Criza apei pentru irigații a fost remediată în județul Dâmbovița
Autoritățile au anunțat că situaţia apărută la captările de apă de pe râul Dâmbovița a fost deblocată, iar sistemele de irigații au fost repuse în funcțiune.

Articol de Petruț Mazilu, 17 Iulie 2025, 14:11
'Situaţia de la Lunguleţu s-a rezolvat. A existat un dialog între reprezentanţii Apelor Române şi fermierii de acolo. S-au stabilit mai multe principii acceptate de ambele părţi. Oamenii vor putea să-şi irige în continuare culturile. Până la 15 septembrie, se va face o listă cu cei care vor să folosească apa din Dâmboviţa şi vom semna un contract cadru în care vor fi stipulate condiţiile tehnice, programul de furnizare şi tarifele. Preţurile nu sunt deloc mari şi nu vor afecta viabilitatea economică a activităţii agricole de acolo. De altfel, am avut o întâlnire în acest sens şi cu ministrul Agriculturii, domnul Florin Ionuţ Barbu, în care am explicat ce s-a întâmplat la Lunguleţu şi prezentat soluţia găsită. ANAR face eforturi ca, în această perioadă de vară, să împace ambele necesităţi: şi furnizarea de apă pentru comunităţi, dar şi pentru irigarea terenurilor agricole', a declarat Sorin Lucaci, directorul general al Administraţiei Naţionale 'Apele Române' (ANAR), citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, ca urmare a rezolvării situaţiei, fermierii vor putea să-şi irige în continuare culturile agricole.
'Situaţia generată de captările de apă de pe râul Dâmboviţa a fost deblocată. În urma intervenţiei structurilor teritoriale şi centrale ale Administraţiei Naţionale 'Apele Române', s-au stabilit mai multe măsuri de intrare în legalitate. În urma dialogului dintre Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, fermieri şi autorităţile locale, s-a ajuns la un acord de principiu privind utilizarea apei din Dâmboviţa pentru irigaţii. Fermierii vor putea continua să folosească această resursă, cu condiţia încheierii unui contract legal cu Apele Române, conform legislaţiei în vigoare. În prezent, există suficientă apă atât pentru culturile agricole, cât şi pentru alimentarea cu apă potabilă a Capitalei. Nu se pune problema întreruperii alimentării Bucureştiului', notează INHGA.
În acelaşi timp, conducerea de la 'Apele Române' a iniţiat discuţii la nivel guvernamental şi a avut loc, deja, o întâlnire oficială între directorul general al instituţiei şi ministrul Agriculturii, în vederea stabilirii unui mecanism clar de reglementare a utilizărilor de apă pentru irigaţii, astfel încât să fie protejat interesul public privind alimentarea populaţiei cu apă potabilă.