Ascultă Radio Antena Satelor Live

Primele căpșune românești din 2025, pe piață: producție mică, prețuri mari

Primele căpșune românești au apărut deja pe tarabe, dar cumpărătorii au avut un șoc la preț: aproape 30 de lei kilogramul. Fermierii spun însă că vremea capricioasă din primăvară a dat peste cap producția și a crescut costurile, iar prețurile reflectă aceste dificultăți.

Primele căpșune românești din 2025, pe piață: producție mică, prețuri mari
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 09 Mai 2025, 17:03

La Priboeni, în județul Argeș, Florin Chiuță, unul dintre cultivatorii locali, confirmă trendul.

Cu o exploatație de jumătate de hectar, 50 de ari în tuneluri și 30 de ari în câmp, acesta spune că temperaturile de minus 7 grade înregistrate în aprilie au afectat serios culturile.

„În câmp am avut pierderi de 60%, în tuneluri de 30-40%. Ne așteptăm ca în maximum o săptămână să ieșim pe piață cu primele căpșune din tuneluri”, a declarat Chiuță, invitatul realizatoarei Tatiana Mircea în cadrul emisiunii „Viața la țară”.

Prețul va porni de la 30 de lei/kg, mai mare decât anul trecut.

„Costurile au crescut mult: tratamentele sunt aceleași, salariile zilierilor au crescut, iar producția este mai mică. Costul nostru de producție este undeva la 15-20 de lei/kg. Vindem direct clientului final, cu livrare gratuită în București, ca să putem acoperi cheltuielile”, a explicat fermierul.

Nici cireșele nu scapă de probleme. Florin Chiuță are tot jumătate de hectar cultivat cu cireși, însă înghețurile târzii au compromis aproape integral soiurile timpurii.

„Soiul de mai este pierdut 100%, Van-ul e afectat 70%, doar Stella mai are șanse, cu pierderi de 50%”, a spus Chiuță.

În consecință, prețurile la cireșe vor fi și ele mai mari. „Anul trecut plăteam zilierii cu 4-5 lei/kg cules. Anul acesta va trebui să creștem plata, altfel nu găsim oameni.”

Primăvara din 2025 este descrisă de Chiuță drept „cea mai capricioasă din ultimii 4-5 ani”. Fermierul speră totuși ca, în ciuda pierderilor, să acopere cheltuielile și să poată continua producția anul viitor.

„Am făcut eforturi mari să protejăm culturile, dar tot am avut pierderi. În alte zone a fost și mai rău”, spune Florin Chiuță.

Pentru cumpărători, vestea nu e tocmai dulce: căpșunele și cireșele din 2025 vor fi un răsfăț de lux, cel puțin până când vremea va ține din nou cu fermierii.

Etichete : capsune capsuni
Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:44

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure

Toamna nu înseamnă doar frunze ruginii și recolte, ci și un moment simbolic pentru lumea satului: coborârea oilor de la...

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș