Ascultă Radio Antena Satelor Live

A început procesul de obţinere a recunoaşterii europene pentru Batogul deltaic din sturion

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat, vineri, pe site-ul propriu, anunţul privind solicitarea unei societăţi private din judeţul Tulcea pentru ca Batogul deltaic din sturion să fie unul din produsele cu indicaţie geografică protejată (IGP) din România.

A început procesul de obţinere a recunoaşterii europene pentru Batogul deltaic din sturion
Foto: PIXABAY

12 Mai 2023, 20:14

Specialistul în scheme de calitate din partea asociaţiei Ro-Pescador, Tiberiu Cazacioc, a declarat că anunţul face parte din etapa de opoziţie naţională, timp de 60 de zile orice agent economic putând contesta demersul privat dacă dovedeşte argumentat, conform regulamentelor europene, că realizează de cinci ani un produs similar în Tulcea.

'Cererea de dobândire a protecţiei şi apoi obţinerea protecţiei va însemna un beneficiu în ce priveşte reputaţia judeţului Tulcea, apoi va fi un beneficiu pentru consumatori, care vor avea acces la un produs culinar de calitate, de patrimoniu. Pentru procesatorii membri ai asociaţiei Ro-Pescador, un avantaj economic, pentru că, după obţinerea protecţiei, doar cei care operează în aria geografică şi respectă Caietul de sarcini vor avea dreptul să producă Batog deltaic de sturion', a precizat Tiberiu Cazacioc.

El a mai spus că procesul de obţinere a protecţiei la nivel european poate dura până la trei ani, etapa de opoziţie naţională fiind urmată de analiza documentaţiei la Comisia Europeană.

'Produsul Batog deltaic de sturion şi metoda de producţie au făcut parte inevitabil din economia judeţului Tulcea în deceniile VI-VIII ale secolului al XX-lea, în prezent fiind parte din portofoliul unor procesatori din aria geografică judeţul Tulcea. Sturionii au ocupat un loc central în alimentaţia populaţiei în aria geografică delimitată, judeţul Tulcea. (...) Călători străini care au investigat aria geografică şi mai ales Delta Dunării au menţionat în scrierile lor comerţul cu moruni la Chilia, încă din secolul al XV-lea, sturionii ocupând un loc important în viaţa comunităţii de la Sfântu Gheorghe. Grigore Antipa, reputatul savant care a oferit o viziune de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării, a scris despre batogul de sturion', a amintit specialistul în scheme de calitate, Tiberiu Cazacioc.

Potrivit acestuia, batogul de sturion de bună calitate trebuie să aibă aspectul curat, culoarea aurie, gustul puţin sărat şi mirosul plăcut, să fie pătruns în secţiune, copt până la mijloc, fraged dar nu prea uscat, transparent şi unsuros.

'Batogul deltaic de sturion este un produs alimentar din peşte care se obţine din file de sturion conservat prin afumare prin fum de esenţă tare. Pentru obţinerea produsului, se folosesc file de sturion, materie primă provenită exclusiv din acvacultură, sare şi zahăr. E un produs natural, nu conţine conservanţi şi aditivi', a precizat directorul de calitate al societăţii care produce batogul din sturion, Lidia Carp.

Societatea care a iniţiat demersul de protejare a batogului de sturion, Deltaica Seafood, produce şi comercializează circa 20 de produse din peşte, toate fiind recunoscute ca produse tradiţionale în România, iar unele dintre ele având deja recunoaştere europeană.

Astfel, scrumbia de Dunăre afumată şi salata de icre de ştiucă de Tulcea sunt produse IGP, iar salata cu icre de crap este atestată pe schema de calitate europeană Specialitate Tradiţională Garantată (STG)

În prezent, la Comisia Europeană, se află în analiză produsul Sardeluţă marinată pentru obţinerea protecţiei europene de STG.

România are în momentul de faţă 11 produse atestate IGP.

Ultimul produs românesc cu recunoaştere europeană, Plăcinta dobrogeană, a fost atestat de Asocierea Plăcintă dobrogeană din judeţul Tulcea.

Capturarea speciilor de sturioni în apele naturale româneşti a fost interzisă în anul 2006, pe fondul declinului la nivel mondial al populaţiilor, a poluării şi a supraexploatării şi a construirii barajelor de pe Dunăre care au oprit migraţia acestor specii.

