Ascultă Radio Antena Satelor Live

Biotehnologia modernă și hrana generațiilor de mâine

Va fi o mare provocare globala sa hranim populatia lumii, aflata in crestere, fara a distruge mediul inconjurator. Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a ONU, FAO, estimeaza ca productia de hrana la nivel mondial ar trebui sa creasca cu 70% pana in 2050.

18 Martie 2015, 11:07

Nu avem nevoie doar de calorii. Avem nevoie de calorii nutritive, care reduc riscul aparitiei bolilor, afectiunilor cronice precum bolile cardiovasculare si diabetul, ce afecteaza calitatea vietii si impovareaza sistemele de sanatate la nivel mondial.

Sporul de 70% trebuie atins in conditiile mai multor constrangeri pe termen lung. In primul rand, terenurile agricole cultivabile vor deveni din ce in ce mai limitate, din cauza cresterii demografice si schimbarilor climatice in urmatorii 35 de ani.

In al doilea rand, cererea de proteina animala, ascendenta in cazul tarilor in curs de dezvoltare, va pune o presiune in plus asupra resurselor alimentare primare. Un kilogram de proteina implica un consum de 10 kilograme de furaje sau proteine microbiene si 15 000 de litri de apa. Iar aceasta presiune nu o vor resimti doar animalele din ferme.

In al treilea rand, nutrientii esentiali cum ar fi azotul, fosforul si apa dulce vor deveni din ce in ce mai rare si costisitoare. Aceasta restrictie va avea un impact sever asupra capacitatii mondiale de a atinge randamente mari ale culturilor prin practicile agronomice actuale. Se estimeaza ca efectele combinate ale schimbarilor climatice, degradarea solului, pierderile suprafetelor agricole, deficitul de apa, precum si infestarea speciilor, pot provoca scaderea randamentelor culturilor cu 5 pana la 25% pana in anul 2050. Aceste lucruri vor avea ca efect volatilitatea preturilor si cresterea costurilor cu 40% pentru produsele alimentare in urmatorul deceniu.

Biotehnologia moderna poate juca un rol important in satisfacerea viitoarelor cerinte alimentare intr-o maniera durabila. Biotehnologia poate creste randamentele recoltelor, contribui la dezvoltarea unor noi plante si face posibila extinderea culturilor agricole pe terenuri marginale, acolo unde exista rezerve mai scazute de apa dulce. Tehnologia nu numai ca poate imbunatati calitatea nutritiva a alimentelor de baza, dar poate stopa introducerea de noi terenuri in circuitul agricol prin defrisarea padurilor.

Citeşte continuarea pe PAGINA DE AGRICULTURA

Brazilia: Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele, o premieră în ultimii şase ani
Agricultura in lume 15 Mai 2025, 22:14

Brazilia: Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele, o premieră în ultimii şase ani

Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele (biomuri) din Brazilia în 2024 pentru prima dată în ultimii şase ani,...

Brazilia: Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele, o premieră în ultimii şase ani
Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii şi a spori competitivitatea
Agricultura in lume 14 Mai 2025, 22:23

Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii şi a spori competitivitatea

Comisia Europeană (CE) a lansat miercuri un pachet amplu de măsuri care vizează sarcina administrativă, controalele, punerea...

Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii şi a spori competitivitatea
Peste 18.000 de porci vor fi sacrificați în Slovacia din cauza pestei porcine
Agricultura in lume 06 Mai 2025, 13:15

Peste 18.000 de porci vor fi sacrificați în Slovacia din cauza pestei porcine

Autoritățile veterinare din Slovacia au confirmat apariția unui focar de pestă porcină africană la o fermă din localitatea...

Peste 18.000 de porci vor fi sacrificați în Slovacia din cauza pestei porcine
Specialiștii trag un semnal de alarmă privind febra aftoasă în Europa
Agricultura in lume 05 Mai 2025, 14:04

Specialiștii trag un semnal de alarmă privind febra aftoasă în Europa

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) avertizează că Europa traversează cea mai gravă epidemie...

Specialiștii trag un semnal de alarmă privind febra aftoasă în Europa
9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume
Agricultura in lume 30 Aprilie 2025, 08:24

9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume

Agricultura este diversă, cu diferite tipuri practicate în funcție de regiune, climă și resursele disponibile. Unele dintre...

9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume
Impactul agriculturii 4.0
Agricultura in lume 30 Aprilie 2025, 04:02

Impactul agriculturii 4.0

CGIAR va participa la Conferința anuală IFA 2025, iar directorul general al IITA, Bernard Vanlauwe, va lua cuvântul în...

Impactul agriculturii 4.0
Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume
Agricultura in lume 29 Aprilie 2025, 04:09

Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume

În întreaga lume, miliarde de oameni se confruntă cu o criză tăcută, dar devastatoare: malnutriția. De la comunități...

Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume
Ce este „diversitate alimentară minimă”
Agricultura in lume 28 Aprilie 2025, 04:15

Ce este „diversitate alimentară minimă”

În ciuda progreselor notabile, toate organizațiile, private și publice, care își unesc forțele în eforturile de a pune capăt...

Ce este „diversitate alimentară minimă”