Focul era deja o unealtă folosită de oameni încă de acum 50.000 de ani
Un studiu recent realizat de o echipă internațională de arheologi aduce dovezi clare că oamenii preistorici foloseau focul în mod intenționat acum aproximativ 50.000 de ani. Cercetările s-au bazat pe analiza urmelor de ardere descoperite în sedimente vechi din Asia.

Articol de Petruț Mazilu, 24 Iunie 2025, 11:30
O echipă internaţională condusă de cercetători de la Institutul de Oceanologie din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe a analizat o carotă de sedimente vechi de 300.000 de ani extrasă din Marea Chinei de Est.
Analiza acestei carote a arătat o creştere semnificativă a folosirii focului în estul Asiei în urmă cu aproximativ 50.000 de ani.
Concluziile studiului publicat în ultimul număr al jurnalului Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) pun sub semnul întrebării teoria mai veche conform căreia omul a început să folosească la scară mare focul pentru a modifica mediul de viaţă acum 3.000 - 4.000 de ani.
Prin studierea carbonului pirogen - rămăşiţe de plante carbonizate - echipa a detectat o creştere importantă a numărului de focuri aprinse pe continentul asiatic într-o perioadă în care grupuri de Homo sapiens se dispersau pe întreg globul.
Fenomene similare au fost documentate anterior în Europa, Asia de sud-est şi Australia în aceeaşi perioadă de timp, ceea ce sugerează o intensificare a utilizării focului în aceste părţi ale lumii pe măsură ce oamenii migrau din Africa spre alte regiuni.
Pe măsură ce populaţiile au crescut şi s-au împrăştiat în diferite regiuni, focul a devenit esenţial pentru prepararea hranei, protecţie şi supravieţuire în climatul glacial.
Răspândirea folosirii focului a dus probabil la alte importante progrese culturale şi tehnologice şi au modificat în mod semnificativ ecosistemele, conform lui Zhao Debo, unul dintre autorii studiului.