ONIV vrea să-i prezinte ministrului Agriculturii problemele sectorului viti-vinicol din ultima perioadă
Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) solicită o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a discuta problemele sectorului viti-vinicol din ultima perioadă, inclusiv posibilitatea ca sistemele anti-grindină şi anti-îngheţ să fie finanţate prin noul PNDR.

13 Iulie 2025, 20:59
'Având în vedere faptul că ministrul Agriculturii a decis să suspende activitatea Autorităţii Naţionale Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (AASNCAP), ONIV caută soluţii tehnice care să protejeze plantaţiile viticole împotriva grindinei şi a îngheţurilor târzii de primăvară. Din declaraţiile domnului ministru Florin Barbu reiese că rachetele utilizate timp de aproape 20 de ani nu sunt omologate şi nu există un studiu de impact asupra mediului. În aceste condiţii invesţiile din viticultură (care în ultimii 18 de ani se cifrează în jurul sumei de 700 de milioane de euro) se află în afara ariei de protecţie împotriva schimbărilor climatice ireversibile', susţin reprezentanţii ONIV, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Pentru a preveni eventualele dezastre din acest domeniu, ONIV a organizat o deplasare în zona Calanda din Spania pentru a discuta cu fermierii despre soluţiile pe care le-au adoptat pentru a-şi proteja investiţiile din viticultură şi pomicultură.
Zona Calanda deţine circa 1.750 ha plantaţii, iar Cooperativa care cuprinde circa 200 de membri funcţionează de 51 de ani.
'Grupul SPAG produce de peste 50 de ani tehnologie capabilă să protejeze sănătatea oamenilor, mediul înconjurător, fauna şi mediul acvatic, precum şi ciclul hidrologic al norilor. Prevenirea şi combaterea grindinei se realizează cu ajutorul unor generatoare terestre care funcţionează cu ajutorul undelor ultrasonice generate de bateriile de acetilenă care însoţesc aceste sisteme. Acţionează preventiv, nu se intervine asupra norilor şi poate funcţiona neîntrerupt timp de 20 de ore, nefiind restricţionat de apropierea de culoarele de zbor ale avioanelor, protejând o suprafaţă de circa 80 ha', menţionează reprezentanţii ONIV.
De asemenea, sistemul anti-îngheţ este asemănător unei turbine eoliene, având posibilitatea de a creşte temperaturile negative (-4 grade... - 8 grade Celsius) peste pragul de îngheţ (0,5 grade). Suprafaţa deservită este cuprinsă între 5-6,5 ha, utilizând o cartela SIM pentru controlul la distanţă.
'Acum, la întoarcerea în Romania, aşteptăm materializarea unei întâlniri demult solicitate domnului ministru al Agriculturii pentru a discuta despre toate problemele cu care sectorul viti-vinicol se confruntă în ultima perioadă, inclusiv posibilitatea ca aceste sisteme anti-grindină şi anti-îngheţ să fie finanţate prin noul PNDR', se arată în documentul semnat de directorul executiv ONIV, Robert - Ionuţ Băicoianu. AGERPRES