Recoltă mai mică de struguri din cauza secetei, însă calitatea nu a avut de suferit
Seceta severă din acest an a lovit puternic culturile agricole din România, inclusiv viile, reducând semnificativ producția de struguri.

28 Septembrie 2024, 15:43
Cu toate acestea, viticultorii din țară sunt optimiști în privința calității strugurilor, care a rămas la un nivel ridicat, în ciuda condițiilor climatice dificile.
Impactul secetei asupra producției
Anul 2024 a fost marcat de una dintre cele mai secetoase perioade din ultimele decenii, afectând grav agricultura românească.
În cazul viilor, lipsa precipitațiilor a redus volumul recoltei.
Cele mai afectate zone au fost județele din sudul și sud-estul țării, acolo unde temperaturile ridicate și absența ploilor au dus la o dezvoltare mai lentă a boabelor de struguri.
In judeţul Olt, unde suprafaţa cultivată cu viţă de vie este de aproape 7000 de hectare, potrivit Radio Romania Actualitati.
"La nivelul judeţului Olt, anul acesta, calitatea strugurilor este mult mai bună comparativ cu anul trecut, dat fiind faptul că s-a instalat seceta pedologică. Suprafeţele au fost afectate. Producţia este cu 20% mai mică faţă de anul trecut, dar strugurii sunt mult mai dulci datorită faptului că au acumulat o cantitate mai mare de zahăr. Media pentru struguri albi de masă este de 7,5 tone la hectar, iar pentru strugurii roşii de 5 tone la hectar. Soiurile cele mai cunoscute la nivelul judeţului Olt sunt fetească regală, chardonnay, riesling, cabernet, merlot", a declarat Liliana Ispas, purtător de cuvânt al Direcţiei Agricole Olt.
Şi viticultorii din judeţul Gorj spun că, din cauza secetei, strugurii vor fi puţini, dar vinul din acest an va fi de o calitate superioară.