Ascultă Radio Antena Satelor Live

Prelucrarea laptelui, o îndeletnicire tot mai căutată; zeci de procesatori sunt înregistraţi în judeţul Harghita

Prelucrarea laptelui este o îndeletnicire care atrage, în ultima perioadă, tot mai multe persoane, inclusiv tineri, Consiliul Judeţean (CJ) Harghita având programe de sprijin pentru cei care practică meserii tradiţionale.

Prelucrarea laptelui, o îndeletnicire tot mai căutată; zeci de procesatori sunt înregistraţi în judeţul Harghita
Foto: Pixabay.com

18 Martie 2025, 13:48

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, István Robert, în judeţ sunt aproximativ 100 de mici procesatori de lapte, dintre care 62 sunt activi, iar în restul cazurilor este vorba de stâne, care prelucrează sezonier.

Cei mai mulţi dintre micii procesatori prelucrează lapte de vacă, dar în judeţ există şi o fermă care procesează lapte de bivoliţă, una care prelucrează lapte de măgăriţă, două care
procesează lapte de capră şi câteva care prelucrează lapte de oaie.

Potrivit directorului DSVSA Harghita, micii procesatori îşi vând produsele, care sunt foarte apreciate de cumpărători, în târgurile organizate periodic, în lanţurile locale de magazine, dar şi în alte judeţe.

Din punct de vedere sanitar-veterinar, produsele procesatorilor din judeţ sunt sigure, a punctat István Robert.

'Din punctul nostru de vedere, (...) din punctul de vedere al siguranţei alimentelor, produsele sunt sigure. N-am avut toxinfecţii alimentare care să aibă ca motiv aceşti producători sau produsele lor, n-au fost implicaţi în asemenea evenimente', a spus directorul DSVSA Harghita.

Conform acestuia, micii procesatori sunt controlaţi măcar o dată pe an, fiind verificate atât instalaţiile de muls, condiţiile de depozite şi manipulare, cât şi programul de autocontrol.

În plus, aceştia sunt obligaţi să îşi verifice din punct de vedere microbiologic sortimentele de brânzeturi, iar acolo unde există o reţetă mai complexă, să facă inclusiv analize fizico-chimice.

De asemenea, şi personalul DSVSA recoltează probe, în cadrul controalelor efectuate.

Potrivit lui István Robert, numărul micilor procesatori de lapte a crescut constant în ultimii ani, existând şi tineri care au lucrat în străinătate, au revenit acasă şi s-au apucat de această îndeletnicire.

Directorul DSVSA Harghita a menţionat că se poate trăi din prelucrarea laptelui, chiar dacă nu a auzit de niciun procesator 'care să devină multimilionar', şi a adăugat că este nevoie ca aceştia să aibă parteneri care să organizeze vânzarea şi promovarea produselor.

István Robert a subliniat importanţa organizării acestora în asociaţii sau obţinerea de către procesatori a mărcii 'Produs Secuiesc', în cadrul unui program al CJ Harghita, care îi ajută atât în promovarea şi vinderea produselor, cât şi în accesarea mai uşoară a fondurilor.

Preşedintele CJ Harghita, Bíró Barna-Botond, a declarat, pentru AGERPRES, că instituţia pe care o conduce sprijină, prin mai multe programe, îndeletnicirile tradiţionale.

'Judeţul Harghita are un specific aparte, fiind preponderent rural, de aceea, pentru o dezvoltare centrată pe om, cu scopul de a creşte calitatea vieţii acestuia, prin valorificarea resurselor naturale existente, este important să acordăm atenţia cuvenită celor care practică meseriile tradiţionale şi le transmit din generaţie în generaţie, pentru că astfel aducem plusvaloare economiei locale. Organizarea lunară a târgului produselor locale şi tradiţionale, implementarea 'Mărcii Produs Secuiesc', prin care asigurăm trasabilitatea şi autenticitatea produselor locale, prezenţa la târgurile naţionale şi internaţionale, şi, nu în ultimul rând, acordarea de finanţare nerambursabilă asociaţiilor, respectiv cooperativelor de prelucrare şi valorificare care îşi desfăşoară activitatea în domeniul agricol şi al dezvoltării rurale, sunt câteva dintre pârghiile prin care susţinem aceste îndeletniciri tradiţionale', a declarat Bíró Barna-Botond.

