Ascultă Radio Antena Satelor Live

Hrișca - una dintre cele mai cultivate cereale în Europa medievală

Diferită, între cerelale, prin alura pe care o are, hrișca nu este propriu-zis o graminee, ci face parte din familia polygonaceelor. În perioada medievală, a fost una dintre cerealele de bază pe întregul întins al Europei, din Bretania până la Urali, fiind sățioasă, cu gust plăcut, bogată în magneziu și ușor de digerat.

Hrișca - una dintre cele mai cultivate cereale în Europa medievală
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 13 Iulie 2023, 21:30

O cunoaștem sub numele de hrișcă, însă în apusul Europei numele său este „grâu sarazin” (poate pentru a explica filiera orientală prin care a pătruns pe continent).

Diferită, între cerelale, prin alura pe care o are, hrișca nu este propriu-zis o graminee, ci face parte din familia polygonaceelor. În perioada medievală, a fost una dintre cerealele de bază pe întregul întins al Europei, din Bretania până la Urali, fiind sățioasă, cu gust plăcut, bogată în magneziu și ușor de digerat.
În estul Europei, în fostele republici sovietice, hrișca încă se mai cultivă pe milioane de hectare. Iar dacă am dori să ne explicăm afecțiunea aceasta a slavilor pentru micul grăunte de formă piramidală, atunci ar trebui să amintim o legendă foarte frumoasă care spune că, o dată, demult, o prințesă rusă a fost furată de tătari, urmând să fie dată de nevastă hanului. Fata a fost transformată într-un grăunte de către n magician și adusă în cetatea țarilor. Pe drum, ea a observat sărăcia în care trăiau mujicii (țăranii) ruși și nu a mai vrut să ia din nou chip de om. A preferat să rămână o plantă, care să se înmulțească ușor, pentru a asigura hrana poporului ei. Planta are o tijă subțire și înaltă de 60 cm, având în capăt mici flori albe care apoi se trasnformă în semințe de formă piramidală. Din grăunțele de grâu sarazin se poate măcina o făină foarte fină, moale la atingere, cu un gust agreabil și o aromă aparte. În Franța și Spania, din această făină se prepară niște clătite excelente ori se folosește pentru îngroșarea sosurilor. În spațiul slav, în schimb, ca și în cel arab, fiertura de hrișcă se poate mânca la orice oră din zi, ca fel aparte sau ca garnitură pentru alte mâncăruri.

Mâncăruri din semințe de hrișcă

Este esențial de știut că pentru mâncărurile de orice fel se folosește numai hrișcă decorticată. În mod uzual, aceste grăunțe se coc apoi foarte lejer, fiind vândute sub numele de kasha (cașa), cuvânt de origine rusă. Pentru o fierbere corectă, la un bol de hrișcă se pun două boluri de apă, puțină sare și o rămurică dintr-un condiment, de obicei cimbru sau cimbrișor, care e și mai aromat. Se fierbe în vas acoperit, la foc mic, timp de 15 minute. Se trage de pe foc și se mai lasă încă 10 minute, înainte de servire. O altă variantă de preparare este aceea în care mai înainte se înfierbântă o lingură de ulei, se adaugă grâul sarazin, amestecând mereu vreme de 5 minute, după care se pune sare, măghiran și apă fiartă (în aceleași proporții ca mai sus), lăsând să fiarbă la foc mic, în vas acoperit, 10-15 minute. Sunt cele mai simple metode de preparare și, așa cum am menționat, astfel pregătită hrișca se poate servi la oricare dintre mesele zilei. Dacă dorim să pregătim un desert simplu, este suficient ca în timpul preparării să adăugăm o linguriță de zahăr și o lingură mare de stafide.

Preparate cu făină de hrișcă

Din făina de hrișcă se pregătesc clătite delicioase și sănătoase, care se pot umple cu: praz cu ciuperci, morcovi cu ceapă, urzici cu tofu, morcovi cu linte, piure de năut cu usturoi și pătrunjel verde, brânză dulce cu stafide, brânză cu ceapă și chivas... În fine, orice variantă fantezistă e potrivită, trebuie să aveți însă grijă cum preparați clătitele. O regulă este aceea că după ce se amestecă făina de hrișcă cu apă și sare se va lăsa la rece timp de câteva ore. Abia după aceea se fac clătitele, după tipicul obișnuit.
În Bretania, un fel de mâncare tradițional, numit „fars guvines”, are la bază făină de hrișcă, usturoi, ceapă eșalotă și sare. Făina se rumenește ușor într-o tigaie uscată, apoi se subțiază cu apă, se adaugă sare. Trebuie să se obțină un aluat suficient de consistent (sau de moale) încât să poată fi modelat și pus în forme speciale pentru pregătirea acestor (să le spunem) tarte. Practic sunt niște forme de pânză, în care este învelit aluatul, și sunt puse, cu totul, la fiert în apă fierbinte, la foc mic, timp de o oră. E ca și cum ai pune la fiert foaia pentru tăiței de casă, înainte de a o tăia. Aceste tarte pot fi mâncate ca atare sau se pot tăia bucăți mai mici caee se rumenesc în ulei. {i într-un caz și în celălalt, se mănâncă alături cu ceapă eșalotă și usturoi tocat, tăiată mărunt și sotate sau rumenite în ulei. De asemenea, se pot folosi diferite sosuri, după gust.
Făina de grâu sarazin poate fi folosită pentru prepararea diferitelor paste de casă. Cei care nu au mai gătit însă cu acest tip de făină, e bine pentru început să o folosească în amestec cu făina de grâu. E bine de știut, de asemenea, că se va folosi în amestec cu sare, ou și apă caldă (nu rece), care are rolul de a favoriza coagularea proteinelor.

Un text de Simona Lazăr

Ministrul Agriculturii: Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles
Agricultura in lume 24 Iulie 2025, 12:01

Ministrul Agriculturii: Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles

Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles, a declarat ministrul...

Ministrul Agriculturii: Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles
Fermierii,despre bugetul PAC: Pentru România, consecinţele sunt dezastruoase;este momentul unei poziţii clare,curajoase şi unite
Agricultura in lume 24 Iulie 2025, 11:58

Fermierii,despre bugetul PAC: Pentru România, consecinţele sunt dezastruoase;este momentul unei poziţii clare,curajoase şi unite

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile majore ce ameninţă...

Fermierii,despre bugetul PAC: Pentru România, consecinţele sunt dezastruoase;este momentul unei poziţii clare,curajoase şi unite
Ministrul Agriculturii: Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles
Agricultura in lume 22 Iulie 2025, 12:01

Ministrul Agriculturii: Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles

Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles, a declarat ministrul...

Ministrul Agriculturii: Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles
Comisia Europeană: Sprijinul garantat pentru veniturile fermierilor se ridică la 300 de miliarde de euro în perioada 2028-2034
Agricultura in lume 18 Iulie 2025, 12:18

Comisia Europeană: Sprijinul garantat pentru veniturile fermierilor se ridică la 300 de miliarde de euro în perioada 2028-2034

Bugetul total alocat pentru planurile naţionale şi regionale de parteneriat se ridică la 865 de miliarde de euro, în perioada...

Comisia Europeană: Sprijinul garantat pentru veniturile fermierilor se ridică la 300 de miliarde de euro în perioada 2028-2034
UE vrea plafonarea subvenţiilor pentru agricultură (proiect al Comisiei Europene)
Agricultura in lume 14 Iulie 2025, 21:27

UE vrea plafonarea subvenţiilor pentru agricultură (proiect al Comisiei Europene)

Bruxellesul intenţionează să propună plafonarea subvenţiilor UE pe care un singur fermier le poate primi în fiecare an, în...

UE vrea plafonarea subvenţiilor pentru agricultură (proiect al Comisiei Europene)
Ministrul Agriculturii participă luni la reuniunea AGRIFISH de la Bruxelles
Agricultura in lume 14 Iulie 2025, 12:16

Ministrul Agriculturii participă luni la reuniunea AGRIFISH de la Bruxelles

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, participă luni la reuniunea Consiliului Agricultură şi...

Ministrul Agriculturii participă luni la reuniunea AGRIFISH de la Bruxelles
Uniunea Europeană a majorat cotele de import pentru anumite produse agricole din Ucraina
Agricultura in lume 04 Iulie 2025, 13:25

Uniunea Europeană a majorat cotele de import pentru anumite produse agricole din Ucraina

Uniunea Europeană a majorat cota de import pentru grâul din Ucraina, de la un milion la trei milioane de tone, ca parte a...

Uniunea Europeană a majorat cotele de import pentru anumite produse agricole din Ucraina
Autoritățile sanitare din Franța au detectat primul focar de dermatoză nodulară contagioasă la bovine
Agricultura in lume 30 Iunie 2025, 12:29

Autoritățile sanitare din Franța au detectat primul focar de dermatoză nodulară contagioasă la bovine

Autoritățile veterinare din Franța au anunțat depistarea primului focar de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor, o...

Autoritățile sanitare din Franța au detectat primul focar de dermatoză nodulară contagioasă la bovine