Ascultă Radio Antena Satelor Live

Anghel (ANPC): Achiziţionaţi produse alimentare de post numai din locuri autorizate şi verificaţi atent eticheta

Consumatorii trebuie să achiziţioneze produse alimentare de post numai din locuri autorizate şi să verifice cu atenţie eticheta pentru a evita să fie induşi în eroare, recomandă directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.

Anghel (ANPC): Achiziţionaţi produse alimentare de post numai din locuri autorizate şi verificaţi atent eticheta
Foto: Pixabay.com

10 Noiembrie 2024, 11:23

'Pe data de 15 noiembrie începe Postul Naşterii Domnului, cunoscut şi ca Postul Crăciunului, care durează până pe 24 decembrie si pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în acest post să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să achiziţionaţi aceste produse alimentare numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea, conformitatea sau siguranţa unui produs. De asemenea, atenţionez asupra faptului că dacă achiziţionaţi produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare, riscaţi ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea', a scris Anghel pe reţeaua de socializare.
Potrivit sursei citate, produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc, iar consumatorii nu trebuie să cumpere produse ale căror etichete nu informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului.
'Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Crăciunului şi a evita astfel să fie induşi în eroare. (...) Vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumpărare, să acordaţi o atenţie deosebită listei ingredientelor. În cazul în care aceasta conţine şi ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să ştiţi că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, solicitaţi să vedeţi eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale', a transmis directorul general al ANPC.

Acesta avertizează în postarea sa şi asupra faptului că pe unele ambalaje există pe lângă lista cu ingrediente şi afirmaţia 'poate conţine urme de ou, lapte...', iar aceasta este o informaţie oferită voluntar de producător şi înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producţiei, cele mai mici urme din ingredientele menţionate, câteodată, nu pot fi evitate.
Anghel mai recomandă verificarea condiţiilor de păstrare din magazin specificate de producător, în special temperatura, iar dacă aceste produse au fost ţinute la temperaturi mai mari decât cea specificată de producător, ele nu trebuie achiziţionate.
De asemenea, data durabilităţii minimale este un alt sfat recomandat de comisarul ANPC de care trebuie să ţină cont consumatorii.
'Nu cumpăraţi produse cu data durabilităţii minimale sau data limita de consum depăşită sau modificată', atrage atenţia comisarul ANPC.
În urma acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori, comisarii ANPC au găsit la comercializare produse pe a căror etichete erau înscrise menţiuni care puteau induce în eroare consumatorii precum: cozonac cu rahat, cacao şi stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compoziţia căruia se regăseau ouă, în contradicţie cu menţiunea inscripţionată pe fluturaşul colant 'produs de post'; 'Maioneză vegetală simplă' şi 'Maioneză vegetală Shaorma'. Denumirea de maioneză se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuş de ou, ulei şi alte ingrediente; 'Pizza de post' - 'specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale şi cazeină (substanţă proteică din lapte)', produsul nefiind astfel un produs ' de post', cu efectul dezinformării consumatorilor; utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum şniţel, pate, parizer, salam, cârnaţi, crenvurşti etc. la care era ataşată sintagma 'vegetal' etc.
De asemenea, au mai fost găsite nereguli în privinţa înscrierii pe ambalajul unor produse vegetale a menţiunii 'fără colesterol' sau '0% colesterol', sugerându-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică sau în cazul unor produse de cofetărie preambalate, menţiunea 'de post', deşi în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris 'frişcă'.
Nu în ultimul rând, au fost constatate şi abateri precum: produse de post expuse la comercializare în acelaşi raft şi în directa vecinătate cu celelalte produse, inducând în eroare consumatorii (de exemplu: produsul 'Untar' ce conţinea grăsimi vegetale era expus la vânzare în acelaşi raion cu untul); expunerea la comercializare în raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau în conţinut ingrediente lactate; produsul 'Crutoane cu ierburi aromate' era expus în vederea comercializării la raft, iar deasupra acestuia exista un afiş inscripţionat 'Idei savuroase de post', deşi, produsul conţinea la ingrediente: 'zer praf dulce' şi 'praf de iaurt', care sunt de origine animală şi nu de post. AGERPRES

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică
Actualitatea agricola 22 Aprilie 2025, 10:06

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică

Primăria municipiului Tulcea aşteaptă, până miercuri, sugestiile locuitorilor cu privire la proiectul de hotărâre pentru...

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică
Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi
Actualitatea agricola 16 Aprilie 2025, 14:17

Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că, începând de joi, 17 aprilie, fermierii pot solicita...

Fermierii pot solicita adeverințele pentru Campania 2025, începând de joi
Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi
Actualitatea agricola 15 Aprilie 2025, 11:46

Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi

Valul de ger care a cuprins mai multe regiuni ale țării în ultima perioadă a produs pagube semnificative în agricultură....

Fermierii cer ajutor după ce gerul a lovit culturile din sere și livezi
Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare
Actualitatea agricola 13 Aprilie 2025, 11:56

Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face controale specifice în această perioadă de...

Verificări în magazine de peşte, abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare
 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România
Actualitatea agricola 13 Aprilie 2025, 11:51

 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România

Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România. Boala se răspândeşte în...

 Autorităţile iau măsuri suplimentare pentru reducerea riscului apariţiei febrei aftoase în România
Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj
Actualitatea agricola 12 Aprilie 2025, 10:07

Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj

Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sălaj îi avertizează pe fermierii din judeţ că, din cauza...

Avertisment al reprezentanţilor APIA Sălaj
România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2025, 13:47

România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, în urma riscurilor crescute...

România adoptă noi măsuri stricte împotriva febrei aftoase
 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice
Actualitatea agricola 11 Aprilie 2025, 10:10

 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice

Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice - 11 milioane de hectare riscă aridizarea,...

 Agricultura are nevoie de măsuri urgente pentru adaptarea la schimbările climatice