Primele căpșune românești din 2025, pe piață: producție mică, prețuri mari
Primele căpșune românești au apărut deja pe tarabe, dar cumpărătorii au avut un șoc la preț: aproape 30 de lei kilogramul. Fermierii spun însă că vremea capricioasă din primăvară a dat peste cap producția și a crescut costurile, iar prețurile reflectă aceste dificultăți.

Articol de Ramona Alexandrescu, 09 Mai 2025, 17:03
La Priboeni, în județul Argeș, Florin Chiuță, unul dintre cultivatorii locali, confirmă trendul.
Cu o exploatație de jumătate de hectar, 50 de ari în tuneluri și 30 de ari în câmp, acesta spune că temperaturile de minus 7 grade înregistrate în aprilie au afectat serios culturile.
„În câmp am avut pierderi de 60%, în tuneluri de 30-40%. Ne așteptăm ca în maximum o săptămână să ieșim pe piață cu primele căpșune din tuneluri”, a declarat Chiuță, invitatul realizatoarei Tatiana Mircea în cadrul emisiunii „Viața la țară”.
Prețul va porni de la 30 de lei/kg, mai mare decât anul trecut.
„Costurile au crescut mult: tratamentele sunt aceleași, salariile zilierilor au crescut, iar producția este mai mică. Costul nostru de producție este undeva la 15-20 de lei/kg. Vindem direct clientului final, cu livrare gratuită în București, ca să putem acoperi cheltuielile”, a explicat fermierul.
Nici cireșele nu scapă de probleme. Florin Chiuță are tot jumătate de hectar cultivat cu cireși, însă înghețurile târzii au compromis aproape integral soiurile timpurii.
„Soiul de mai este pierdut 100%, Van-ul e afectat 70%, doar Stella mai are șanse, cu pierderi de 50%”, a spus Chiuță.
În consecință, prețurile la cireșe vor fi și ele mai mari. „Anul trecut plăteam zilierii cu 4-5 lei/kg cules. Anul acesta va trebui să creștem plata, altfel nu găsim oameni.”
Primăvara din 2025 este descrisă de Chiuță drept „cea mai capricioasă din ultimii 4-5 ani”. Fermierul speră totuși ca, în ciuda pierderilor, să acopere cheltuielile și să poată continua producția anul viitor.
„Am făcut eforturi mari să protejăm culturile, dar tot am avut pierderi. În alte zone a fost și mai rău”, spune Florin Chiuță.
Pentru cumpărători, vestea nu e tocmai dulce: căpșunele și cireșele din 2025 vor fi un răsfăț de lux, cel puțin până când vremea va ține din nou cu fermierii.