Ascultă Radio Antena Satelor Live

Creșterea eficienței agriculturii nu a oprit degradarea mediului în Europa sau la nivel global

Agricultura contribuie la efecte grave asupra mediului și asupra durabilității, cum ar fi „degradarea pe scară largă a terenurilor, apei și ecosistemelor; emisii mari de [gaze cu efect de seră]; pierderile de biodiversitate; și stresul de trai pentru fermierii din întreaga lume” (IPES-Food, 2016).

Creșterea eficienței agriculturii nu a oprit degradarea mediului în Europa sau la nivel global
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 13 Iunie 2023, 13:12

Descoperirile recente confirmă rolul major pe care schimbările climatice și agricultura intensivă le joacă în declinul biodiversității insectelor la nivel mondial (Outhwaite et al., 2022). Există chiar și avertismente cu privire la un potențial colaps global al vieții insectelor, indicând efecte potențial catastrofale asupra producției de alimente la nivel mondial (Hallmann et al., 2017; Sánchez-Bayo și Wyckhuys, 2019).
Aceste impacturi sunt încă foarte semnificative, în ciuda faptului că, din 1960, producția alimentară și utilizarea terenurilor au fost decuplate datorită creșterii randamentului (OECD, 2021). Impacturile rămân deoarece concurența globală i-a stimulat în general pe cei care puteau produce cel mai mult și la un cost mai ieftin, chiar dacă mediul a fost deteriorat în acest proces (Benton și Bailey, 2019). Multe dintre problemele de mediu asociate cu agricultura „sunt legate în mod specific de „agricultura industrială”: monoculturile de culturi intensive și loturile de îngrășare la scară industrială care domină acum peisajele agricole” (IPES-Food, 2016).
În Europa, politicile au asigurat că sectorul agricol rămâne competitiv. În același timp, abordările bazate pe eficiență, care se concentrează pe productivitatea și profitabilitatea pe termen scurt, sunt asociate în mod paradoxal cu utilizarea sporită a resurselor (Vivanco et al., 2018; Paul et al., 2019). De exemplu, „acolo unde costurile (de producție) mai mici duc la prețuri mai mici, consumatorii sunt susceptibili de a reacționa cu un consum crescut al produsului mai eficient” (Paul et al., 2019). În plus, întrucât eficiența mai mare înseamnă costuri de producție mai mici și venituri mai mari, producătorii sunt motivați să extindă producția (specializată) (Paul et al., 2019).
În Europa, „în timp ce intensificarea a permis producția de alimente pentru o populație în creștere, agricultura intensivă pune, de asemenea, presiune asupra însăși resursa care o susține: solul sănătos și productiv” (EEA, 2019a). În general, intensificarea agriculturii a avut ca rezultat (SEE, 2019a,b):
excesul de nutrienți în corpurile de apă și supraabstracția apei
poluare chimică
pierderea diversității și a caracteristicilor peisajului (de exemplu, iazuri și garduri vii)
pierderea sănătății solului și a fertilității
pierderea biodiversității, inclusiv declinul polenizatorilor.
Sănătatea solului și biodiversitatea sunt deosebit de esențiale pentru producția agricolă. În ciuda acestui fapt, în UE se pierd în medie 2,5 tone pe hectar de sol – o valoare considerabil mai mare decât rata medie anuală de formare a solului (aproximativ 1,4 tone pe hectar) (Panagos et al. 2015). Nivelurile ridicate de eroziune duc la o pierdere a productivității agricole și la costuri economice semnificative (Panagos et al., 2018). Pierderea solului, alături de schimbări majore în practicile agricole, au determinat ca producția de alimente în Europa să devină dependentă de aporturi mari de îngrășăminte chimice, pesticide și de utilizarea preventivă a antibioticelor (EEA, 2017), deși tendințele recente indică o reducere a utilizării antibioticelor (ECDC, 2021). Cu toate acestea, profitabilitatea pe termen scurt a agriculturii intensive în inputuri este probabil să vină în detrimentul sănătății și viabilității solului pe termen lung.
Agricultura contribuie, de asemenea, în mod semnificativ la schimbările climatice, reprezentând aproape 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE (EEA, 2021g). La rândul lor, schimbările climatice afectează agricultura în mai multe moduri. Schimbările de temperatură și precipitații, precum și condițiile meteorologice și climatice extreme, influențează deja randamentul culturilor și productivitatea animalelor în Europa. Aceste modificări afectează și disponibilitatea apei pentru irigare, adăparea animalelor și procesarea alimentelor (EEA, 2019c, 2021d). Agricultura depinde de caracteristicile solului, de modelele meteorologice și de biodiversitate – ceea ce o face unul dintre sectoarele socio-economice cele mai sensibile la schimbările climatice (EEA, 2021a).
La nivel global, mai mulți factori combinați subminează capacitatea agriculturii de a menține productivitatea, de a asigura reziliența și de a alimenta o populație globală în creștere (Bullock și colab., 2017; FAO, 2017; Oliver și colab., 2018; EEA, 2020a). Acești factori includ schimbările climatice, pierderea și degradarea solului, declinul polenizatorilor și presiunile multiple ale mediului. Situația este de așteptat să se înrăutățească în viitor (UNCCD, 2017).

