Lucrări generale în grădină, în noiembrie
În prima perioadă din noiembrie poţi curăța în continuare frunzele din grădină şi poţi realiza compostul. Acoperă-l pentru a-l proteja de ploi, altfel nutrienţii din el vor fi nutralizati de apa ploilor.
Articol de Robina Cornaciu, 10 Noiembrie 2023, 15:58
Înlătură resturile şi frunzele bolnave şi infestate. Curăță patul de petale al trandafirilor. Înlătură fructele uscate din pomii fructiferi şi pe cele scuturate.
Fructele şi frunzele plantelor fructifere sunt atractive pentru insecte şi dăunători. Curăţarea grădinii elimină aceste riscuri şi facilitează dezvoltarea sănătoasă a plantelor în primăvară.
Fructe si pomi fructiferi
„Planteaza nu doar pomi fructiferi, ci si arbusti. De exemplu, pomii pot fi plantati in livezile noi sau in golurile din livezile existente, daca temperaturile sunt favorabile, iar dintre arbusti, poti acum planta zmeura sau coacazul. Ocupa-te si de curatenie, acordand in special atentie capsunilor, merilor si perilor. Omite, insa, prunii deoarece in sezonul rece sunt vulnerabili - este indicat sa astepti pana la solstitiul de vara. Incepe si tratamentele de iarna ale pomilor fructiferi, pe care este bine sa le faci dupa ce toate frunzele au cazut si atat timp cat temperaturile raman pozitive”, a declarat la Radio România Antena Satelor Adina Luca , specialist în grădinărit.
Gradina cu legume
“Aici, treburile sunt pe sfarsite: este momentul acum sa culegi ultimele radacinoase, prazul si verzele. Continua cu pregatirea terenului (acum eliberat de recolte) pentru sezonul urmator si cu pregatirea rasadnitelor. Pe langa asta, afla ca exista unele plante pe care este chiar indicat sa le plantezi in noiembrie: vezi ciuperci sau sparanghel. Verifica si legumele pe care le-ai depozitat in pivnita sau magazie si ia masurile necesare pentru a le pastra in continuare in conditii bune”, a precizat Adina Luca , specialist în grădinărit.
Sera
„Aici este bine sa faci o curatenie generala si sa faci, daca este cazul, reparatii oriunde este nevoie. Poti lipi folie cu bule de aer in interiorul serei pentru a o izola si, de asemenea, instala lampi solare care sa te poata ajuta la ingrijire in serile de iarna”, a conchis Adina Luca , specialist în grădinărit.