În Dunărea Inferioară trăiesc ultimele populaţii sălbatice de sturion din Uniunea Europeană, care se reproduc pe cale naturală, morunul, păstruga, nisetrul şi cega fiind considerate specii indicatoare ale calităţii mediului, datorită multitudinii de habitate pe care le folosesc de-a lungul vieţii. În Dunăre, au mai existat două specii de sturion, şip şi viză, însă prima a dispărut în anii 1950-1960, iar în cazul vizei au mai existat unele raportări neoficiale în anii 2010-2015.

În baza finanţărilor europene, în ultimii ani, zeci de societăţi din România au dezvoltat ferme de acvacultură de sturioni.

AGERPRES

Peste 46.000 de fermieri vor beneficia de măsuri de sprijin în valoare de peste 91 de milioane de euro
Actualitatea agricola 26 Mai 2023, 16:07

Peste 46.000 de fermieri vor beneficia de măsuri de sprijin în valoare de peste 91 de milioane de euro

Plafonul financiar aprobat pentru măsurile de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2022 se ridică la...

Peste 46.000 de fermieri vor beneficia de măsuri de sprijin în valoare de peste 91 de milioane de euro
Fermierii, nemulţumiţi de decizia de reducere a preţului laptelui la raft
Actualitatea agricola 20 Mai 2023, 14:33

Fermierii, nemulţumiţi de decizia de reducere a preţului laptelui la raft

Preţul laptelui îi nemulţumeşte pe fermieri după ce guvernul a decis să aplice o ieftinire la raft. Aceştia spun că...

Fermierii, nemulţumiţi de decizia de reducere a preţului laptelui la raft
Cultura viitorului: A început semănatul sorgului
Actualitatea agricola 19 Mai 2023, 16:56

Cultura viitorului: A început semănatul sorgului

Sorgul poate fi cultivat într-o gamă variată de medii și condiții de sol, ceea ce îl face o cultură adaptabilă și rezistentă.

Cultura viitorului: A început semănatul sorgului
Scandalul legumelor stropite cu soluţii toxice: Daea reiterează că fermierii români fac produse de calitate
Actualitatea agricola 18 Mai 2023, 16:28

Scandalul legumelor stropite cu soluţii toxice: Daea reiterează că fermierii români fac produse de calitate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, verifică în prezent în judeţul Olt informaţiile apărute în spaţiul...

Scandalul legumelor stropite cu soluţii toxice: Daea reiterează că fermierii români fac produse de calitate
Primele roşii din Programul Tomata scoase pe piaţă au fost testate şi sunt conforme
Actualitatea agricola 18 Mai 2023, 12:44

Primele roşii din Programul Tomata scoase pe piaţă au fost testate şi sunt conforme

Primele roşii produse în judeţul Arad, cu ajutor financiar acordat de stat prin Programul Tomata, au ajuns pe piaţă de câteva...

Primele roşii din Programul Tomata scoase pe piaţă au fost testate şi sunt conforme
Europarlamentarul Carmen Avram a discutat cu fermierii băcăuani despre problemele create de tranzitul cerealelor din Ucraina
Actualitatea agricola 17 Mai 2023, 19:58

Europarlamentarul Carmen Avram a discutat cu fermierii băcăuani despre problemele create de tranzitul cerealelor din Ucraina

Europarlamentarul Carmen Avram, membră în comisia de agricultură a Uniunii Europene din partea României, s-a aflat, astăzi,...

Europarlamentarul Carmen Avram a discutat cu fermierii băcăuani despre problemele create de tranzitul cerealelor din Ucraina
În România sunt active 11 focare de pestă porcină africană
Actualitatea agricola 17 Mai 2023, 16:42

În România sunt active 11 focare de pestă porcină africană

Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) active în România erau, în data de 17 mai, de 11, arată datele Autorităţii...

În România sunt active 11 focare de pestă porcină africană
Daea: România a solicitat prelungirea termenului care restricţionează importul de produse agricole ucrainene
Actualitatea agricola 15 Mai 2023, 16:20

Daea: România a solicitat prelungirea termenului care restricţionează importul de produse agricole ucrainene

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a anunţat că a formulat o scrisoare adresată blocului comunitar, semnată alături de alte...

Daea: România a solicitat prelungirea termenului care restricţionează importul de produse agricole ucrainene