Ascultă Radio Antena Satelor Live

Controlul dăunătorilor și al bolilor pomilor fructiferi

Controlul dăunătorilor și bolilor este esențial pentru a asigura producția adecvată a pomilor fructiferi. Dăunătorii și bolile pot provoca daune semnificative pomilor fructiferi, reducând producția și, în unele cazuri, provocând moartea pomilor.

Controlul dăunătorilor și al bolilor pomilor fructiferi
Foto: PIXABAY

Articol de Simona Lazăr, 03 Mai 2023, 20:16

Este esențial să fii conștient de simptomele dăunătorilor și bolilor din pomii fructiferi și să acționezi rapid și eficient pentru a le controla. De asemenea, este important să existe o bună practică de gestionare a dăunătorilor și bolilor, folosind tehnici organice sau chimice.

Printre cei mai des întâlniți dăunători la pomii fructiferi se numără omizile, afidele, muștele de fructe, râmele de lemn, printre altele. Unele boli obișnuite includ rugina, moartea mugurilor, cancre și putregaiul rădăcinilor.

Există diferite metode de combatere a dăunătorilor și bolilor în pomi fructiferi, de la utilizarea insecticidelor și fungicidelor organice sau chimice, până la tehnici de combatere biologică precum utilizarea inamicilor naturali ai dăunătorilor. Se recomandă bune practici de gestionare a dăunătorilor și bolilor pentru a evita utilizarea excesivă a substanțelor chimice și pentru a minimiza impactul acestora asupra mediului.
Bunele practici de gestionare a copacilor și livezilor, cum ar fi tăierea și antrenamentul copacilor, fertilizarea și irigarea adecvată, pot ajuta la prevenirea dăunătorilor și a bolilor și la creșterea rezistenței copacilor la acestea.

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă
Actualitatea agricola 27 Octombrie 2025, 14:40

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă

Standardizarea practicilor ecologice în agricultura românească primește un impuls major. Ministerul Mediului a pus la bătaie...

Mai multe ferme mixte din zece județe devin modele de agricultură responsabilă
Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 16:24

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere

Apicultorii din județul Gorj se confruntă cu una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Din cauza condițiilor...

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:44

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure

Toamna nu înseamnă doar frunze ruginii și recolte, ci și un moment simbolic pentru lumea satului: coborârea oilor de la...

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu