-

În Italia, „badandele” nu mai pot lucra fără certificatul verde

Tot mai multe ţări europene solicită certificatul verde la locul de muncă.

În Italia, de exemplu, persoanele care îngrijesc bătrâni sau copii nu mai pot lucra fără acest document. Autorităţile vor face verificări, dacă este respectată legea, iar cei care încalcă normele, atât angajaţii, cât şi angajatorii, riscă amenzi usturătoare. Decizia le va afecta mai ales pe româncele care îi îngrijesc pe bătrânii din familiile italiene.
Între 400 şi 1.000 de euro este amenda pentru angajator şi între 600 şi 1.500 de euro pentru infirmierele din familii, denumite în peninsulă "badante", care nu deţin un certificat digital COVID. "Fără green pass pleacă din casă" - este precizarea făcută de autorităţile italiene, la cinci zile de când certificatul a devenit obligatoriu la nivel naţional la locurile de muncă. Aceeaşi măsură este valabilă şi pentru menajere sau pentru bone. Cele mai afectate sunt femeile românce, care sunt şi cele mai căutate şi cele mai prezente în astfel de meserii. Rămase fără serviciu, româncele sunt nevoite să revină în ţară.
Controalele asupra infirmierelor, a menajerelor sau a bonelor nu sunt doar în sarcina angajatorilor, ci pot fi efectuate şi de inspectorii de muncă sau de poliţie. 

RADOR
Foto: Pixabay