Atenţie la modul de exploatare a utilajelor în campania de recoltare! ; Incendii produse la culturi agricole în Olosig, Iteu Nou şi Ghiorac
Joi, 03 iulie a.c., în localităţile Olosig, Iteu Nou şi Ghiorac s-au produs incendii la culturi de grâu şi la un utilaj agricol, acestea fiind generate, cel mai probabil, de utilaje de recoltat cu defecţiuni şi foc deschis în spaţii deschise.

04 Iulie 2025, 13:23
Echipajele Staţiei Săcueni au intervenit în localitatea Olosig pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un lan de grâu în timpul exploatării agricole. Acţiunea promptă a pompierilor a limitat incendiul la 0,6 hectare lan de grâu.
În localitatea Iteu Nou (comuna Abram), incendiul a izbucnit de la scânteile mecanice ale utilajului agricol, în timpul exploatării acestuia. În momentul sosirii forţelor de intervenţie la locul producerii evenimentului, flăcările se manifestau cu violenţă pe câteva hectare lan de grâu, dar şi la utilajul agricol. Pompierii militari ai Detaşamentului Marghita au localizat şi lichidat incendiul, reuşind să împiedice propagarea focului la alte parcele. Incendiul s-a soldat cu arderea unei suprafeţe de aproximativ 3 hectare lan de grâu.
Un eveniment similar s-a produs şi pe raza localităţii Ghiorac, comuna Ciumeghiu, unde, pompierii Detaşamentului Salonta au intervenit la un incendiu în urma căruia au ars aproximativ un hectar de lan de grâu şi păşune, precum şi baloţi de fân.
Recomandări pentru proprietarii de terenuri şi administratorii de asociaţii agricole
Pentru reducerea riscurilor producerii de incendii pe timpul campaniei agricole de recoltare a cerealelor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Crişana' al judeţului Bihor aduce la cunoştinţa proprietarilor de terenuri agricole câteva măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor, ce trebuie respectate pe timpul desfăşurării campaniei de recoltare şi depozitare a cerealelor, astfel:
* delimitarea terenurilor agricole cu indicatoare de securitate, privind interdicţia fumatului şi utilizării focului deschis.
* asigurarea punctelor de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă, platforme mobile dotate cu furci, cazmale, găleţi, stingătoare, butoaie cu apă.
* strângerea paielor rezultate în urma recoltării şi ararea imediată a miriştii
* efectuarea lucrărilor agricole doar cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei.
* asigurarea parcelării suprafeţelor mari de teren cultivate cu păioase, prin fâşii longitudinale şi transversale.
* instruirea personalul de deservire a maşinilor şi utilajelor agricole pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor.