Ascultă Radio Antena Satelor Live

Primele roșii românești au ajuns pe piață: Fermierii din Olt se confruntă cu prețuri mari și provocări climatice

Legumicultorii din județul Olt au recoltat primele cantități de roșii din acest sezon, iar consumatorii pot redescoperi gustul autentic al legumelor românești.

Primele roșii românești au ajuns pe piață: Fermierii din Olt se confruntă cu prețuri mari și provocări climatice
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 17 Martie 2025, 12:57

Cu toate acestea, prețurile sunt ridicate, iar fermierii se confruntă cu dificultăți din cauza condițiilor climatice și a costurilor de producție.

În cadrul emisiunii Viața la țară, realizată de Alexandra Vuță, fermierul Ion Păunel a explicat că anul acesta reprezintă o premieră pentru legumicultura românească.

„Este pentru prima dată când găsim tomate românești în luna martie. Nici înainte de 1989, când aveam sere performante, nu existau roșii pe piață atât de devreme. Este o premieră la nivel național”, a declarat acesta.

Cu toate că iarna a fost mai blândă decât în alți ani, fermierii au întâmpinat dificultăți în producerea tomatelor extra-timpurii.

„Tomata are un preț special în martie, deoarece și costurile de producție sunt foarte mari”, a explicat Păunel, adăugând că energia, încălzirea solariilor și forța de muncă reprezintă cheltuieli semnificative.

Deși prețul actual al roșiilor este ridicat, cererea rămâne mare.

„Chiar dacă majoritatea consumatorilor nu își permit să cumpere tomate acum, există o categorie de clienți care plătesc pentru acest produs premium. Experiența anilor anteriori arată că cererea depășește oferta”, a subliniat fermierul.

Județul Olt continuă să fie lider în producția de tomate, având cel mai mare număr de beneficiari ai programului Tomata.

„Anul trecut, o treime dintre fermierii sprijiniți de acest program au fost din Olt, iar în 2025 tendința se menține”, a precizat Ion Păunel.

În ultimii ani, fermierii au investit în modernizarea solariilor și serelor, utilizând fonduri europene, ajutoare de stat și resurse proprii.

„Aceasta nu mai este doar o activitate agricolă, ci un adevărat antreprenoriat. Fermierii noștri trăiesc din această muncă, iar legumicultura a devenit un business sustenabil”, a explicat specialistul.

Pe lângă roșii, în piețele din România au început să apară și alte legume autohtone.

„Suntem în plin sezon al legumelor de primăvară: ridichi de lună, ceapă verde, salată, spanac, pătrunjel și mărar. În unele zone au apărut chiar și castraveți sau varză extra-timpurie”, a precizat fermierul.

Pe măsură ce sezonul avansează, producția de legume românești va crește, iar prețurile vor deveni mai accesibile pentru consumatori.

„Îi îndemn pe toți românii să susțină producătorii locali și să cumpere legume românești, pentru că gustul autentic merită”, a concluzionat Ion Păunel.

Redescoperirea produselor autohtone rămâne un obiectiv important atât pentru fermieri, cât și pentru consumatori, iar investițiile în agricultura românească contribuie la menținerea unei piețe sustenabile.

Etichete : rosii tomate olt
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Actualitatea agricola 14 Octombrie 2025, 11:01

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români

Toamna este anotimpul care aduce nu doar culori calde și aer răcoros, ci și una dintre cele mai importante etape din viața...

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români