Mințim cu toții, dar de ce? Oamenii mint o dată sau de două ori pe zi
De ce mint oamenii? O astfel de întrebare simplă ar trebui să vină cu un răspuns simplu. Există indicii că majoritatea dintre noi împărtășesc aceleași motive pentru a spune minciuni.
11 Noiembrie 2021, 11:43
Oamenii recurg la minciună din atât de multe motive diferite încât ar fi imposibil să le enumerăm pe toate.
Cu toate acestea, dintre cele mai comune motive pentru care oamenii spun minciuni sunt evitarea pedepsei (principalul motiv atât pentru copii, cât și pentru adulți), pentru a ne proteja pe noi înșine sau pe ceilalți de vătămări, pentru a menținere confidențialitatea și a evita stânjeneala. (PM)
Majoritatea oamenilor nu mint sau, dacă mint, o fac o dată sau de două ori pe zi, susţin cercetătorii de la University of Alabama din Birmingham. Aproximativ 1% sunt cei care spun mai mult de 15 minciuni în fiecare zi, susţine coordonatorul studiului, Timothy Levine.
Majoritatea cercetărilor anterioare se opresc la un anumit moment în timp, echipa lui Levine urmărind afirmaţiile celor 630 de participanţi la studiu, pe parcursul a trei luni.
Aceştia au ţinut jurnale în care şi-au notat de câte ori nu au spus adevărul, numărul minciunilor fiind în total de 116.336. Trei sferturi dintre voluntari au fost în mod constant sinceri. Aproximativ 6% au spus mai mult de şase minciuni pe zi, ceea ce reprezintă principalul procent de neadevăruri din studiu.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că oamenii au zile bune şi rele când sunt mai sinceri sau trişează mai mult. Marea majoritate a participanţilor nu au minţit decât dacă au avut un motiv.
„Oamenii sunt în mare parte cinstiţi şi majoritatea au încredere în ceilalţi. Înşelăciunea este mai degrabă o excepţie decât o problemă cronică”, a subliniat Levine, citat de Rador.
Foto: pixabay