Ascultă Radio Antena Satelor Live

Culturile de toamnă din Olt, în stare bună, iar fermierii se pregătesc pentru însămânțările de primăvară

Directorul Direcției Agricole Olt, Ion Drăgoi, a fost invitatul realizatoarei Violeta Anghel în cadrul emisiunii Viața la țară și a declarat că starea culturilor de toamnă din județ este una foarte bună, iar fermierii au început pregătirea terenurilor pentru campania de primăvară.

Culturile de toamnă din Olt, în stare bună, iar fermierii se pregătesc pentru însămânțările de primăvară
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 19 Martie 2025, 15:36

De asemenea, primele tomate din serele încălzite au ajuns deja pe piață, însă temperaturile oscilante au crescut costurile de producție.

În cadrul emisiunii, Ion Drăgoi a subliniat că grâul și rapița au o stare de vegetație foarte bună, iar fenomenul de întoarcere a culturilor a fost unul redus.

„N-am mai văzut de mulți ani o uniformitate atât de bună a culturilor. Rapița este într-o stare excelentă, iar în județ au fost întoarse doar în jur de 2.000 de hectare, ceea ce este foarte puțin”, a explicat Drăgoi.

Fermierii olteni au început deja campania de primăvară, profitând de umiditatea bună a solului.

„Toți fermierii pregătesc terenul, iar condițiile sunt favorabile datorită precipitațiilor recente. Până acum, s-au însămânțat aproximativ 6.200 de hectare cu mazăre, 1.500 hectare cu ovăz și 400 de hectare cu usturoi. Din cauza ploilor, orzoaica a stagnat, dar ne așteptăm ca, odată cu încălzirea vremii, campania să se intensifice în următoarea săptămână”, a explicat directorul Direcției Agricole Olt.

În ceea ce privește legumicultura, Drăgoi a confirmat că primele roșii din solariile încălzite au fost deja livrate pe piață, în special în București.

„La Izbiceni, primele tomate au apărut acum aproape două săptămâni, iar livrările către piețele din București au început deja. Totuși, temperaturile oscilante au crescut costurile de producție, ceea ce se va reflecta și în preț”, a declarat Drăgoi.

El a estimat că primele tomate românești ar putea ajunge pe piață la un preț de aproximativ 30-35 de lei pe kilogram.

În privința programului de sprijin pentru cultivatorii de tomate, Ion Drăgoi a anunțat că vor exista modificări începând cu 2025.

„Se comasează suprafețele eligibile, pornind de la 1.000 de metri pătrați, cu condiția ca suma accesată în ultimii doi ani, plus anul în curs, să nu depășească 50.000 de euro. De asemenea, fermierii vor trebui să cultive tomate pe 50% din suprafață, iar restul poate fi ocupat de alte culturi, precum ardei, fasole sau salată”, a explicat Drăgoi.

Ministerul Agriculturii urmează să supună noul program dezbaterii publice, iar după 10 zile ar putea intra în aplicare.

Ion Drăgoi a transmis un mesaj de încredere fermierilor din județul Olt:

„Condițiile meteo din acest an ne-au ajutat, iar perspectivele sunt foarte bune. Sperăm ca fermierii să aibă parte de un an agricol productiv și să reușească să valorifice cât mai bine culturile.”

Fermierii din Olt continuă să pregătească terenurile, iar primele legume românești încep să ajungă pe piață, semn că sezonul agricol este în plină desfășurare.

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Actualitatea agricola 14 Octombrie 2025, 11:01

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români

Toamna este anotimpul care aduce nu doar culori calde și aer răcoros, ci și una dintre cele mai importante etape din viața...

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români