Ascultă Radio Antena Satelor Live

Peste 5,7 milioane de hectare de terenuri din zona rurală vor fi înrergistrate până în 2023

Peste 5,7 milioane de hectare de teren agricol din zone rurale vor fi înregistrate până în anul 2023 printr-un proiect semnat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

26 Septembrie 2018, 15:35

Proiectul are o valoare de 1,4 miliarde de lei, mare parte bani europeni, a anunţat ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu.

„Proiectul se încadrează în categoria proiectelor majore, asumate prin programul de guvernare şi finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa prioritate 11. Ce spune această axă: extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor din cadastru şi carte funciară, prioritatea de investiţii 11.1 - consolidarea capacităţii instituţionale şi o administraţie publică eficientă. Obiectivul acestui proiect este înregistrarea sistematică a 5,758 milioane de hectare de teren, cu construcţii sau fără construcţii, din 660 unităţi administrativ-teritoriale situate în cele şapte regiuni mai puţin dezvoltate ale României, regiunea de dezvoltarea Bucureşti-Ilfov fiind neeligibilă. Termenul de finalizare a acestor lucrări este anul 2023”, a explicat ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu, într-o conferinţă de presă.
Ministrul a precizat că implementarea proiectului în cele şapte regiuni este determinată de caracteristicile acestora.

„Şi anume, ca zone rurale expuse social, precum şi de importanţa lor pentru proiectele de infrastructură, de dezvoltare socială şi de mediu şi alte proiecte. Valoarea proiectului este de 1,4 miliarde de lei (312.891.155 euro), dintre care 265.957.482 euro sunt fonduri externe nerambursabile de la UE şi 47.933.673 euro cofinanţare de la bugetul de stat”, a spus el.

Stănescu a enumerat şi obiectivele proiectului, respectiv „asigurarea securităţii juridice şi transparenţa drepturilor reale referitoare la proprietăţile rurale din zonele ţintă, inclusiv proprietăţile statului”, care vor fi înregistrate în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară, gestionat de ANCPI.

„Proiectul este în acord cu programul naţional de cadastru (....) precum şi cu strategia naţională de dezvoltare durabilă a României 2013-2020-2030. Prin proiect sunt vizate trei componente: înregistrarea sistematică a imobilelor din zonele rurale selectate, îmbunătăţirea serviciilor de înregistrare a imobilelor şi managementul proiectului. Toate cele trei componente vor fi implementate de ANCPI, beneficiar şi lider de proiect în parteneriat cu cele 40 de oficii de cadastru şi publicitate imobiliară şi cu Centrul naţional de cartografie”, a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale.

Stănescu a menţionat, totodată, că prin acest proiect se doresc atinse două obiective.

„Finalizăm procesul de înregistrare gratuită a tuturor imobilelor din România. În al doilea rând, facem ce am promis. Adică, obiectivul programului de guvernare privind creşterea procentului de proprietăţi cadastrate este atins. În plan concret, prin acest proiect rezolvăm problema suprapunerii imobilelor, vom ajunge să avem o imagine cât mai exactă cu privire la drepturile de proprietate la nivel naţional şi, poate cel mai important lucru, este eficienţa şi transparenţa tranzacţiilor pe piaţa imobiliară”, a adăugat ministrul.

El a punctat că programul naţional de cadastru şi carte funciară este complex şi că prin programul de guvernare coaliţia şi-a asumat ca până-n 2020 „tot ce înseamnă terenuri finanţate prin APIA cu bani europeni de la toţi fermierii, aproximativ 10 milioane de hectare”, să fie cadastrate.

Ministrul a mai precizat, ca răspuns la o întrebare, că pentru implementarea programului vor fi angajate 600 de persoane cu contracte de muncă determinată.

La rândul său, şeful ANCPI, Codruţ Ştefănescu, a arătat că în baza celor aproximativ 313 milioane de euro alocaţi prin contractul de finanţare încheiat cu Comisia Europeană se va reuşi înregistrarea în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară a 5,8 milioane de hectare.

