Ascultă Radio Antena Satelor Live

A început procesul de obţinere a recunoaşterii europene pentru Batogul deltaic din sturion

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat, vineri, pe site-ul propriu, anunţul privind solicitarea unei societăţi private din judeţul Tulcea pentru ca Batogul deltaic din sturion să fie unul din produsele cu indicaţie geografică protejată (IGP) din România.

A început procesul de obţinere a recunoaşterii europene pentru Batogul deltaic din sturion
Foto: PIXABAY

12 Mai 2023, 20:14

Specialistul în scheme de calitate din partea asociaţiei Ro-Pescador, Tiberiu Cazacioc, a declarat că anunţul face parte din etapa de opoziţie naţională, timp de 60 de zile orice agent economic putând contesta demersul privat dacă dovedeşte argumentat, conform regulamentelor europene, că realizează de cinci ani un produs similar în Tulcea.

'Cererea de dobândire a protecţiei şi apoi obţinerea protecţiei va însemna un beneficiu în ce priveşte reputaţia judeţului Tulcea, apoi va fi un beneficiu pentru consumatori, care vor avea acces la un produs culinar de calitate, de patrimoniu. Pentru procesatorii membri ai asociaţiei Ro-Pescador, un avantaj economic, pentru că, după obţinerea protecţiei, doar cei care operează în aria geografică şi respectă Caietul de sarcini vor avea dreptul să producă Batog deltaic de sturion', a precizat Tiberiu Cazacioc.

El a mai spus că procesul de obţinere a protecţiei la nivel european poate dura până la trei ani, etapa de opoziţie naţională fiind urmată de analiza documentaţiei la Comisia Europeană.

'Produsul Batog deltaic de sturion şi metoda de producţie au făcut parte inevitabil din economia judeţului Tulcea în deceniile VI-VIII ale secolului al XX-lea, în prezent fiind parte din portofoliul unor procesatori din aria geografică judeţul Tulcea. Sturionii au ocupat un loc central în alimentaţia populaţiei în aria geografică delimitată, judeţul Tulcea. (...) Călători străini care au investigat aria geografică şi mai ales Delta Dunării au menţionat în scrierile lor comerţul cu moruni la Chilia, încă din secolul al XV-lea, sturionii ocupând un loc important în viaţa comunităţii de la Sfântu Gheorghe. Grigore Antipa, reputatul savant care a oferit o viziune de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării, a scris despre batogul de sturion', a amintit specialistul în scheme de calitate, Tiberiu Cazacioc.

Potrivit acestuia, batogul de sturion de bună calitate trebuie să aibă aspectul curat, culoarea aurie, gustul puţin sărat şi mirosul plăcut, să fie pătruns în secţiune, copt până la mijloc, fraged dar nu prea uscat, transparent şi unsuros.

'Batogul deltaic de sturion este un produs alimentar din peşte care se obţine din file de sturion conservat prin afumare prin fum de esenţă tare. Pentru obţinerea produsului, se folosesc file de sturion, materie primă provenită exclusiv din acvacultură, sare şi zahăr. E un produs natural, nu conţine conservanţi şi aditivi', a precizat directorul de calitate al societăţii care produce batogul din sturion, Lidia Carp.

Societatea care a iniţiat demersul de protejare a batogului de sturion, Deltaica Seafood, produce şi comercializează circa 20 de produse din peşte, toate fiind recunoscute ca produse tradiţionale în România, iar unele dintre ele având deja recunoaştere europeană.

Astfel, scrumbia de Dunăre afumată şi salata de icre de ştiucă de Tulcea sunt produse IGP, iar salata cu icre de crap este atestată pe schema de calitate europeană Specialitate Tradiţională Garantată (STG)

În prezent, la Comisia Europeană, se află în analiză produsul Sardeluţă marinată pentru obţinerea protecţiei europene de STG.

România are în momentul de faţă 11 produse atestate IGP.

Ultimul produs românesc cu recunoaştere europeană, Plăcinta dobrogeană, a fost atestat de Asocierea Plăcintă dobrogeană din judeţul Tulcea.

