Gerul de primăvară a lovit apicultura: Miere mai puțină din cauza florilor calamitate
Apicultorii din județul Hunedoara se confruntă cu un început de sezon dificil, după ce înghețul târziu de primăvară a afectat aproximativ 50% din florile de salcâm, una dintre cele mai importante surse de cules pentru mierea timpurie. Temperaturile scăzute înregistrate au dus la compromiterea florilor aflate în plină dezvoltare.

Articol de Petruț Mazilu, 08 Mai 2025, 13:36
'Îngheţul târziu a afectat baza meliferă de pe întreg teritoriul ţării. Pădurile de salcâm au fost calamitate în proporţie de peste 50%, după cele câteva zile cu temperaturi de - 7 grade Celsius. Mugurele floral care exista atunci, de câţiva milimetri, a îngheţat, s-a uscat şi a căzut. Au dat alţi muguri, adventişti, din care iasă o floare mai mică, dar care nu secretă nectar. Din păcate, anul acesta nu o să avem miere de salcâm', a declarat, joi, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Tiberiu Korb, pentru Agerpres.
O parte din apicultorii hunedoreni au plecat în pastoral cu stupii la pădurile de salcâm din sudul ţării, pentru a mai recupera din pierderi, însă previziunile sunt incerte.
Potrivit lui Tiberiu Korb, îngheţul a creat probleme şi la pomii fructiferi sau la alte tipuri de plante cu potenţial pentru albine.
Pe de altă parte, vicepreşedintele ACA Hunedoara a atras atenţia asupra continuării tratamentelor împotriva dăunătorilor la albine, în special la parazitul Varroa Jacobsoni.
Anul trecut familiile de albine au fost afectate puternic de atacul Varroa Jacobsoni şi majoritatea stupilor au ieşit slăbiţi din iarnă, cu excepţia situaţiilor în care tratamentele împotriva acestui parazit au fost aplicate la timp şi corect, a adăugat vicepreşedintele ACA Hunedoara.