Ascultă Radio Antena Satelor Live

Târgul INDAGRA de la Romexpo, o sărbătoare a agriculturii și zootehniei românești

Romexpo București este in aceste zile gazda târgului INDAGRA, un eveniment de referință în domeniul agriculturii, viticulturii, horticulturii și zootehniei.

Târgul INDAGRA de la Romexpo, o sărbătoare a agriculturii și zootehniei românești
Foto: Pixabay

Articol de Ramona Alexandrescu, 05 Noiembrie 2024, 13:20

Expoziția a atras companii de profil din România și din întreaga Europă, prezentând inovații și tendințe noi, atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg.

Un moment important al evenimentului a fost prima conferință dedicată segmentului de grill din România, o dezbatere semnificativă despre piața cărnii, cu accent pe produse locale și din spațiul comunitar.

Dorinel Niculae, manager în industria cărnii, a fost invitatul emisiunii „Viața la țară”, realizată de Tatiana Mircea, unde a vorbit despre conferință și despre tendințele consumului de carne în România.

„Românii devin tot mai interesați de carnea de calitate”, a declarat Niculae, subliniind că românii preferă în continuare carnea de porc, urmată de carnea de pui, vită și oaie. Totuși, o creștere notabilă a fost observată în consumul de carne de vită premium, tendință alimentată de eforturile fermierilor români și de abatoarele specializate, care reușesc să ofere produse de înaltă calitate pentru restaurantele de tip steakhouse, o categorie în creștere pe piața locală.

Printre surprizele dezvăluite la conferință s-a numărat și preferința românilor pentru preparate de tip fast-food, precum shaorma, unde carnea de calitate și rețetele inovative au început să domine piața. Deși consumul tradițional de mici și preparate locale rămâne puternic, românii sunt tot mai deschiși la diversitate culinară.

În discuția sa, Niculae a evidențiat și provocările sectorului zootehnic românesc, în special legate de pesta porcină africană.

Aceasta a afectat grav producția locală de carne de porc, forțând importuri semnificative, de aproximativ 85%, în special din Spania, Germania și Danemarca.

Cu toate acestea, pentru carnea de vită, se înregistrează o evoluție pozitivă datorită fermelor locale specializate, inclusiv pentru rase premium precum Angus, care ajung pe piața internă și contribuie la creșterea sectorului de Horeca.

În încheierea interviului, Dorinel Niculae a adresat ascultătorilor un mesaj de susținere pentru produsele românești, subliniind calitatea lor incontestabilă și dedicarea fermierilor și procesatorilor autohtoni.

„Consumați produse românești!”, a fost îndemnul său, încurajând sprijinul pentru producția locală, care nu doar că oferă calitate, dar contribuie la dezvoltarea unui sector vital al economiei românești.

Etichete : indagra romexpo
Buzău: Direcţia Silvică va putea produce un milion de puieţi de stejar şi din alte specii de arbori în solarii
Actualitatea agricola 11 Decembrie 2024, 12:37

Buzău: Direcţia Silvică va putea produce un milion de puieţi de stejar şi din alte specii de arbori în solarii

Direcţia Silvică Buzău va putea produce un milion de puieţi de stejar şi din alte tipuri de arbori în solarii, printr-un...

Buzău: Direcţia Silvică va putea produce un milion de puieţi de stejar şi din alte specii de arbori în solarii
Tinerii fermieri din Agrinnovator revoluționează agricultura românească
Actualitatea agricola 10 Decembrie 2024, 13:09

Tinerii fermieri din Agrinnovator revoluționează agricultura românească

Grupul AGRI Novator, format din absolvenți ai programelor Tineri Lideri pentru Agricultură și Antreprenori în Agricultura...

Tinerii fermieri din Agrinnovator revoluționează agricultura românească
Dezvoltarea cooperativelor agricole în România: un model de succes în fața provocărilor
Actualitatea agricola 09 Decembrie 2024, 16:12

Dezvoltarea cooperativelor agricole în România: un model de succes în fața provocărilor

Anul 2024 a fost unul plin de provocări pentru agricultorii din România, însă cooperativele agricole s-au dovedit a fi o...

Dezvoltarea cooperativelor agricole în România: un model de succes în fața provocărilor
Consiliul AgriFish: Un secretar de stat al Ministerului Agriculturii discută, la Bruxelles, despre posibilităţile de pescuit pentru 2025
Actualitatea agricola 09 Decembrie 2024, 15:53

Consiliul AgriFish: Un secretar de stat al Ministerului Agriculturii discută, la Bruxelles, despre posibilităţile de pescuit pentru 2025

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Violeta Muşat, participă luni, 9...

Consiliul AgriFish: Un secretar de stat al Ministerului Agriculturii discută, la Bruxelles, despre posibilităţile de pescuit pentru 2025
Cultivatorii locali aduc în piețe primele legume din solarii
Actualitatea agricola 06 Decembrie 2024, 11:58

Cultivatorii locali aduc în piețe primele legume din solarii

Consumatorii se pot bucura de primele tomate, ardei gras sau castraveţi, produse local în sere și solarii, care au început să...

Cultivatorii locali aduc în piețe primele legume din solarii
Mistreți infectați cu pestă africană, depistați în fonduri de vânătoare din Arad
Actualitatea agricola 05 Decembrie 2024, 16:06

Mistreți infectați cu pestă africană, depistați în fonduri de vânătoare din Arad

Autoritățile sanitar-veterinare au confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) la mistreți din două fonduri de...

Mistreți infectați cu pestă africană, depistați în fonduri de vânătoare din Arad
Guvernul aprobă fonduri de 125 milioane lei pentru irigații în contextul secetei
Actualitatea agricola 04 Decembrie 2024, 14:48

Guvernul aprobă fonduri de 125 milioane lei pentru irigații în contextul secetei

Guvernul României a decis să aloce 125 milioane de lei pentru a sprijini fermierii afectați de secetă, acoperind costurile...

Guvernul aprobă fonduri de 125 milioane lei pentru irigații în contextul secetei
Producție mai mică de struguri de vin, dar calitate înaltă și provocări pe piață
Actualitatea agricola 04 Decembrie 2024, 12:56

Producție mai mică de struguri de vin, dar calitate înaltă și provocări pe piață

Anul 2024 a fost unul dificil pentru viticultorii români, marcat de o scădere a producției cu 25% față de 2023, conform...

Producție mai mică de struguri de vin, dar calitate înaltă și provocări pe piață