Ascultă Radio Antena Satelor Live

A început procesul de obţinere a recunoaşterii europene pentru Batogul deltaic din sturion

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat, vineri, pe site-ul propriu, anunţul privind solicitarea unei societăţi private din judeţul Tulcea pentru ca Batogul deltaic din sturion să fie unul din produsele cu indicaţie geografică protejată (IGP) din România.

A început procesul de obţinere a recunoaşterii europene pentru Batogul deltaic din sturion
Foto: PIXABAY

12 Mai 2023, 20:14

Specialistul în scheme de calitate din partea asociaţiei Ro-Pescador, Tiberiu Cazacioc, a declarat că anunţul face parte din etapa de opoziţie naţională, timp de 60 de zile orice agent economic putând contesta demersul privat dacă dovedeşte argumentat, conform regulamentelor europene, că realizează de cinci ani un produs similar în Tulcea.

'Cererea de dobândire a protecţiei şi apoi obţinerea protecţiei va însemna un beneficiu în ce priveşte reputaţia judeţului Tulcea, apoi va fi un beneficiu pentru consumatori, care vor avea acces la un produs culinar de calitate, de patrimoniu. Pentru procesatorii membri ai asociaţiei Ro-Pescador, un avantaj economic, pentru că, după obţinerea protecţiei, doar cei care operează în aria geografică şi respectă Caietul de sarcini vor avea dreptul să producă Batog deltaic de sturion', a precizat Tiberiu Cazacioc.

El a mai spus că procesul de obţinere a protecţiei la nivel european poate dura până la trei ani, etapa de opoziţie naţională fiind urmată de analiza documentaţiei la Comisia Europeană.

'Produsul Batog deltaic de sturion şi metoda de producţie au făcut parte inevitabil din economia judeţului Tulcea în deceniile VI-VIII ale secolului al XX-lea, în prezent fiind parte din portofoliul unor procesatori din aria geografică judeţul Tulcea. Sturionii au ocupat un loc central în alimentaţia populaţiei în aria geografică delimitată, judeţul Tulcea. (...) Călători străini care au investigat aria geografică şi mai ales Delta Dunării au menţionat în scrierile lor comerţul cu moruni la Chilia, încă din secolul al XV-lea, sturionii ocupând un loc important în viaţa comunităţii de la Sfântu Gheorghe. Grigore Antipa, reputatul savant care a oferit o viziune de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării, a scris despre batogul de sturion', a amintit specialistul în scheme de calitate, Tiberiu Cazacioc.

Potrivit acestuia, batogul de sturion de bună calitate trebuie să aibă aspectul curat, culoarea aurie, gustul puţin sărat şi mirosul plăcut, să fie pătruns în secţiune, copt până la mijloc, fraged dar nu prea uscat, transparent şi unsuros.

'Batogul deltaic de sturion este un produs alimentar din peşte care se obţine din file de sturion conservat prin afumare prin fum de esenţă tare. Pentru obţinerea produsului, se folosesc file de sturion, materie primă provenită exclusiv din acvacultură, sare şi zahăr. E un produs natural, nu conţine conservanţi şi aditivi', a precizat directorul de calitate al societăţii care produce batogul din sturion, Lidia Carp.

Societatea care a iniţiat demersul de protejare a batogului de sturion, Deltaica Seafood, produce şi comercializează circa 20 de produse din peşte, toate fiind recunoscute ca produse tradiţionale în România, iar unele dintre ele având deja recunoaştere europeană.

Astfel, scrumbia de Dunăre afumată şi salata de icre de ştiucă de Tulcea sunt produse IGP, iar salata cu icre de crap este atestată pe schema de calitate europeană Specialitate Tradiţională Garantată (STG)

În prezent, la Comisia Europeană, se află în analiză produsul Sardeluţă marinată pentru obţinerea protecţiei europene de STG.

România are în momentul de faţă 11 produse atestate IGP.

Ultimul produs românesc cu recunoaştere europeană, Plăcinta dobrogeană, a fost atestat de Asocierea Plăcintă dobrogeană din judeţul Tulcea.

Capturarea speciilor de sturioni în apele naturale româneşti a fost interzisă în anul 2006, pe fondul declinului la nivel mondial al populaţiilor, a poluării şi a supraexploatării şi a construirii barajelor de pe Dunăre care au oprit migraţia acestor specii.

În Dunărea Inferioară trăiesc ultimele populaţii sălbatice de sturion din Uniunea Europeană, care se reproduc pe cale naturală, morunul, păstruga, nisetrul şi cega fiind considerate specii indicatoare ale calităţii mediului, datorită multitudinii de habitate pe care le folosesc de-a lungul vieţii. În Dunăre, au mai existat două specii de sturion, şip şi viză, însă prima a dispărut în anii 1950-1960, iar în cazul vizei au mai existat unele raportări neoficiale în anii 2010-2015.

În baza finanţărilor europene, în ultimii ani, zeci de societăţi din România au dezvoltat ferme de acvacultură de sturioni.

AGERPRES

Fermierii apelează la tot mai multe produse fitosanitare. Vânzările au crescut cu peste opt procente
Actualitatea agricola 14 Decembrie 2025, 10:32

Fermierii apelează la tot mai multe produse fitosanitare. Vânzările au crescut cu peste opt procente

Vânzările produselor de protecţie a plantelor au înregistrat o creştere în 2024, evoluţie care reflectă extinderea şi...

Fermierii apelează la tot mai multe produse fitosanitare. Vânzările au crescut cu peste opt procente
Vin banii de la APIA pentru crescătorii de animale. Plăți importante în trimestrul trei
Actualitatea agricola 11 Decembrie 2025, 10:21

Vin banii de la APIA pentru crescătorii de animale. Plăți importante în trimestrul trei

Crescătorii de animale vor beneficia de virarea unei sume totale de 38,7 milioane de lei, reprezentând contravaloarea...

Vin banii de la APIA pentru crescătorii de animale. Plăți importante în trimestrul trei
Crăciun cu provocări pe piața cărnii de porc: Importurile domină, producătorii români caută echilibrul
Actualitatea agricola 08 Decembrie 2025, 13:51

Crăciun cu provocări pe piața cărnii de porc: Importurile domină, producătorii români caută echilibrul

Pe măsură ce toamna se apropie de final, grijile economice ale românilor nu par să se risipească. Prețurile au crescut în...

Crăciun cu provocări pe piața cărnii de porc: Importurile domină, producătorii români caută echilibrul
Fermierii mai au timp până pe 22 decembrie pentru depunerea cererilor de motorină
Actualitatea agricola 04 Decembrie 2025, 14:16

Fermierii mai au timp până pe 22 decembrie pentru depunerea cererilor de motorină

Agricultorii care doresc să beneficieze de facilități fiscale pentru combustibilul necesar lucrărilor agricole de anul viitor...

Fermierii mai au timp până pe 22 decembrie pentru depunerea cererilor de motorină
Resursele genetice vegetale ale României, în pericol din cauza subfinanţării
Actualitatea agricola 02 Decembrie 2025, 13:22

Resursele genetice vegetale ale României, în pericol din cauza subfinanţării

Menținerea în viață a soiurilor tradiționale a devenit o cursă contra cronometru desfășurată cu resurse critice, situație...

Resursele genetice vegetale ale României, în pericol din cauza subfinanţării
Agricultura românească primește un sprijin major în fața schimbărilor climatice
Actualitatea agricola 02 Decembrie 2025, 12:35

Agricultura românească primește un sprijin major în fața schimbărilor climatice

Schimbările climatice afectează tot mai vizibil agricultura românească. Seceta prelungită, valurile de căldură și ploile...

Agricultura românească primește un sprijin major în fața schimbărilor climatice
România și agricultura viitorului. Care sunt culturile care înving lipsa apei
Actualitatea agricola 29 Noiembrie 2025, 09:49

România și agricultura viitorului. Care sunt culturile care înving lipsa apei

România se află într-un punct de cotitură agricolă fără precedent, unde metodele tradiționale de cultivare nu mai garantează...

România și agricultura viitorului. Care sunt culturile care înving lipsa apei
Controale stricte la carnea de porc importată din UE, pentru prevenirea Pestei Porcine Africane
Actualitatea agricola 28 Noiembrie 2025, 10:10

Controale stricte la carnea de porc importată din UE, pentru prevenirea Pestei Porcine Africane

Teama că virusul pestei porcine africane ar putea fi reintrodus în țară prin intermediul produselor de import l-a determinat...

Controale stricte la carnea de porc importată din UE, pentru prevenirea Pestei Porcine Africane