Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume
În întreaga lume, miliarde de oameni se confruntă cu o criză tăcută, dar devastatoare: malnutriția. De la comunități subnutrite și copii cu retard de creștere – adică copii cu o înălțime redusă pentru vârsta lor, a căror creștere sau dezvoltare este afectată de o alimentație deficitară, infecții repetate sau stimulare psihosocială inadecvată – până la prevalența crescândă a supraponderalității, obezității și a bolilor legate de alimentație, alimentația deficitară are un impact negativ asupra vieții, mijloacelor de trai și viitorului planetei noastre.

Articol de Simona Lazăr, 29 Aprilie 2025, 04:09
Datele ONU arată că peste 200 de milioane de copii suferă de o formă de malnutriție. În prezent, multe țări se confruntă cu o dublă povară: subnutriția și creșterea rapidă a ratei de supraponderalitate/obezitate și a bolilor netransmisibile (cum ar fi bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale, diabetul și unele tipuri de cancer). Aceasta nu este doar o problemă de sănătate, ci un obstacol major în calea dezvoltării umane și economice, a egalității sociale și a progresului durabil.
Alimentația de proastă calitate este cauza principală a malnutriției și a pierderii sănătății. Deși o alimentație sănătoasă ar trebui să includă suficiente fructe, legume și alte alimente bogate în nutrienți, aproape 3 miliarde de oameni – o treime din populația mondială – nu își pot permite aceste alimente. În multe regiuni, aceste alimente pur și simplu nu sunt disponibile sau accesibile din cauza costurilor sau a factorilor culturali.
Dar există speranță. Dovezile arată că alimentația sănătoasă și durabilă poate reduce cu până la 20% decesele cauzate de boli netransmisibile. Cu investiții adecvate, parteneriate și strategii pe termen lung, putem combate toate formele de malnutriție.
La CGIAR, se pune știința în slujba transformării sistemelor alimentare, funciare și hidrologice, astfel încât alimentația sănătoasă și durabilă să fie accesibilă și la îndemâna tuturor, de la consumatori la micii producători, în special cei mai vulnerabili. De aceea, suntem mândri să ne reafirmăm angajamentul față de agenda globală în domeniul nutriției, inclusiv Summitul „Nutriție pentru creștere” (N4G), prin asumarea unui angajament politic de a extinde strategiile cu impact ridicat care integrează considerentele legate de alimentație și nutriție în diverse sectoare și programe.
Noul program „Alimentație și nutriție mai bune” (BDN), care face parte din noua și cea mai ambițioasă agendă de cercetare de până acum, se află în centrul acestui angajament. Acest program recunoaște că îmbunătățirea alimentației necesită mai mult decât simpla creștere a ofertei de alimente; este nevoie de o abordare la nivel de sistem, care să abordeze și comportamentul consumatorilor, mediul alimentar și factorii structurali care determină alimentația și nutriția deficitare. Prin urmare, programul aliniază politicile privind sistemele alimentare cu intervențiile în domeniul sănătății, educației, apei, salubrității și protecției sociale, asigurându-se în același timp că aceste intervenții sprijină durabilitatea și diversitatea ecosistemelor sistemelor noastre alimentare, funciare și hidrologice.
Știința, parteneriatele și calea de urmat
În cadrul programului BDN, până în 2030, CGIAR va furniza 25 de soluții bazate pe dovezi, menite să îmbunătățească disponibilitatea, accesibilitatea, accesibilitatea și atractivitatea alimentației durabile și sănătoase, precum și capacitatea populației din țările cu venituri mici și medii de a consuma aceste alimente. Aceste soluții vor fi implementate în mai multe regiuni, cu un accent special pe femeile și tinerii din Africa Subsahariană, Asia Centrală și de Sud, Asia de Est și de Sud-Est, America Latină și Caraibe.
Dar CGIAR lucrează de mult timp în acest domeniu. De la dezvoltarea de soiuri îmbunătățite de legume până la sporirea atractivității și accesibilității culturilor bogate în nutrienți, cercetarea CGIAR ajută deja oamenii să se hrănească mai bine în condiții reale.
Impactul este tangibil: până în prezent, tehnologiile pentru culturi alimentare dezvoltate de CGIAR au fost adoptate pe peste 220 de milioane de hectare de teren în țările cu venituri mici și medii. În Africa și Asia de Sud, culturile noastre biofortificate contribuie la reducerea mortalității infantile. În Etiopia, am ajutat la elaborarea primelor orientări alimentare bazate pe alimente, care vor sta la baza viitoarelor strategii naționale de nutriție.