Ascultă Radio Antena Satelor Live

Roșiile pentru diabetici - ce trebuie să știe cultivatorii și consumatorii

Pentru cei mai mulți dintre noi, alimentația sănătoasă înseamnă, înainte de toate, să alegi ingrediente naturale, să nu faci excese alimentare și să te înscrii pe o linie de mijloc între tradițional și sfaturile tot mai restrictive ale nutriționiștilor. Există însă și persoane care au mult mai multe griji atunci când se așază la masă și cărora o serie de alimente și ingrediente le sunt interzise, căci le pot afecta sănătatea.

Roșiile pentru diabetici - ce trebuie să știe cultivatorii și consumatorii

26 Martie 2022, 05:58

Diabeticii se înscriu în această categorie a celor care trebuie să uite că există pe lume unele fructe și legume - bogate în zahăr - care le fac rău apriori. Pentru diabetici, gustul roșiilor adevărate e demult... istorie. Sau ar putea să fie, dacă un inginer agronom din județul Dolj nu ar fi ales să cultive o varietate de tomate special selectată pentru acești suferinzi: roșiile terapeutice pentru diabetici!

De câțiva ani, Marian Baronescu preferă să cultive un soi de roșii cu conținut scăzut de zahăr, dar cu un conținut mai mare de licopen, un înlocuitor natural al insulinei. Roșia terapeutică pentru diabetici este mai închisă la culoare - deși nu este soiul acela care a pătruns și el pe piață sub numele popular de „roșie neagră” - și este foarte căutată de cei care au auzit de ea. Practic, recolta lui Marian Baronescu, care este de numai cîteva tone pe an, este insuficientă pentru cererea existentă.

Marian Baronescu și soția lui cultivă roșiile pentru diabetici în solarii pe care le-au amenajat în comuna doljeană Perișor. Ca specialist în legumicultură, a ales să cultive roșii în cunoștință de cauză. Știe exact „cu ce (sau mai bine zis de ce) se mănâncă” tomatele astea: „Sunt bune pentru boli de ficat, pentru diabetici, pentru că au un anumit tip de concentraţie de zaharuri, nu este zaharul normal pe care îl consumăm noi”.

Proprietăţile speciale ale tomatelor sunt lăudate şi de specialişti. „Acest soi de roşii închise la culoare au o cantitate de şase ori mai mare de licopen, care este un ingredient excelent ce luptă împotriva osteoporozei sau a cancerului uterin. De asemenea, au o cantitate mai mare de antioxidanţi, ce ajută la menţinerea frumuseţii pielii, cât şi la întărirea sistemului imunitar”, este opinia nutriţionistului Oana Cătănoiu, citată de DigiTv.

Roşiile... negre au ajuns pe standurile unor pieţe din ţară, dar deşi preţul unui kilogram de roşii dietetice este de trei - patru ori mai mare decât cel al unuia obişnuit, legumele sunt căutate de cei care suferă de diabet.

Marian Baronescu are ambiţia să vândă roşiile dietetice şi în supermarket. Dar, deocamdată, recolta de numai trei tone pe sezon este prea mică.

Seceta prelungită afectează piscicultura din Botoșani. Fermierii cer intervenția de urgență
Actualitatea agricola 26 Iulie 2024, 13:54

Seceta prelungită afectează piscicultura din Botoșani. Fermierii cer intervenția de urgență

Nivelul extrem de scăzut al apei, dar şi temperaturile foarte mari au diminuat nivelul de oxigen din mediul acvatic şi au dus...

Seceta prelungită afectează piscicultura din Botoșani. Fermierii cer intervenția de urgență
Adeverințe APIA pentru crescătorii de animale care doresc accesarea creditelor bancare
Actualitatea agricola 24 Iulie 2024, 16:58

Adeverințe APIA pentru crescătorii de animale care doresc accesarea creditelor bancare

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început din 24 iulie 2024, eliberarea adeverinţelor pentru...

Adeverințe APIA pentru crescătorii de animale care doresc accesarea creditelor bancare
Culturile de porumb din Nădlac, în pericol. Seceta a distrus 80% din producție
Actualitatea agricola 23 Iulie 2024, 17:22

Culturile de porumb din Nădlac, în pericol. Seceta a distrus 80% din producție

Aproximativ 80% din producţia de porumb este compromisă de secetă şi arşiţă, în zona Nădlac, unde sunt cele mai fertile...

Culturile de porumb din Nădlac, în pericol. Seceta a distrus 80% din producție
Buzău: Apa uzată din staţia de epurare, resursă pentru culturile de cereale şi legume pe timp de secetă
Actualitatea agricola 22 Iulie 2024, 19:06

Buzău: Apa uzată din staţia de epurare, resursă pentru culturile de cereale şi legume pe timp de secetă

Culturile de legume şi cereale ar putea fi irigate pe viitor în cinci comune din judeţ, pe perioada caniculei, când...

Buzău: Apa uzată din staţia de epurare, resursă pentru culturile de cereale şi legume pe timp de secetă
Migdalele de pământ, soluția ideală pentru productivitate pe timp de secetă, în Parcul Crâng
Actualitatea agricola 22 Iulie 2024, 14:11

Migdalele de pământ, soluția ideală pentru productivitate pe timp de secetă, în Parcul Crâng

Într-o eră în care schimbările climatice și condițiile meteorologice extreme devin tot mai frecvente, găsirea de soluții...

Migdalele de pământ, soluția ideală pentru productivitate pe timp de secetă, în Parcul Crâng
Ministrul Odobescu, dialog cu omologul egiptean despre rolul României în asigurarea securităţii alimentare pe continentul african
Actualitatea agricola 21 Iulie 2024, 18:55

Ministrul Odobescu, dialog cu omologul egiptean despre rolul României în asigurarea securităţii alimentare pe continentul african

Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a discutat telefonic cu omologul egiptean, Badr Abdelatty, despre...

Ministrul Odobescu, dialog cu omologul egiptean despre rolul României în asigurarea securităţii alimentare pe continentul african
APIA a plătit fermierilor aproape 61 de milioane de lei, în această săptămână
Actualitatea agricola 19 Iulie 2024, 18:57

APIA a plătit fermierilor aproape 61 de milioane de lei, în această săptămână

Plăţi de peste 60,9 milioane de lei (12,29 milioane de euro) au fost realizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru...

APIA a plătit fermierilor aproape 61 de milioane de lei, în această săptămână
Provocările și viitorul apiculturii în România
Actualitatea agricola 19 Iulie 2024, 15:57

Provocările și viitorul apiculturii în România

Cosmin Meseșan, una dintre figurile emblematice ale apiculturii românești, trăiește și muncește în pitorescul județ Sălaj.

Provocările și viitorul apiculturii în România