Ianuarie 2025 doboară recorduri de căldură, în ciuda efectului La Niña
Anomaliile termice se resimt pe toate continentele, cu temperaturi peste medie și episoade de vreme extremă. Luna trecută a fost cel mai cald ianuarie înregistrată vreodată, în ciuda tranziției către fenomenul La Niña, care de obicei aduce o răcire a temperaturilor globale, potrivit oamenilor de ştiinţă ai Uniunii Europene.

Articol de Petruț Mazilu, 06 Februarie 2025, 11:23
Ianuarie 2025 a extins seria temperaturilor extraordinar de ridicate după ce 18 dintre ultimele 19 luni au înregistrat o temperatură medie globală mai mare cu peste 1,5 grade Celsius faţă de epoca preindustrială, a precizat Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S) în buletinul său lunar.
Aceste temperaturi s-au înregistrat în ciuda tranziţiei climei globale de la modelul El Nino, care aduce temperaturi mai ridicate şi care a contribuit la declararea anului 2024 drept cel mai călduros an din istorie, către echivalentul său mai răcoros, La Nina, care aduce o răcire a apelor Oceanului Pacific la ecuator şi care poate limita temperaturile globale.
''Faptul că vedem în continuare temperaturi record în afara influenţei El Nino este puţin surprinzător'', a spus Samantha Burgess, lider strategic în cadrul Centrului European pentru prognoze meteo pe interval mediu, care conduce serviciul C3S.
Punctul maxim al El Nino a avut loc în urmă cu peste un an, a precizat Samantha Burgess.
Temperatura medie globală din ianuarie 2025 a fost cu 1,75 grade Celsius mai mare decât în perioada preindustrială.
Potrivit Copernicus, La Nina nu s-a dezvoltat încă complet, iar omenirea se află momentan în condiţii climatice neutre, între cele două faze.
Modele de date pot varia, iar specialiştii din Statele Unite au indicat luna trecută că s-au format deja condiţiile fenomenului La Nina.
Chiar dacă La Nina se manifestă complet, Samantha Burgess a spus că efectul de răcire pe care îl aduce acest fenomen nu va fi suficient pentru a limita temperaturile globale - influenţate, de asemenea, de factori precum căldura extremă manifestată în alte bazine oceanice, precum şi de principala cauză a schimbărilor climatice: emisii ale gazelor cu efect de seră ce captează căldura în atmosferă.
''De departe, cel mai important factor care contribuie la încălzirea climei este arderea combustibililor fosili'', a adăugat aceeaşi cercetătoare.
Oamenii de ştiinţă din cadrul organizaţiei Berkeley Earth şi al Departamentului meteo al Regatului Unit au spus că se aşteaptă ca 2025 să fie pe locul al treilea în topul celor mai călduroşi ani din istoria înregistrărilor - urmând să fie mai rece decât 2024 şi 2023 graţie tranziţiei către La Nina, deşi rămân incertitudini referitoare la modul în care acest fenomen se va dezvolta.
La nivel global, temperaturile medii la suprafaţa mării în ianuarie 2025 s-au situat pe locul al doilea în istoria înregistrărilor referitoare la luna ianuarie, fiind depăşite doar de cele înregistrate în ianuarie 2024.