Ascultă Radio Antena Satelor Live

7 priorități ale fermierilor, în luna iulie

În luna iulie, fermierii din România (și nu numai) se confruntă cu una dintre cele mai solicitante perioade din an.

7 priorități ale fermierilor, în luna iulie
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 10 Iulie 2025, 22:11

Este luna în care munca depusă în lunile precedente începe să dea roade, dar și luna în care deciziile rapide pot influența profitabilitatea întregului an agricol. Iată care sunt principalele priorități ale fermierilor în această perioadă:

1. Recoltarea culturilor de vară

Grâu, orz, rapiță – În zonele sudice și de câmpie, iulie este vârful campaniei de recoltare pentru culturile de toamnă.

Urmărirea umidității – Recoltarea trebuie făcută în momentul optim, când umiditatea boabelor este cea potrivită pentru depozitare sau vânzare, evitând pierderile sau penalizările la livrare.

Logistica – Este esențială buna organizare a transportului, depozitării și valorificării produselor.

2. Pregătirea terenului pentru culturile de toamnă

După recoltare, mulți fermieri trec la lucrarea solului: arat, discuit, scarificat – în funcție de strategia de conservare a solului.

Se aplică îngrășăminte organice sau chimice, în funcție de analiza solului și planul de fertilizare.

3. Combaterea buruienilor și bolilor la culturile aflate în vegetație

Culturile semănate primăvara (porumb, floarea-soarelui, soia etc.) se află în plină dezvoltare, deci necesită monitorizare:

Combaterea bolilor și dăunătorilor (ex: Tanymecus, Helicoverpa)

Irigare – în zonele afectate de secetă, se intervine pentru menținerea producției.

4. Irigarea și gestionarea apei

În condițiile tot mai frecvente de secetă, gestionarea eficientă a apei devine vitală:

Evaluarea pierderilor prin evaporație.

Utilizarea sistemelor moderne de irigații (picurare, aspersiune).

Prioritizarea culturilor cu valoare economică mai mare.

5. Managementul resurselor și planificarea financiară

Plata salariilor sezoniere, achiziția de piese de schimb, combustibil și consumabile.

Evaluarea costurilor și a veniturilor estimate în urma recoltei.

Eventuale investiții în utilaje, irigații sau digitalizare.

6. Supravegherea animalelor (pentru fermele mixte)

În fermele zootehnice, iulie este o lună stresantă pentru animale din cauza căldurii:

Asigurarea apei și umbririi.

Combaterea insectelor și a paraziților.

Conservarea furajelor (lucernă, fân) pentru iarnă.

7. Monitorizarea pieței și valorificarea producției

Fermierii urmăresc prețurile la bursă și la nivel local pentru cereale și oleaginoase.

Decid dacă vând imediat sau depozitează în așteptarea unui preț mai bun.

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Actualitatea agricola 14 Octombrie 2025, 11:01

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români

Toamna este anotimpul care aduce nu doar culori calde și aer răcoros, ci și una dintre cele mai importante etape din viața...

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români