Sute de hectare de culturi de cereale, litieră, vegetaţie uscată au ars în ultimele zile în judeţele Dolj şi Mehedinţi
Sute de hectare de culturi de cereale, litieră, vegetaţie uscată, mirişti au ars în ultimele zile în judeţele Dolj şi Mehedinţi din cauza incendiilor necontrolate, amplificate de uscăciune şi temperaturile ridicate.

08 Iulie 2025, 20:22
De asemenea, într-unul dintre incendii o persoană şi-a pierdut viaţa.
Potrivit unor informări transmise de reprezentanţii ISU Dolj şi ISU Mehedinţi, pompierii din cele două judeţe au intervenit pentru stingerea a zeci de incendii în mai multe localităţi, cele mai afectate zone fiind în municipiul Calafat, comunele Podari, Maglavit, în judeţul Dolj, şi municipiul Orşova, localităţile Gârla Mare, Stejaru, în judeţul Mehedinţi.
Pompierii fac apel la cetăţeni să dea dovadă de responsabilitate şi să nu mai dea foc vegetaţiei uscate, mai ales că gradul de uscăciune este foarte mare, iar intervenţiile de stingere a flăcărilor sunt îngreunate de temperaturile ridicate.
'Forţele de intervenţie au depus eforturi susţinute pentru a limita şi lichida incendiile care s-au întins pe suprafeţe foarte mari, în zone greu accesibile şi care, din cauza vântului şi a uscăciunii avansate, riscau să se extindă cu repeziciune. Facem apel la cetăţeni să dea dovadă de responsabilitate şi să înţeleagă că un simplu incendiu de vegetaţie uscată se poate transforma într-un incendiu de proporţii care afectează ecosistemul, poate genera pagube materiale majore, dar şi pierderi de vieţi omeneşti. În calea focului, animale precum aricii şi broaştele ţestoase, des întâlnite de pompieri pe timpul intervenţiilor, nu au forţă să se salveze şi cad pradă flăcărilor', a transmis ISU Mehedinţi.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă (articolul 94 alineatul (1), litera n din OUG nr.195/2005 privind protecţia mediului) şi constituie contravenţii, sancţionându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă fiipregatit.ro şi aplicaţia de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store şi Google Play. AGERPRES