El a menţionat că marca 'Produs Secuiesc' a fost înregistrată în 2010, până în prezent fiind obţinută de peste 200 de producători locali, cu peste 1.500 de produse.

Totodată, producătorii locali au posibilitatea de a-şi valorifica produsele prin punctele gastronomice locale, unde se prepară alimente după reţete culinare specifice zonei, din ingrediente locale, în judeţ existând, momentan, 16 puncte de acest fel.

Preşedintele CJ Harghita a subliniat şi că produsele locale urmează să primească atenţia pe care o merită, în contextul în care judeţul va fi Regiune Gastronomică a Europei în anul 2027.

'Producătorii locali au nevoie de sprijin în promovarea produselor lor autentice şi, în contextul anului 2027, când judeţul Harghita va fi Regiune Gastronomică a Europei, produsele locale vor primi valoarea pe care o merită, fiind integrate într-un circuit internaţional ce va consolida identitatea culturală gastronomică a judeţului Harghita. Consiliul Judeţean Harghita îşi propune astfel ca, prin toate demersurile, să contribuie la dezvoltarea unei economii durabile, în care tradiţiile gastronomice se îmbină armonios cu cerinţele pieţei moderne, iar produsele tradiţionale devin ambasadori ai judeţului pe plan regional, naţional şi internaţional', a conchis Bíró Barna-Botond. AGERPRES

Actualitatea agricola 05 Iunie 2025, 11:37

Preşedintele atrage atenţia că România nu îşi valorifică potenţialul agricol şi cere o strategie pe termen lung

Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, joi, că România nu valorifică suficient potenţialul agricol de care dispune și că este...

Preşedintele atrage atenţia că România nu îşi valorifică potenţialul agricol şi cere o strategie pe termen lung
Actualitatea agricola 03 Iunie 2025, 10:09

Înghețurile de primăvară lasă Buzăul fără Sărbătoarea Cireșului

Una dintre cele mai așteptate manifestări tradiționale din județul Buzău, Sărbătoarea Cireșului, a fost anulată în acest an...

Înghețurile de primăvară lasă Buzăul fără Sărbătoarea Cireșului
Actualitatea agricola 02 Iunie 2025, 13:46

Fermierii pot primi sprijinul cuplat după ce APIA a demarat autorizarea plăților Campaniei 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a început procesul de autorizare a plăților aferente...

Fermierii pot primi sprijinul cuplat după ce APIA a demarat autorizarea plăților Campaniei 2024
Actualitatea agricola 02 Iunie 2025, 13:29

Apicultorii beneficiază de subvenții nerambursabile pentru îmbunătățirea producției de miere

Apicultorii pot accesa un nou program de sprijin financiar, prin Planul Naţional Strategic, destinat dezvoltării și...

Apicultorii beneficiază de subvenții nerambursabile pentru îmbunătățirea producției de miere
Actualitatea agricola 30 Mai 2025, 17:01

România este încadrată ca ţară cu risc scăzut al despăduririlor;fermierii nu vor fi afectaţi de directiva UE privind defrişările

România a semnat alături de alte 10 state membre UE un document privind revizuirea directivei privind defrişările şi amânarea...

România este încadrată ca ţară cu risc scăzut al despăduririlor;fermierii nu vor fi afectaţi de directiva UE privind defrişările
Actualitatea agricola 30 Mai 2025, 15:15

Ploile torențiale și grindina compromit sute de hectare de terenuri agricole în Giurgiu

Fenomenele meteo extreme au lovit puternic județul Giurgiu în ultimele zile, unde grindina a afectat sute de hectare de...

Ploile torențiale și grindina compromit sute de hectare de terenuri agricole în Giurgiu
Actualitatea agricola 29 Mai 2025, 15:15

Statul va acoperi pagubele suferite de agricultori în urma breșelor din diguri

Agricultorii ale căror terenuri au fost inundate în urma breșelor create în diguri pentru protejarea localităților vor primi...

Statul va acoperi pagubele suferite de agricultori în urma breșelor din diguri
Actualitatea agricola 28 Mai 2025, 13:34

Culesul de plante medicinale nu mai atrage locuitorii din Arad

Deși Aradul are o biodiversitate bogată în plante medicinale, din ce în ce mai puțini localnici se implică în recoltarea...

Culesul de plante medicinale nu mai atrage locuitorii din Arad