Ascultă Radio Antena Satelor Live

A început procesul de obţinere a recunoaşterii europene pentru Batogul deltaic din sturion

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat, vineri, pe site-ul propriu, anunţul privind solicitarea unei societăţi private din judeţul Tulcea pentru ca Batogul deltaic din sturion să fie unul din produsele cu indicaţie geografică protejată (IGP) din România.

A început procesul de obţinere a recunoaşterii europene pentru Batogul deltaic din sturion
Foto: PIXABAY

12 Mai 2023, 20:14

Specialistul în scheme de calitate din partea asociaţiei Ro-Pescador, Tiberiu Cazacioc, a declarat că anunţul face parte din etapa de opoziţie naţională, timp de 60 de zile orice agent economic putând contesta demersul privat dacă dovedeşte argumentat, conform regulamentelor europene, că realizează de cinci ani un produs similar în Tulcea.

'Cererea de dobândire a protecţiei şi apoi obţinerea protecţiei va însemna un beneficiu în ce priveşte reputaţia judeţului Tulcea, apoi va fi un beneficiu pentru consumatori, care vor avea acces la un produs culinar de calitate, de patrimoniu. Pentru procesatorii membri ai asociaţiei Ro-Pescador, un avantaj economic, pentru că, după obţinerea protecţiei, doar cei care operează în aria geografică şi respectă Caietul de sarcini vor avea dreptul să producă Batog deltaic de sturion', a precizat Tiberiu Cazacioc.

El a mai spus că procesul de obţinere a protecţiei la nivel european poate dura până la trei ani, etapa de opoziţie naţională fiind urmată de analiza documentaţiei la Comisia Europeană.

'Produsul Batog deltaic de sturion şi metoda de producţie au făcut parte inevitabil din economia judeţului Tulcea în deceniile VI-VIII ale secolului al XX-lea, în prezent fiind parte din portofoliul unor procesatori din aria geografică judeţul Tulcea. Sturionii au ocupat un loc central în alimentaţia populaţiei în aria geografică delimitată, judeţul Tulcea. (...) Călători străini care au investigat aria geografică şi mai ales Delta Dunării au menţionat în scrierile lor comerţul cu moruni la Chilia, încă din secolul al XV-lea, sturionii ocupând un loc important în viaţa comunităţii de la Sfântu Gheorghe. Grigore Antipa, reputatul savant care a oferit o viziune de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării, a scris despre batogul de sturion', a amintit specialistul în scheme de calitate, Tiberiu Cazacioc.

Potrivit acestuia, batogul de sturion de bună calitate trebuie să aibă aspectul curat, culoarea aurie, gustul puţin sărat şi mirosul plăcut, să fie pătruns în secţiune, copt până la mijloc, fraged dar nu prea uscat, transparent şi unsuros.

'Batogul deltaic de sturion este un produs alimentar din peşte care se obţine din file de sturion conservat prin afumare prin fum de esenţă tare. Pentru obţinerea produsului, se folosesc file de sturion, materie primă provenită exclusiv din acvacultură, sare şi zahăr. E un produs natural, nu conţine conservanţi şi aditivi', a precizat directorul de calitate al societăţii care produce batogul din sturion, Lidia Carp.

Societatea care a iniţiat demersul de protejare a batogului de sturion, Deltaica Seafood, produce şi comercializează circa 20 de produse din peşte, toate fiind recunoscute ca produse tradiţionale în România, iar unele dintre ele având deja recunoaştere europeană.

Astfel, scrumbia de Dunăre afumată şi salata de icre de ştiucă de Tulcea sunt produse IGP, iar salata cu icre de crap este atestată pe schema de calitate europeană Specialitate Tradiţională Garantată (STG)

În prezent, la Comisia Europeană, se află în analiză produsul Sardeluţă marinată pentru obţinerea protecţiei europene de STG.

România are în momentul de faţă 11 produse atestate IGP.

Ultimul produs românesc cu recunoaştere europeană, Plăcinta dobrogeană, a fost atestat de Asocierea Plăcintă dobrogeană din judeţul Tulcea.

Capturarea speciilor de sturioni în apele naturale româneşti a fost interzisă în anul 2006, pe fondul declinului la nivel mondial al populaţiilor, a poluării şi a supraexploatării şi a construirii barajelor de pe Dunăre care au oprit migraţia acestor specii.