Comisia Europeană a prelungit autorizațiile de plantare a viței de vie pentru a sprijini producătorii de vin
Agricultura in lume 25 Noiembrie 2024, 12:08

Comisia Europeană a prelungit autorizațiile de plantare a viței de vie pentru a sprijini producătorii de vin

Comisia a prelungit cu un an valabilitatea autorizațiilor de plantare și replantare care expiră în 2024 în regiunile afectate...

Comisia Europeană a prelungit autorizațiile de plantare a viței de vie pentru a sprijini producătorii de vin
Reducerea deficitului de proteine vegetale al Uniunii Europene
Agricultura in lume 22 Noiembrie 2024, 11:33

Reducerea deficitului de proteine vegetale al Uniunii Europene

Sectorul european al culturilor arabile a furnizat 64 de milioane de tone de proteine brute în 2023-24. Cea mai mare parte a...

Reducerea deficitului de proteine vegetale al Uniunii Europene
Îmbunătățirea colectării de date privind durabilitatea datorită noii rețele de date privind exploatațiile agricole
Agricultura in lume 19 Noiembrie 2024, 11:41

Îmbunătățirea colectării de date privind durabilitatea datorită noii rețele de date privind exploatațiile agricole

Noile norme privind Rețeaua de date privind durabilitatea exploatațiilor agricole ( FSDN) au fost adoptate astăzi de către...

Îmbunătățirea colectării de date privind durabilitatea datorită noii rețele de date privind exploatațiile agricole
Estimarea potențialului de atenuare a schimbărilor climatice al planurilor strategice ale PAC
Agricultura in lume 17 Noiembrie 2024, 11:36

Estimarea potențialului de atenuare a schimbărilor climatice al planurilor strategice ale PAC

Comisia Europeană a publicat un studiu de estimare a potențialului de atenuare a schimbărilor climatice al celor 19 planuri...

Estimarea potențialului de atenuare a schimbărilor climatice al planurilor strategice ale PAC
Europa are un excendent confortabil, în ce privește comerțul agroalimentar în regiune
Agricultura in lume 15 Noiembrie 2024, 10:51

Europa are un excendent confortabil, în ce privește comerțul agroalimentar în regiune

Raportul din august privind comerțul agroalimentar al UE: Încetinire după performanța maximă din iulie, dar menținerea unui...

Europa are un excendent confortabil, în ce privește comerțul agroalimentar în regiune
Sardinia, în fața unei crize veterinare. Boala limbii albastre decimează efectivele de ovine
Agricultura in lume 05 Noiembrie 2024, 15:46

Sardinia, în fața unei crize veterinare. Boala limbii albastre decimează efectivele de ovine

Pe insula Sardinia, cea mai importantă zonă din Italia pentru creşterea oilor, Michela Dessi a văzut cum 150 dintre cele 600...

Sardinia, în fața unei crize veterinare. Boala limbii albastre decimează efectivele de ovine
Comisia autorizează plăți PAC în avans mai mari pentru agricultorii din UE
Agricultura in lume 01 Noiembrie 2024, 12:00

Comisia autorizează plăți PAC în avans mai mari pentru agricultorii din UE

Comisia a autorizatastăzi statele membre ale UE să plătească producătorilor agricoli avansuri mai mari din fondurile...

Comisia autorizează plăți PAC în avans mai mari pentru agricultorii din UE
Inflația prețurilor interne la alimente rămâne ridicată în multe țări cu venituri mici și medii
Agricultura in lume 30 Octombrie 2024, 16:30

Inflația prețurilor interne la alimente rămâne ridicată în multe țări cu venituri mici și medii

O inflație mai mare de 5% este înregistrată în 76,2% din țările cu venituri mici (cu 1,1 puncte procentuale mai mică de la...

Inflația prețurilor interne la alimente rămâne ridicată în multe țări cu venituri mici și medii