Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cartarea agrochimică a solului, o probă esențială pentru producțiile viitoare

Pregătirea terenului în vederea însămânțării unei culturi necesită aplicarea mai multor lucrări agrotehnice, într-o anumită ordine bine stabilită.

Cartarea agrochimică a solului, o probă esențială pentru producțiile viitoare
Foto: Pixabay

Articol de Antena Satelor, 07 Octombrie 2023, 09:24

Pană la aplicarea lucrărilor agrotehnice, este recomandabil, pentru o viitoare producție sustenabilă, să se facă analiza solului privind concentrația de minerale și elemente nutritive existente.

Analiza solului se numește cartare agrochimică și nu costă mult.

"La nivel național recomandare este ca cel puțin o dată la patru ani, să se facă analiza pe fiecare parcelă de teren. Să știm astfel, evoluția fertilizanților din sol pentru a acționa în consecință, fiindcă știm ce scumpi sunt fertilizații.

Din păcate foarte mult fermieri, prinși probabil în activitatea de zi cu zi, se gândesc că sunt și scumpe și nu fac acest lucru.

Însă, prețul acestor analizelor nu este foarte mare. De exemplu pH-ul solului este undeva sub 10 RON. Azotul, fosforul, potasiu este fiecare, undeva în jur de 15 RON. Textura solului este cea mai scumpă, undeva la 70 RON. Humusul, materie organică din sol, 30‑40 RON. Deci în total, undeva 150 RON, pe o probă medie și am afla datele importante despre parcela noastră", spune Teodor Rusu - profesor universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj.

Aceste analize se pot face la laboratoarele acreditate, insa, exista și firme autorizate.

In fiecare județ, acnalizele se pot efectua la oficiul de studii pedologice și agrochimice.

"Dacă avem o grădină de legume de cativa metri pătrați și chemăm specialistul să ia el probă, atunci probabil fiind la distanță, va fi 200 RON numai deplasarea. Dar, dacă discutăm despre această probă medie, poate fi la 5 sau 10 ha. Pe terenurile unde suprafața este plană, la cultura mare. În acest caz, pentru această parcelă de 5ha, 150 RON nu este mult.

Acest lucru îl poate face chiar fermierul. Se deplasează pe diagonalele parcelei, din 10 puncte pe o diagonală, 10 pe alta, ia o anumită cantitate de sol, pe adâncimea 0‑20 cm și adună 1 Kg de sol din care se pot face toate acestea analize. Îl transmite apoi prin poștă, la un cost de 20 RON, urmând să primească pe adresa de email rezultatele", a mai declarat Teodor Rusu - profesor universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj.

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Actualitatea agricola 14 Octombrie 2025, 11:01

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români

Toamna este anotimpul care aduce nu doar culori calde și aer răcoros, ci și una dintre cele mai importante etape din viața...

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români