În Dunărea Inferioară trăiesc ultimele populaţii sălbatice de sturion din Uniunea Europeană, care se reproduc pe cale naturală, morunul, păstruga, nisetrul şi cega fiind considerate specii indicatoare ale calităţii mediului, datorită multitudinii de habitate pe care le folosesc de-a lungul vieţii. În Dunăre, au mai existat două specii de sturion, şip şi viză, însă prima a dispărut în anii 1950-1960, iar în cazul vizei au mai existat unele raportări neoficiale în anii 2010-2015.

În baza finanţărilor europene, în ultimii ani, zeci de societăţi din România au dezvoltat ferme de acvacultură de sturioni.

AGERPRES

Prim-ministrul Marcel Ciolacu: România şi-a asumat un rol de maximă importanţă în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene către pieţele internaţionale
Actualitatea agricola 25 Noiembrie 2023, 14:11

Prim-ministrul Marcel Ciolacu: România şi-a asumat un rol de maximă importanţă în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene către pieţele internaţionale

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut o intervenţie în format online la Summit-ul internaţional de la Kiev privind securitatea...

Prim-ministrul Marcel Ciolacu: România şi-a asumat un rol de maximă importanţă în asigurarea tranzitului de cereale ucrainene către pieţele internaţionale
Banca Mondială a creat un fond fiduciar multidonator Umbrella dedicat: Food Systems 2030
Actualitatea agricola 22 Noiembrie 2023, 15:12

Banca Mondială a creat un fond fiduciar multidonator Umbrella dedicat: Food Systems 2030

Sistemele alimentare sunt o combinație a tuturor acțiunilor necesare pentru a produce și a consuma alimentele noastre de zi...

Banca Mondială a creat un fond fiduciar multidonator Umbrella dedicat: Food Systems 2030
România, pe ultimul loc în UE la capitolul producţie de lapte pe cap de vacă
Actualitatea agricola 20 Noiembrie 2023, 13:51

România, pe ultimul loc în UE la capitolul producţie de lapte pe cap de vacă

Producţia de lapte crud a Uniunii Europene este estimată la 160 milioane de tone în 2022, ceea ce ar reprezenta o scădere...

România, pe ultimul loc în UE la capitolul producţie de lapte pe cap de vacă
Aproape 200.000 de fermieri vor primi sprijin de urgenţă în sectorul cerealelor şi al seminţelor oleaginoase
Actualitatea agricola 15 Noiembrie 2023, 15:54

Aproape 200.000 de fermieri vor primi sprijin de urgenţă în sectorul cerealelor şi al seminţelor oleaginoase

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a sprijinului de urgenţă în...

Aproape 200.000 de fermieri vor primi sprijin de urgenţă în sectorul cerealelor şi al seminţelor oleaginoase
Primul raport despre agricultura sustenabilă din România
Actualitatea agricola 10 Noiembrie 2023, 16:01

Primul raport despre agricultura sustenabilă din România

S-a lansat primul raport de agricultură sustenabilă din România în cadrul unui eveniment la Stația de procesare a semințelor...

Primul raport despre agricultura sustenabilă din România
România se află în topul celor mai mari producători de cereale din UE
Actualitatea agricola 08 Noiembrie 2023, 17:12

România se află în topul celor mai mari producători de cereale din UE

În 2022, se estimează că în Uniunea Europeană au fost recoltate 270,9 milioane de tone de cereale, cu 26,7 milioane de tone...

România se află în topul celor mai mari producători de cereale din UE
Plăți APIA pentru crescătorii de animale
Actualitatea agricola 07 Noiembrie 2023, 18:30

Plăți APIA pentru crescătorii de animale

APIA va începe săptămâna aceasta efectuarea avansului pentru crescătorii de animale care au solicitat sprijin cuplat pentru...

Plăți APIA pentru crescătorii de animale
10.000 de puieţi vor fi plantaţi în judeţul Giurgiu; proiect al Asociaţiei ARTA
Actualitatea agricola 06 Noiembrie 2023, 16:44

10.000 de puieţi vor fi plantaţi în judeţul Giurgiu; proiect al Asociaţiei ARTA

Asociaţia ARTA a lansat, luni, la Universitatea Politehnica din Bucureşti, un proiect susţinut de Departamentul pentru...

10.000 de puieţi vor fi plantaţi în judeţul Giurgiu; proiect al Asociaţiei ARTA