Planeta este sufocată de plastic. Sub 10% din deșeuri sunt reciclate
Planeta se confruntă cu o criză acută a deșeurilor de plastic, potrivit unui raport anunţat de organizaţiile ecologiste cu ocazia Zilei internaţionale fără pungi de plastic, marcată în fiecare an la 3 iulie.

Articol de Petruț Mazilu, 04 Iulie 2025, 11:16
La nivel global, se produc aproximativ 220 de milioane de tone de deșeuri de plastic, însă mai puțin de 10% dintre acestea ajung să fie reciclate.
Ziua internaţională fără pungi de plastic urmăreşte să sensibilizeze publicul cu privire la impactul asupra mediului al acestui produs cotidian şi să promoveze adoptarea unor schimbări în obiceiurile de consum.
Pungile de plastic, utilizate încă din anii '50 şi popularizate în anii '70, sunt clasificate în funcţie de grosimea lor în trei tipuri: foarte uşoare (mai puţin de 15 microni), utilizate pentru produse proaspete sau în vrac; uşoare (mai puţin de 50 de microni) şi groase (peste 50 de microni), care sunt reutilizabile şi costă mai mult comparativ cu pungile uşoare.
Deşi în ultimii ani s-a răspândit utilizarea altor materiale pentru pungi, cum ar fi materialele textile sau hârtia reciclată, dar şi cele compostabile şi biodegradabile, utilizarea pungilor de plastic este încă larg răspândită.
Conform datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), în 2024 au fost generate peste 220 de milioane de tone de deşeuri din plastic, dintre care aproximativ 70 de milioane de tone au fost gestionate necorespunzător, ajungând în râuri, mări, în sol şi chiar în atmosferă.
Acest flux necontrolat de deşeuri 'afectează biodiversitatea, agravează criza climatică şi pune în pericol sănătatea umană' şi, în pofida progreselor tehnologice, mai puţin de 10% din plastic este reciclat, un procent care stagnează de zece ani, potrivit unei analize realizate de platforma DoGood People, specializată în sustenabilitatea corporativă.
Inacţiunea politică şi complacerea faţă de industria maselor plastice 'au exacerbat o problemă globală de poluare care necesită soluţii radicale şi reglementări mult mai stricte', a avertizat Greenpeace.