Ascultă Radio Antena Satelor Live

De ce o minciună mică duce la una mai mare?

O minciună mică nu face rău nimănui. Cel puţin la început… Cercetătorii psihologi de la University College din Londra au descoperit că minciuna ar fi un cerc vicios. Ei susţin că, pe măsură ce un individ minte, cu atât mai mult creierul acestuia „ar prinde gustul” minciunii!

28 Noiembrie 2016, 10:28

Acest mecanism cerebral a fost detaliat în revista „Nature Neuroscience”, la sfârşitul lunii octombrie, şi preluat de „Sciences et Avenir”. Pentru acest studiu, 80 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani au participat la un joc: fie minţeau pentru a se îmbogăţi, fie spuneau adevărul.

Rezultatul a fost clar: participanţii au minţit mai mult atunci când acest lucru era benefic pentru ei înşişi şi pentru ceilalţi, „probabil pentru că acest lucru nu îi făcea să se simtă prost”, notează cercetătorii.

Continuând experienţa, ei şi-au dat seama că voluntarii deformau tot mai mult realitatea. Scanând creierul „cobailor” umani pe parcursul întregii experienţe, cercetătorii au descoperit că o zonă responsabilă de memoria emoţională, amigdala, se activează în timpul primei minciuni şi din ce în ce mai mult pe măsură ce individul minte.

Cercetând şi mai minuţios, cercetătorii au notat că, la începutul experienţei, mincinosul simte un inconfort atunci când deformează adevărul. Dar cu cât lista minciunilor se măreşte, această jenă se estompează treptat, fiindcă amigdala din creier care gestionează unele dintre emoţiile umane, se obişnuieşte.

Astfel, minciunile devin din ce în ce mai mari. O „adaptare emoţională care poate duce la o pantă alunecoasă, atunci când mici aranjamente cu adevărul declanşează o escaladă şi devin minciuni importante”, explică cercetătorii.

„Este pentru prima dată când am arătat în mod empiric cum un comportament necinstit se amplifică pe măsură ce se repetă”, a explicat principalul autor al studiului, Neil Garret, care sugerează că aceleaşi concluzii ar putea fi obţinute cu alte procese de escaladă, precum comportamentele de risc şi cele violente. Cercetătorii subliniază că acest efect «bulgăre de zăpadă» este evocat adesea de mincinoşi sau de trişori «fie în cazul unui infidelităţi, al dopajului în sport, al datelor ştiinţifice traficate sau în cazuri de fraudă fiscală”.

rador.ro

Mozaic 27 Martie 2024, 19:22

Atentat la Moscova: Bilanţul a urcat la 143 de morţi

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport...

Atentat la Moscova: Bilanţul a urcat la 143 de morţi
Festivităţile de Ziua Sfântului Patrick,'cea mai mare petrecere din lume'
Mozaic 17 Martie 2024, 10:29

Festivităţile de Ziua Sfântului Patrick,'cea mai mare petrecere din lume'

Un public numeros este aşteptat duminică să inunde străzile din oraşele Irlandei şi din întreaga lume pentru a urmări...

Festivităţile de Ziua Sfântului Patrick,'cea mai mare petrecere din lume'
Lege de descurajare a cumpărării hainelor din categoria "fast-fashion", adoptată în Parlamentul Franţei
Mozaic 15 Martie 2024, 09:58

Lege de descurajare a cumpărării hainelor din categoria "fast-fashion", adoptată în Parlamentul Franţei

Camera inferioară a Parlamentului Franţei a adoptat o lege menită să scadă apetitul cetăţenilor de a cumpăra haine din...

Lege de descurajare a cumpărării hainelor din categoria "fast-fashion", adoptată în Parlamentul Franţei
O viață în lupta cu boala. Povestea omului care a trăit într-un 'plămân de fier' până la vârsta de 78 de ani
Mozaic 13 Martie 2024, 19:32

O viață în lupta cu boala. Povestea omului care a trăit într-un 'plămân de fier' până la vârsta de 78 de ani

Poliomielita, o boală virală care poate provoca paralizie permanentă, a fost o amenințare majoră pentru sănătatea globală...

O viață în lupta cu boala. Povestea omului care a trăit într-un 'plămân de fier' până la vârsta de 78 de ani
Inovație în alimentație. Universitatea 'Dunărea de Jos' brevetează pâinea cu gust și proprietăți de carne
Mozaic 12 Martie 2024, 16:29

Inovație în alimentație. Universitatea 'Dunărea de Jos' brevetează pâinea cu gust și proprietăți de carne

Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a acordat Universităţii 'Dunărea de Jos' din Galaţi brevet de invenţie pentru...

Inovație în alimentație. Universitatea 'Dunărea de Jos' brevetează pâinea cu gust și proprietăți de carne
Echipaj în visare - Pilot și copilot suspendați după ce au adormit concomitent în timpul unui zbor
Mozaic 11 Martie 2024, 15:55

Echipaj în visare - Pilot și copilot suspendați după ce au adormit concomitent în timpul unui zbor

Compania indoneziană Batik Air a suspendat doi piloţi care au adormit în timpul unui zbor pe o rută internă, în luna...

Echipaj în visare - Pilot și copilot suspendați după ce au adormit concomitent în timpul unui zbor
Porci modificaţi genetic, pentru a răspunde la penuria de donatori de organe
Mozaic 13 Februarie 2024, 15:46

Porci modificaţi genetic, pentru a răspunde la penuria de donatori de organe

Oamenii de ştiinţă de la compania PorMedTecTokyo aparţinând Universităţii Meiji din Tokyo au creat pentru prima dată în...

Porci modificaţi genetic, pentru a răspunde la penuria de donatori de organe
Un ou din antichitate, descoperit în Anglia, conţine încă lichid
Mozaic 13 Februarie 2024, 10:23

Un ou din antichitate, descoperit în Anglia, conţine încă lichid

Un ou din perioada romană, descoperit cu câţiva ani în urmă în oraşul Aylesbury din centrul Angliei, conţinea încă lichid,...

Un ou din antichitate, descoperit în Anglia, conţine încă lichid