Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fânul ieftin nu e ieftin!

Baloții moi și zdrobiți își fac drum din șanț și în pășunea vacilor, pe măsură ce proviziile de după secetă se scad și iarna persistă.

Fânul ieftin nu e ieftin!
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 01 Martie 2023, 07:08

Baloții răi sunt costisitori din multe puncte de vedere, spune Derrell Peel, specialist în creșterea animalelor agroalimentare la Universitatea de Stat din Oklahoma. Peel a vorbit la cea de-a 39-a conferință anuală de furaje din sud-vestul Missouri, sponsorizată de Universitatea din Missouri Extension.

Fânul de proastă calitate fură efectivele de vaci de nutrienți și producătorii de profituri. La fel și stocarea proastă și managementul prost. Acest lucru este îngrijorător pentru Missouri, care ocupă locul al doilea în SUA pentru producția de fân și al treilea la producția de carne de vită. La nivel național, stocurile de fân din 2022 au coborât la cele mai scăzute cifre din anii 1950. Secetele din trecut au avut diferențe regionale mari. Anul 2022 și-a pus amprenta asupra zonelor producătoare de fân ale întregii țări. De asemenea, pășunile arse i-au forțat pe producători să înceapă să hrănească animalele cu fân mai devreme decât în mod normal, agravând penuria.

Au existat și alte schimbări. Hrănirea cu fân a evoluat de la baloți mici, pătrați, la baloți mari, rotunzi. Comoditatea și timpul economisit prin hrănirea cu baloturile mari duc adesea la rate mai mari de pierdere atât la depozitare, cât și la hrănire. Producătorii deseori derulează un balot plin sau aruncă un balot plin în spațiul de hrănire înainte ca turma să curețe ultimel urme de la masa precedentă, spune Andy McCorkill, specialistul în zootehnie MU Extension.
Pentru a reduce pierderile, trebuie să aveți o abordare mai direcționată cu privire la momentul și la cât de mare este efectivul de animale care este hrănit, spune McCorkill. Cu o gestionare îmbunătățită a hranei, vitele nu au atât de multe șanse de a călca și de a strica fânul. Hrăniți animalele în zone bine drenate!

Aprovizionarea redusă i-a împins pe mulți producători să apeleze la orice fel fân pe care l-au găsit pentru a trece peste iarna aceasta. Dar furajele ieftine nu sunt ieftine pe termen lung!
Nu toți balotii rotunzi sunt egali. Dimensiunile variate, densitățile și, cel mai important, calitatea afectează adevărata valoare a fânului. Când cumpărați, e bine să știți cum și pentru cât timp a fost depozitat fânul. „Uitați-vă la fân și testați-l înainte de a semna pe linia punctată”, spune McCorkill.

Se pierd până la 50% din baloturile prost depozitate. Când cumpărați, nu vă lăsați tentați de baloți care „au doar puțin negru” la exterior, spune Peel. El compară baloții de fân cu rolele de hârtie igienică, observând că cea mai mare parte a materialului se află pe straturile exterioare. Când vă apropiați de sfârșitul ruloului, cantitatea se micșorează rapid.

Costurile de hrană reprezintă 60% dintr-o fermă de vaci. Cunoașterea cantității și a calității fânului pe care îl cumpărați sau îl cultivați afectează direct rezultatul, spune McCorkill. „Cu cât calitatea nutritivă este mai scăzută, cu atât va fi nevoie de mai multe suplimente, iar acest lucru se adaugă la costurile de hrană”, spune el.
McCorkill recomandă orientarea fânului de cea mai bună calitate către vacile care au cea mai mare nevoie de el. Asta necesită ceva sortare. Pentru început, păstrați vacile de primăvară și de toamnă în turme separate. Unul este în vârful nevoii, în timp ce celălalt se apropie de partea de jos, spune el. „Îmi place să le țin separat de vacile mature cel puțin până la al doilea sezon de reproducere.”

5 sfaturi pentru a profita mai mult de fân:
1) Testați și cântăriți fânul înainte de a cumpăra.
2) Aflați vârsta fânului.
3) Cumpărați la tonă, nu la balot.
4) Cunoașteți nevoile nutriționale ale efectivului dvs.
5) Potriviți ratele de stocare cu proviziile de fân.
De asemenea, uitați-vă la practicile dvs. de gestionare a pășunatului. Faceți vacile să se hrănească singure prin pășunat. Puneți-vă mașinile de recoltat - vacile voastre - la lucru în fiecare zi și hrăniți-le cu iarbă proaspătă cât de mult se poate.

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:44

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure

Toamna nu înseamnă doar frunze ruginii și recolte, ci și un moment simbolic pentru lumea satului: coborârea oilor de la...

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș