FAO și eforturile globale privind monitorizarea restaurării ecosistemelor
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a lansat astăzi, de Ziua Pământului, Accelerating Innovative Monitoring for Nature Restoration (AIM4NatuRe), o nouă inițiativă finanțată cu 7 milioane de lire sterline de Regatul Unit pentru a îmbunătăți monitorizarea și raportarea eforturilor globale de restaurare a ecosistemelor.

Articol de Simona Lazăr, 22 Aprilie 2025, 04:50
„AIM4NatuRe va oferi un nou impuls dinamic eforturilor globale de refacere”, a declarat directorul general al FAO, QU Dongyu. ”Prin furnizarea de expertiză tehnică și soluții țărilor și prin asigurarea resurselor necesare pentru monitorizarea precisă a progreselor înregistrate, putem garanta că eforturile noastre colective vor transforma angajamentele de refacere în impact real și durabil pentru oameni și planetă în timpul acestui Deceniu al ONU pentru refacerea ecosistemelor și dincolo de acesta.”
„AIM4NatuRe este o inițiativă inovatoare care va valorifica tehnologia și datele pentru a îmbunătăți refacerea naturii, bazându-se pe succesul programului performant AIM4Forests. Regatul Unit joacă un rol de lider în protejarea și refacerea pădurilor, în timp ce împuternicește comunitățile care depind de acestea, și suntem mândri să colaborăm cu parteneri precum FAO pentru a sprijini țările din întreaga lume”, a declarat Kerry McCarthy, ministrul britanic pentru climă.
AIM4NatuRe va completa programul existent al FAO, AIM4Forests, și va permite crearea unui set global de date privind progresele înregistrate în refacerea naturii. Țările vor primi sprijin pentru a-și consolida capacitățile și a utiliza cele mai noi tehnologii pentru a monitoriza și raporta progresele înregistrate în realizarea obiectivului 2 al Cadrului global pentru biodiversitate de la Kunming-Montreal (GBF), care vizează refacerea a cel puțin 30 % din ecosistemele degradate până în 2030.
Inițiativa acordă prioritate unei abordări cuprinzătoare a refacerii ecosistemelor, care include o gamă largă de activități, de la reîmpădurire, refacerea terenurilor agricole degradate și reabilitarea zonelor umede până la refacerea pajiștilor și a ecosistemelor marine.
Restaurarea ecosistemelor este o soluție puternică bazată pe natură pentru a combate pierderea biodiversității, schimbările climatice și degradarea solului. La nivel mondial, aproximativ 1 miliard de hectare de teren au fost destinate restaurării, cu potențialul de a contribui cu o treime din totalul măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice necesare pentru a limita încălzirea globală la sub 2 °C până în 2030, contribuind în același timp la securitatea alimentară și la mijloacele de subzistență.
Cu toate acestea, multe țări nu dispun de soluțiile tehnice și de capacitatea necesare pentru a urmări și raporta în mod eficient progresele înregistrate în restaurarea ecosistemelor degradate. Într-un recent sondaj de evaluare a nevoilor de capacitate realizat de Secretariatul Convenției privind diversitatea biologică (CBD), 80 % dintre țările care au răspuns au declarat că nu sunt în măsură să colecteze date pentru a raporta progresele naționale în materie de refacere.
Tehnologie de ultimă generație
La recenta reuniune reluată a celei de-a șaisprezecea Conferințe a părților la CBD (COP16) de la Roma, părțile au recunoscut necesitatea unui sprijin sporit pentru punerea în aplicare a obiectivului 2 și au invitat FAO să conducă eforturile în acest sens.
AIM4NatuRe va aborda această provocare oferind țărilor acces la tehnologie de ultimă generație și dezvoltarea capacităților, lucrând la crearea unui set de date global unificat pentru zonele aflate în curs de restaurare. Acest lucru va permite țărilor să depășească angajamentele generale și să genereze date verificabile privind eficacitatea activităților de restaurare, promovând transparența și asumarea responsabilității.
Pentru a asigura schimbul și analiza fără sincope a datelor, AIM4NatuRe va acorda prioritate interoperabilității datelor. Acest lucru va implica stabilirea unor formate și protocoale standardizate de date care să faciliteze armonizarea și agregarea datelor colectate la nivel național într-un cadru global de raportare. Acest lucru va spori transparența și comparabilitatea, reducând în același timp sarcina de raportare pentru țări. AIM4NatuRe va elabora, de asemenea, documente de orientare practică și soluții tehnice, și anume Cadrul pentru monitorizarea restaurării ecosistemelor (FERM), pentru a sprijini țările în colectarea, analiza și raportarea datelor, asigurându-se că informațiile sunt ușor accesibile și utilizabile.
În mod deosebit, inițiativa va sprijini populațiile indigene în monitorizarea restaurării naturii biocentrice, o abordare holistică care acordă prioritate bunăstării tuturor ființelor vii dintr-un ecosistem. Un proiect-pilot cu unitatea pentru populații indigene a FAO va avea loc în Brazilia și Peru.
În cadrul unui eveniment virtual organizat astăzi la Roma, FAO a lansat și o nouă publicație intitulată „Facilitarea raportării și monitorizării coerente a restaurării apelor dulci (apelor interioare) în conformitate cu Obiectivul 2”, pentru a sprijini țările în realizarea Obiectivului 2 al GBF.
AIM4NatuRe extinde inițiativa AIM4Forests, finanțată de asemenea de Regatul Unit, care utilizează tehnologii avansate pentru monitorizarea pădurilor și a format persoane din 14 țări. AIM4NatuRe extinde această activitate la toate ecosistemele, oferind o abordare holistică a monitorizării progreselor înregistrate în materie de refacere. Inițiativele sale de dezvoltare a capacităților includ programul de învățare electronică „Monitorizarea pădurilor pentru acțiuni climatice”, la care participă 15 748 de cursanți online.