Capturarea speciilor de sturioni în apele naturale româneşti a fost interzisă în anul 2006, pe fondul declinului la nivel mondial al populaţiilor, a poluării şi a supraexploatării şi a construirii barajelor de pe Dunăre care au oprit migraţia acestor specii.

În Dunărea Inferioară trăiesc ultimele populaţii sălbatice de sturion din Uniunea Europeană, care se reproduc pe cale naturală, morunul, păstruga, nisetrul şi cega fiind considerate specii indicatoare ale calităţii mediului, datorită multitudinii de habitate pe care le folosesc de-a lungul vieţii. În Dunăre, au mai existat două specii de sturion, şip şi viză, însă prima a dispărut în anii 1950-1960, iar în cazul vizei au mai existat unele raportări neoficiale în anii 2010-2015.

În baza finanţărilor europene, în ultimii ani, zeci de societăţi din România au dezvoltat ferme de acvacultură de sturioni.

AGERPRES

Impactul conflictului din Ucraina asupra prețurilor și costurilor de producție ale usturoiului
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2024, 12:24

Impactul conflictului din Ucraina asupra prețurilor și costurilor de producție ale usturoiului

Peste 250 de cultivatori de usturoi din judeţ au solicitat sprijin financiar prin intermediul Direcţiei pentru Agricultură...

Impactul conflictului din Ucraina asupra prețurilor și costurilor de producție ale usturoiului
Creștere semnificativă a importurilor de lapte brut: Aproape 35%, în primele două luni
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2024, 12:19

Creștere semnificativă a importurilor de lapte brut: Aproape 35%, în primele două luni

Unităţile de procesare din România au colectat, în primele două luni ale anului, o cantitate de 192.982 tone de lapte de...

Creștere semnificativă a importurilor de lapte brut: Aproape 35%, în primele două luni
Final de campanie de plantat cartofi în România
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2024, 11:04

Final de campanie de plantat cartofi în România

La nivelul României sunt cultivate anual aproximativ 32.000 de hectare cu cartofi. Din această suprafață 8.000 de hecatre...

Final de campanie de plantat cartofi în România
Valorificarea produselor agricole, avantajoasă pentru grupurile și organizațiile de fermieri
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2024, 17:39

Valorificarea produselor agricole, avantajoasă pentru grupurile și organizațiile de fermieri

Producătorii agricoli sunt nemulțumiți de problema desfacerii recoltei. Muncesc pe brânci un an întreg, iar la momentul...

Valorificarea produselor agricole, avantajoasă pentru grupurile și organizațiile de fermieri
Ajutor financiar substanțial: Peste 51 milioane de lei destinate crescătorilor de bovine
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2024, 17:11

Ajutor financiar substanțial: Peste 51 milioane de lei destinate crescătorilor de bovine

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Judeţene, efectuează plata aferentă ajutorului de...

Ajutor financiar substanțial: Peste 51 milioane de lei destinate crescătorilor de bovine
Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare
Actualitatea agricola 10 Aprilie 2024, 21:45

Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare

In incinta ASAS, s-a desfășurat conferința de închidere a proiectului „Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la...

Bioproduse inovative pentru protecția fructelor la depozitare
Culturile de rapiță sunt afectate în zeci de localități din Olt, din cauza lipsei precipitațiilor
Actualitatea agricola 09 Aprilie 2024, 12:31

Culturile de rapiță sunt afectate în zeci de localități din Olt, din cauza lipsei precipitațiilor

Lipsa precipitațiilor în județul Olt a avut un impact devastator asupra culturilor de rapiță, cu consecințe semnificative în...

Culturile de rapiță sunt afectate în zeci de localități din Olt, din cauza lipsei precipitațiilor
Tratamentele la rapiță au distrus sute de familii de albine, într-o comună din Satu Mare
Actualitatea agricola 08 Aprilie 2024, 16:22

Tratamentele la rapiță au distrus sute de familii de albine, într-o comună din Satu Mare

Sute de familii de albine din comuna sătmăreană Beltiug au murit sau au fost afectate ca urma a unor tratamente aplicate...

Tratamentele la rapiță au distrus sute de familii de albine, într-o comună din Satu Mare