Ascultă Radio Antena Satelor Live

Maramureş: Producţia micilor fermieri, susţinută de localnici şi de proprietari de restaurante

Fructele de pădure şi legumele bio sau tradiţionale sunt cele mai căutate în perioada estivală în pieţele din oraşele judeţului Maramureş şi în târgurile producătorilor agricoli.

06 Iulie 2018, 18:30

Declarația a fost făcută vineri, pentru AGERPRES, de vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş, Mirela Vereş.

"Zilnic, peste 300-400 tone de legume de sezon sunt solicitate în principalele pieţe agroalimentare din judeţ. La mare căutare se află fructele de pădure, afinul şi murele. Aceste produse sunt căutate pentru cei care doresc să pregătească dulceţuri de casă şi sucuri. De asemenea, legumele de sezon - roşii, castraveţi, păstăi, vinete, mărar, dovlecel, ceapă, morcovi şi pătrunjel sunt cumpărate atât de localnicii din oraşe, cât şi de proprietarii unor restaurante. Solicitările sunt atât de mari încât şi-n zilele de sâmbătă, pieţele libere, dar şi cele organizate, sunt deschise până aproape de ora 19,00", a spus Mirela Vereş.

Potrivit acesteia, pensiunile rurale, restaurantele, motelurile şi hotelurile din reţeaua turistică judeţeană îşi fac aprovizionarea pe durata verii de la micile ferme rurale.

"Legumicultorii din judeţ au fost încurajaţi, dar şi susţinuţi din punct de vedere al dezvoltării afacerilor de proprietarii unor pensiuni rurale, dar şi de micile lanţuri de staţiuni, hoteluri şi restaurante care, pe durata verii, preferă legumele livrate de fermierii maramureşeni. Aceştia au înţeles că e mult mai avantajos în privinţa raportului calitate-preţ şi condiţii de livrare să cumpere direct de la fermieri. Aşa că după anii îndelungaţi de stagnare, legumicultori din judeţ s-au relansat, au investit în ferme, cumpărat terenuri, arendat terenuri, achiziţionat instalaţii de irigare, motopompe şi cisterne pentru transportul apei spre culturile aflate la mare distanţă de cursurile de apă", a precizat Mirela Vereş.

Conform reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş, fermierii asociaţi sau individuali deţin aproximativ 6.000 de hectare de teren destinat culturilor, însă în fiecare an suprafeţele cultivate cresc cu alte câteva hectare, în urma achiziţionării de noi terenuri.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: adevarul.ro

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Actualitatea agricola 14 Octombrie 2025, 11:01

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români

Toamna este anotimpul care aduce nu doar culori calde și aer răcoros, ci și una dintre cele mai importante etape din viața...

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români