Ascultă Radio Antena Satelor Live

Exporturile agroalimentare ale UE au continuat să crească constant în primul trimestru din 2024

În martie 2024, excedentul comercial agroalimentar al UE a ajuns la 6,7 miliarde EUR, în creștere cu 8% față de luna precedentă și cu 3% mai mare decât în martie 2023.

Exporturile agroalimentare ale UE au continuat să crească constant în primul trimestru din 2024
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 18 Iulie 2024, 17:22

Exporturile au crescut cu 4%, ajungând la 20,1 miliarde EUR, în principal datorită creșterii prețurilor la măsline și ulei de măsline. Importurile au rămas stabile, ajungând la 13,5 miliarde EUR, dar cu 10% mai mici decât în martie 2023. Acestea sunt principalele concluzii ale celui mai recent raport lunar privind comerțul agroalimentar publicat astăzi de Comisia Europeană.

Exporturi

Exporturile agroalimentare ale UE au atins 20,1 miliarde EUR în martie 2024, marcând o creștere de 4% de la o lună la alta. Regatul Unit (UK) a rămas principala destinație a exporturilor agroalimentare ale UE, reprezentând 22% din valoarea exporturilor UE. În primul trimestru din 2024, Statele Unite (SUA) au înregistrat cea mai mare creștere a exporturilor UE, cu o creștere de 6% (372 de milioane EUR), în timp ce China, în ciuda unei reduceri de 12% a valorii, a rămas a treia destinație. Printre alte evoluții semnificative, exporturile UE au crescut către Irak și Liban, în timp ce Rusia și Egipt au înregistrat scăderi.

În ceea ce privește produsele exportate, exporturile UE de măsline și ulei de măsline au înregistrat cea mai mare creștere față de 2023 (+615 milioane EUR, +51%) datorită creșterii prețurilor, în ciuda unei ușoare scăderi a volumelor. Exporturile de cafea, ceai, cacao și mirodenii au crescut cu +10%, în principal datorită prețurilor mai mari la cacao. Exporturile de zahăr și izoglucoză au rămas la un nivel ridicat, în timp ce exporturile de cereale au crescut în volum, dar au scăzut în valoare din cauza prețurilor scăzute. În sfârșit, uleiurile vegetale și produsele lactate au înregistrat scăderi din cauza prețurilor și volumelor reduse.

Importuri

Importurile agroalimentare ale UE au atins 13,5 miliarde EUR în martie, o creștere de 2% față de luna precedentă, dar cu 10% mai mici decât în martie 2023, în principal din cauza reducerii volumelor importate. Brazilia, Regatul Unit și Ucraina au fost principalele surse de import în 2024 până în prezent. Cu toate acestea, importurile din aceste țări au scăzut comparativ cu 2023, din cauza volumelor reduse și a prețurilor mai mici ale importurilor de cereale.

În ceea ce privește produsele importate, comparativ cu 2023, importurile au crescut pentru cafea, ceai, cacao și condimente (+849 milioane EUR, +16%), fructe și nuci (+421 milioane EUR, +8%), măsline și ulei de măsline (+324 milioane EUR, +160%). În același timp, au scăzut importurile de semințe oleaginoase și proteaginoase (- 1,5 miliarde EUR, - 22 %), cereale (- 1,4 miliarde EUR, - 36 %) și zahăr și izoglucoză (- 193 milioane EUR, - 36 %).

Mai multe informații, precum și tabele detaliate sunt disponibile mai jos, în cea mai recentă ediție a raportului lunar privind comerțul agroalimentar al UE.

Brazilia: Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele, o premieră în ultimii şase ani
Agricultura in lume 15 Mai 2025, 22:14

Brazilia: Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele, o premieră în ultimii şase ani

Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele (biomuri) din Brazilia în 2024 pentru prima dată în ultimii şase ani,...

Brazilia: Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele, o premieră în ultimii şase ani
Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii şi a spori competitivitatea
Agricultura in lume 14 Mai 2025, 22:23

Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii şi a spori competitivitatea

Comisia Europeană (CE) a lansat miercuri un pachet amplu de măsuri care vizează sarcina administrativă, controalele, punerea...

Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii şi a spori competitivitatea
Peste 18.000 de porci vor fi sacrificați în Slovacia din cauza pestei porcine
Agricultura in lume 06 Mai 2025, 13:15

Peste 18.000 de porci vor fi sacrificați în Slovacia din cauza pestei porcine

Autoritățile veterinare din Slovacia au confirmat apariția unui focar de pestă porcină africană la o fermă din localitatea...

Peste 18.000 de porci vor fi sacrificați în Slovacia din cauza pestei porcine
Specialiștii trag un semnal de alarmă privind febra aftoasă în Europa
Agricultura in lume 05 Mai 2025, 14:04

Specialiștii trag un semnal de alarmă privind febra aftoasă în Europa

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) avertizează că Europa traversează cea mai gravă epidemie...

Specialiștii trag un semnal de alarmă privind febra aftoasă în Europa
9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume
Agricultura in lume 30 Aprilie 2025, 08:24

9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume

Agricultura este diversă, cu diferite tipuri practicate în funcție de regiune, climă și resursele disponibile. Unele dintre...

9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume
Impactul agriculturii 4.0
Agricultura in lume 30 Aprilie 2025, 04:02

Impactul agriculturii 4.0

CGIAR va participa la Conferința anuală IFA 2025, iar directorul general al IITA, Bernard Vanlauwe, va lua cuvântul în...

Impactul agriculturii 4.0
Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume
Agricultura in lume 29 Aprilie 2025, 04:09

Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume

În întreaga lume, miliarde de oameni se confruntă cu o criză tăcută, dar devastatoare: malnutriția. De la comunități...

Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume
Ce este „diversitate alimentară minimă”
Agricultura in lume 28 Aprilie 2025, 04:15

Ce este „diversitate alimentară minimă”

În ciuda progreselor notabile, toate organizațiile, private și publice, care își unesc forțele în eforturile de a pune capăt...

Ce este „diversitate alimentară minimă”