Ascultă Radio Antena Satelor Live

Idei inovative de furajare a animalelor. Alimentele funcționale

Noi studii privind furajarea animalelor arată că șrotul de in și camelina sunt plante care produc efecte benefice. Modul de hrănire influențează clar calitatea tuturor produselor furnizate de animale, gustul cărnii de porc hrănit cu porumb, fiind un exemplu dovedit de ani buni.

Idei inovative de furajare a animalelor. Alimentele funcționale

02 Iunie 2021, 09:39

Cercetătorii își propun, însă, să determine modul în care hrana pe care o consumăm să devină, în același timp, și un medicament, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Alimentele cu care ne hrănim să acționeze și pentru prevenirea și chiar vindecarea unor afecțiuni. Este vorba despre așa-numitele „alimente funcționale”.

O cale de obținere a acestor alimente funcționale este furajarea animalelor cu nutrețuri speciale.

Astfel, în carnea lor se vor regăsi compuși precum polifenoli, acizi grași polinesaturați și o seamă de alți compuși naturali, cu o acțiune preventivă împotriva afecțiunilor cardiovasculare, digestive, inflamatorii, etc.

Aceeași categorie de compuși poate fi făcută să se regăsească în ouă, lapte și produse lactate.

Un exemplu în acest sens îl constituie cercetările efectuate de specialiștii români referitoare la utilizarea camelinei în alimentația animalelor. Concluziile mai multor ani de studii au demonstrat că includerea uleiului de camelină în rețetele de furaje combinate determină o creștere importantă a calității cărnii animalelor.

Camelina este și o sursă importantă de subproduse, întrucât după extracția uleiului rămân cantități însemnate de plantă cu un conținut valoros în lipide, dar și în proteină (apropiat de cel al șrotului de soia), care pot fi folosite ca șrot.

Dar prețul șrotului de camelină este aproximativ pe jumătate față de cel de soia. Astfel, înlocuirea șrotului de soia cu șrot de camelină poate aduce beneficii suplimentare fermierului.

De asemenea, ca și în cazul uleiului de camelină, datorită conținutului ridicat în acizi grași polinesaturați, în special a acizilor grași n-3 (30-35%), determină îmbunătățirea calității cărnii.

O altă direcție de cercetare s-a îndreptat către modul prin care anumite adaosuri alimentare pot îmbunătăți calitatea ouălor.

Studiile au demonstrat că utilizarea în furajele găinilor ouătoare a plantelor vegetale bogate în acizi grași polinesaturați sau a celor care reprezintă surse naturale de antioxidanți este o cale naturală de îmbogățire a calității oului.

Un rezultat nesperat a fost și acela că se prelungește perioada de păstrare a prospețimii oului. Sursele vegetale bogate în componentele menționate , sunt șrotul de in, șrotul de mazăre, șrotul de rapiță.

Foto: pixabay

Etichete : furaje animale
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Actualitatea agricola 14 Octombrie 2025, 11:01

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români

Toamna este anotimpul care aduce nu doar culori calde și aer răcoros, ci și una dintre cele mai importante etape din viața...

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români