„Astăzi avem contractate sau înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară aproximativ 75% din terenurile care sunt supuse subvenţiilor APIA, adică aproximativ 75% din cifra de 9.850.000 hectare teren agricol. Avem, de asemenea, în jur de 2.400 de contracte de prestări servicii cu primăriile din România, ceea ce ne face să credem că până-n 2020 vom termina această cadastrare a terenurilor agricole, iar până-n 2023 estimăm să terminăm toate imobilele, inclusiv clădirile, inclusiv locuinţele din România. Estimarea noastră este de 40 de milioane de imobile la nivelul ţării şi astăzi avem undeva la 30 şi ceva la sută intabulate”, a mai declarat Ştefănescu.

Ministrul Paul Stănescu a semnat, miercuri, la sediul MDRAP, alături de şeful ANCPI, contractul privind „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.


Sursa: Agerpres

Actualitatea agricola 05 Iulie 2025, 15:39

Seceta pedologică moderată şi puternică se menţine la porumbul neirigat; efecte negative asupra potenţialului productiv

Seceta pedologică moderată şi puternică se menţine în cultura porumbului neirigat din regiunile Maramureş, Dobrogea şi Banat,...

Seceta pedologică moderată şi puternică se menţine la porumbul neirigat; efecte negative asupra potenţialului productiv
Actualitatea agricola 04 Iulie 2025, 16:23

Producția de grâu din Olt a crescut cu două tone față de anul trecut

Fermierii din judeţul Olt au motive de satisfacție după o campanie agricolă promițătoare: producția medie de grâu a atins...

Producția de grâu din Olt a crescut cu două tone față de anul trecut
Actualitatea agricola 04 Iulie 2025, 13:23

Atenţie la modul de exploatare a utilajelor în campania de recoltare! ; Incendii produse la culturi agricole în Olosig, Iteu Nou şi Ghiorac

Joi, 03 iulie a.c., în localităţile Olosig, Iteu Nou şi Ghiorac s-au produs incendii la culturi de grâu şi la un utilaj...

Atenţie la modul de exploatare a utilajelor în campania de recoltare! ; Incendii produse la culturi agricole în Olosig, Iteu Nou şi Ghiorac
Actualitatea agricola 04 Iulie 2025, 08:03

Tulcea: Autorităţile judeţene verifică sesizările privind invazia de lăcuste în comuna CA Rosetti

Reprezentanţi ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) verifică, vineri, în comuna CA Rosetti semnalele...

Tulcea: Autorităţile judeţene verifică sesizările privind invazia de lăcuste în comuna CA Rosetti
Actualitatea agricola 03 Iulie 2025, 13:20

Suprafeţele cultivate cu cartofi continuă să scadă în Harghita

Fenomenul apare la producătorii mici, care produc doar pentru consum familial sau pentru furajare.

Suprafeţele cultivate cu cartofi continuă să scadă în Harghita
Actualitatea agricola 02 Iulie 2025, 19:19

Fructele care se culeg în luna iulie

Livezile cu pomi fructiferi care sunt culeși în luna iulie traversează o etapă importantă în ciclul agricol, marcând...

Fructele care se culeg în luna iulie
Actualitatea agricola 02 Iulie 2025, 12:31

MMAP: Consultare publică privind viitorul pădurilor din România, vineri, 4 iulie

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) va organiza vineri, 4 iulie, o amplă consultare publică privind viitorul...

MMAP: Consultare publică privind viitorul pădurilor din România, vineri, 4 iulie
Actualitatea agricola 01 Iulie 2025, 13:43

Culturi neconvenționale, tot mai populare pe terenurile din județul Vaslui

Fermierii din județul Vaslui încep să își diversifice culturile, tot mai multe terenuri fiind cultivate cu plante...

Culturi neconvenționale, tot mai populare pe terenurile din județul Vaslui