Ascultă Radio Antena Satelor Live

Idei inovative de furajare a animalelor. Alimentele funcționale

Noi studii privind furajarea animalelor arată că șrotul de in și camelina sunt plante care produc efecte benefice. Modul de hrănire influențează clar calitatea tuturor produselor furnizate de animale, gustul cărnii de porc hrănit cu porumb, fiind un exemplu dovedit de ani buni.

Idei inovative de furajare a animalelor. Alimentele funcționale

02 Iunie 2021, 09:39

Cercetătorii își propun, însă, să determine modul în care hrana pe care o consumăm să devină, în același timp, și un medicament, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Alimentele cu care ne hrănim să acționeze și pentru prevenirea și chiar vindecarea unor afecțiuni. Este vorba despre așa-numitele „alimente funcționale”.

O cale de obținere a acestor alimente funcționale este furajarea animalelor cu nutrețuri speciale.

Astfel, în carnea lor se vor regăsi compuși precum polifenoli, acizi grași polinesaturați și o seamă de alți compuși naturali, cu o acțiune preventivă împotriva afecțiunilor cardiovasculare, digestive, inflamatorii, etc.

Aceeași categorie de compuși poate fi făcută să se regăsească în ouă, lapte și produse lactate.

Un exemplu în acest sens îl constituie cercetările efectuate de specialiștii români referitoare la utilizarea camelinei în alimentația animalelor. Concluziile mai multor ani de studii au demonstrat că includerea uleiului de camelină în rețetele de furaje combinate determină o creștere importantă a calității cărnii animalelor.

Camelina este și o sursă importantă de subproduse, întrucât după extracția uleiului rămân cantități însemnate de plantă cu un conținut valoros în lipide, dar și în proteină (apropiat de cel al șrotului de soia), care pot fi folosite ca șrot.

Dar prețul șrotului de camelină este aproximativ pe jumătate față de cel de soia. Astfel, înlocuirea șrotului de soia cu șrot de camelină poate aduce beneficii suplimentare fermierului.

De asemenea, ca și în cazul uleiului de camelină, datorită conținutului ridicat în acizi grași polinesaturați, în special a acizilor grași n-3 (30-35%), determină îmbunătățirea calității cărnii.

O altă direcție de cercetare s-a îndreptat către modul prin care anumite adaosuri alimentare pot îmbunătăți calitatea ouălor.

Studiile au demonstrat că utilizarea în furajele găinilor ouătoare a plantelor vegetale bogate în acizi grași polinesaturați sau a celor care reprezintă surse naturale de antioxidanți este o cale naturală de îmbogățire a calității oului.

Un rezultat nesperat a fost și acela că se prelungește perioada de păstrare a prospețimii oului. Sursele vegetale bogate în componentele menționate , sunt șrotul de in, șrotul de mazăre, șrotul de rapiță.

Foto: pixabay

Etichete : furaje animale
Zeci de ferme din România devin modele de bune practici în protecția mediului
Actualitatea agricola 14 Noiembrie 2025, 11:01

Zeci de ferme din România devin modele de bune practici în protecția mediului

Fermele au fost selectate pentru a primi statutul de „ferme model” în domeniul protecției mediului și al gestionării durabile...

Zeci de ferme din România devin modele de bune practici în protecția mediului
Schimbările climatice lovesc agricultura - Buzăul, Teleormanul și Prahova, printre județele cele mai afectate
Actualitatea agricola 14 Noiembrie 2025, 10:23

Schimbările climatice lovesc agricultura - Buzăul, Teleormanul și Prahova, printre județele cele mai afectate

Schimbările climatice afectează tot mai puternic agricultura românească, iar județe precum Buzău, Teleorman și Prahova resimt...

Schimbările climatice lovesc agricultura - Buzăul, Teleormanul și Prahova, printre județele cele mai afectate
Pomicultura românească se menține în top datorită institutului de la Mărăcineni
Actualitatea agricola 10 Noiembrie 2025, 16:26

Pomicultura românească se menține în top datorită institutului de la Mărăcineni

Pomicultura românească își confirmă încă o dată potențialul prin rezultatele Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru...

Pomicultura românească se menține în top datorită institutului de la Mărăcineni
Pompierii arădeni, salvarea fermierilor afectați de secetă
Actualitatea agricola 06 Noiembrie 2025, 15:53

Pompierii arădeni, salvarea fermierilor afectați de secetă

Seceta prelungită din Arad transformă munca pompierilor arădeni într-o misiune de sprijin vital. În ultimele luni, aceștia au...

Pompierii arădeni, salvarea fermierilor afectați de secetă
Pestă porcină africană la Șiclău, Arad: Fermă cu MII de animale afectată de restricții
Actualitatea agricola 06 Noiembrie 2025, 13:08

Pestă porcină africană la Șiclău, Arad: Fermă cu MII de animale afectată de restricții

Virusul pestei porcine africane continuă să provoace pierderi în vestul țării. În comuna Șiclău, județul Arad, a fost...

Pestă porcină africană la Șiclău, Arad: Fermă cu MII de animale afectată de restricții
Export record de cereale: România, cel mai mare furnizor din UE în trimestrul 1
Actualitatea agricola 04 Noiembrie 2025, 10:57

Export record de cereale: România, cel mai mare furnizor din UE în trimestrul 1

România și-a consolidat statutul în structurile europene de comerț agricol, înregistrând o performanță notabilă în primul...

Export record de cereale: România, cel mai mare furnizor din UE în trimestrul 1
Soiurile tradiționale de pomi fructiferi revin în Țara Făgărașului
Actualitatea agricola 03 Noiembrie 2025, 14:48

Soiurile tradiționale de pomi fructiferi revin în Țara Făgărașului

Un amplu proiect dedicat reintroducerii soiurilor tradiționale de pomi fructiferi în Țara Făgărașului a fost prezentat recent...

Soiurile tradiționale de pomi fructiferi revin în Țara Făgărașului
Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă
Actualitatea agricola 27 Octombrie 2025, 14:40

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă

Standardizarea practicilor ecologice în agricultura românească primește un impuls major. Ministerul Mediului a pus la bătaie...

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă