spațiile în care îți petreci majoritatea timpului. Totul înflorește, este...

Lucrări în grădina de legume și în livadă în luna iunie
Luna mai în grădina de legume, solarii și în câmp
Gradina mea 10 Mai 2024, 14:55

Luna mai în grădina de legume, solarii și în câmp

Mai este o lună prielnică pentru a ne apucă serios de grădinărit și de a cultivă o bună parte din legumele preferate.

Luna mai în grădina de legume, solarii și în câmp
"Zilele Horticulturii Bucureştene" - de joi până duminică, în Grădinile Senatului
Gradina mea 09 Mai 2024, 08:50

"Zilele Horticulturii Bucureştene" - de joi până duminică, în Grădinile Senatului

Expoziţii tematice, demonstraţii practice, ateliere şi activităţi educative pentru întreaga familie vor avea loc, de joi până...

"Zilele Horticulturii Bucureştene" - de joi până duminică, în Grădinile Senatului
Cum îngrijim corect mușcatele
Gradina mea 26 Aprilie 2024, 15:08

Cum îngrijim corect mușcatele

De îndată ce vin primele zile calde de primăvară, ai putea să începi să le plantezi pe balcon sau terasă. Dar ai grijă cu...

Cum îngrijim corect mușcatele