Românul care a câştigat de 14 ori la loterii din toată lumea
O poveste începută în anii ’60 şi ajunsă pe o insulă exotică din largul coastelor Australiei. La finalul anilor ’60, Ştefan Mandel, un contabil român, îşi ducea cu greu traiul de zi cu zi.
18 Septembrie 2018, 12:23
În acea vreme, sub opresiunea comunistă, salariul de 360 de lei al lui Mandel era insuficient pentru ca el să se poată întreţine, drept urmare şi-a îndreptat atenţia către ceva la care s-a priceput întotdeauna: numerele.
Aşa că a decis să joace la loterie. Deşi şansele sunt mai degrabă să câştigi o medalie olimpică decât să câştigi la loterie, Mandel, născut în anul 1934, nu era un contabil obişnuit, scrie The Hustle.
În viaţa lui de zi cu zi, pe lângă muncă, Mandel folosea fiecare minut liber pentru a analiza lucrări despre probabilităţi scrise de matematicianul Leonardo Fibonacci în secolul XIII.
După ani buni de cercetare, Mandel a creat în cele din urmă un algoritm numit „condensare combinatorică”.
Folosind algoritmul creat, Mandel pretindea că poate prevesti corect 5 din cele 6 numere câştigătoare la o extragere loto, reducând numărul combinaţiilor de la câteva milioane la câteva mii.
„Sunt un matematician de weekend, un contabil cu prea multă educaţie. Dar matematica aplicată corect poate garanta o avere”, spunea Mandel în 1994, în singurul interviu acordat presei româneşti, apărut în Ziarul Bursa.
Împreună cu un grup de prieteni şi cunoştinţe, Mandel şi-a asumat riscul şi a cumpărat calupuri mari de bilete de loterie cu combinaţiile pe care formula sa le-a considerat cele mai favorabile. Prin miracol, în anul 1964, a câştigat premiul cel mare pus la bătaie în acea vreme de Loteria Română, de 78.783 de lei.
După ce şi-a acoperit cheltuielile, a rămas cu 4.000 de dolari, destui bani cât să poată mitui oficialii ministerului de externe şi să fugă din România pentru a începe o nouă viaţă afară, în anul 1966.
„Acest prim câştig al meu se datorează mai mult norocului. Totuşi, banii câştigaţi mi-au oferit posibilitatea de a fugi din ţară. Nu o să vă spun cum am fugit, nici măcar acum după atâţia ani”, a declarat Ştefan Mandel pentru revista „Night & Day”, în anul 1992.
Câştigurile la loterie au devenit o afacere. După patru ani în care s-a plimbat prin Europa, Mandel s-a stabilit în Australia şi şi-a transformat algoritmul într-o afacere.
Sursa: Adevărul
Sursa Foto: realitatea.net
Citește și Sfatul medicului, cu privire la tratamentul celor mai grave boli