Ascultă Radio Antena Satelor Live

UCPR: Produsele avicole autohtone sunt sigure pentru consumul uman

Toţi producătorii de carne de pasăre şi ouă consum din România respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare, fiind monitorizaţi permanent de ANSVSA.

UCPR: Produsele avicole autohtone sunt sigure pentru consumul uman

12 Noiembrie 2021, 09:43

De asemenea, produsele comercializate din lanţul autohton de producţie avicolă sunt sigure pentru consumul uman, susţin reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), după ce în spaţiul public au apărut campanii de denigrare a produselor avicole.

'Apariţia periodică în media a unor campanii de denigrare a produselor avicole aduce grave prejudicii producătorilor autohtoni, dar şi consumatorilor care sunt îndepărtaţi de produsele de foarte bună calitate şi la preţuri rezonabile aflate pe piaţa noastră. De asemenea, afirmaţiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitând de astfel de campanii şi de multe ori făcând presiune pe preţuri. Menţionăm că toţi producătorii de carne de pasăre şi ouă consum din România respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare, fiind monitorizaţi permanent de ANSVSA', se menţionează într-un comunicat al UCPR transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, producătorii din România lucrează la nivelul celor mai înalte standarde tehnologice, ştiinţific determinate, în conformitate cu legislaţia europeană, oferind produse de calitate superioară şi sigure pentru o alimentaţie sănătoasă.

'Creşterea păsărilor în fermele autorizate sanitar veterinar din ţara noastră se face după cele mai moderne tehnologii, iar supravegherea sanitară veterinară a păsărilor şi a reziduurilor din produsele avicole se face permanent prin programe de autocontrol şi control oficial în baza legislaţiei specifice. Costul cu monitorizarea reziduurilor şi biosecuritatea fermelor este extrem de ridicat şi este suportat integral de către fermieri vizează', spun reprezentanţii UCPR.

Astfel, Directiva 96/22/CE a Consiliului din 29.04.1996, transpusă în legislaţia noastră prin Ordinul 199/2006, interzice comercializarea şi utilizarea hormonilor în creşterea păsărilor, iar în aceste condiţii 'niciun crescător de păsări din România nu foloseşte astfel de produse'.

De asemenea, depistarea reziduurilor de antibiotice, a substanţelor farmacologic active şi a altor reziduuri se face în baza Regulamentului 37/2010 şi a Ordinului 95/2007.

'Facem precizarea că antibioticele sunt permise în creşterea păsărilor doar pentru tratamente curative, la recomandarea şi sub semnătura medicului veterinar, cu respectarea timpului de aşteptare înainte de sacrificarea păsărilor. Drept urmare, antibioticele nu se utilizează în mod sistematic în creşterea păsărilor, ci doar ocazional, ca formă de tratament. Mai mult decât atât, programul de control oficial pentru reziduuri este aprobat anual de către Comisia Europeană, aceasta stabilind numărul de probe pentru control în funcţie de numărul de păsări din ţară (anual se analizează mii de probe de laborator). Tot Comisia Europeană recomandă şi verifică anual metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat, iar recoltarea probelor pentru analize se face inopinat de către ANSVSA care este auditată anual la capitolul reziduuri', explică reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

Pentru depistarea pesticidelor în carne operează Regulamentul 396/2005, iar depistarea diferiţilor contaminanţi şi a micotoxinelor din carne se face în baza Regulamentului 1881/2006.

În aceste condiţii, producătorii de carne de pasăre şi ouă consum din România afirmă că respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare, iar produsele comercializate din lanţul autohton de producţie avicolă sunt sigure pentru consumul uman.

Foto: pixabay

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 16:24

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere

Apicultorii din județul Gorj se confruntă cu una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Din cauza condițiilor...

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:44

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure

Toamna nu înseamnă doar frunze ruginii și recolte, ci și un moment simbolic pentru lumea satului: coborârea oilor de la...

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie