Ascultă Radio Antena Satelor Live

Hrișca - una dintre cele mai cultivate cereale în Europa medievală

Diferită, între cerelale, prin alura pe care o are, hrișca nu este propriu-zis o graminee, ci face parte din familia polygonaceelor. În perioada medievală, a fost una dintre cerealele de bază pe întregul întins al Europei, din Bretania până la Urali, fiind sățioasă, cu gust plăcut, bogată în magneziu și ușor de digerat.

Hrișca - una dintre cele mai cultivate cereale în Europa medievală
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 13 Iulie 2023, 21:30

O cunoaștem sub numele de hrișcă, însă în apusul Europei numele său este „grâu sarazin” (poate pentru a explica filiera orientală prin care a pătruns pe continent).

Diferită, între cerelale, prin alura pe care o are, hrișca nu este propriu-zis o graminee, ci face parte din familia polygonaceelor. În perioada medievală, a fost una dintre cerealele de bază pe întregul întins al Europei, din Bretania până la Urali, fiind sățioasă, cu gust plăcut, bogată în magneziu și ușor de digerat.
În estul Europei, în fostele republici sovietice, hrișca încă se mai cultivă pe milioane de hectare. Iar dacă am dori să ne explicăm afecțiunea aceasta a slavilor pentru micul grăunte de formă piramidală, atunci ar trebui să amintim o legendă foarte frumoasă care spune că, o dată, demult, o prințesă rusă a fost furată de tătari, urmând să fie dată de nevastă hanului. Fata a fost transformată într-un grăunte de către n magician și adusă în cetatea țarilor. Pe drum, ea a observat sărăcia în care trăiau mujicii (țăranii) ruși și nu a mai vrut să ia din nou chip de om. A preferat să rămână o plantă, care să se înmulțească ușor, pentru a asigura hrana poporului ei. Planta are o tijă subțire și înaltă de 60 cm, având în capăt mici flori albe care apoi se trasnformă în semințe de formă piramidală. Din grăunțele de grâu sarazin se poate măcina o făină foarte fină, moale la atingere, cu un gust agreabil și o aromă aparte. În Franța și Spania, din această făină se prepară niște clătite excelente ori se folosește pentru îngroșarea sosurilor. În spațiul slav, în schimb, ca și în cel arab, fiertura de hrișcă se poate mânca la orice oră din zi, ca fel aparte sau ca garnitură pentru alte mâncăruri.

Mâncăruri din semințe de hrișcă

Este esențial de știut că pentru mâncărurile de orice fel se folosește numai hrișcă decorticată. În mod uzual, aceste grăunțe se coc apoi foarte lejer, fiind vândute sub numele de kasha (cașa), cuvânt de origine rusă. Pentru o fierbere corectă, la un bol de hrișcă se pun două boluri de apă, puțină sare și o rămurică dintr-un condiment, de obicei cimbru sau cimbrișor, care e și mai aromat. Se fierbe în vas acoperit, la foc mic, timp de 15 minute. Se trage de pe foc și se mai lasă încă 10 minute, înainte de servire. O altă variantă de preparare este aceea în care mai înainte se înfierbântă o lingură de ulei, se adaugă grâul sarazin, amestecând mereu vreme de 5 minute, după care se pune sare, măghiran și apă fiartă (în aceleași proporții ca mai sus), lăsând să fiarbă la foc mic, în vas acoperit, 10-15 minute. Sunt cele mai simple metode de preparare și, așa cum am menționat, astfel pregătită hrișca se poate servi la oricare dintre mesele zilei. Dacă dorim să pregătim un desert simplu, este suficient ca în timpul preparării să adăugăm o linguriță de zahăr și o lingură mare de stafide.

Preparate cu făină de hrișcă

Din făina de hrișcă se pregătesc clătite delicioase și sănătoase, care se pot umple cu: praz cu ciuperci, morcovi cu ceapă, urzici cu tofu, morcovi cu linte, piure de năut cu usturoi și pătrunjel verde, brânză dulce cu stafide, brânză cu ceapă și chivas... În fine, orice variantă fantezistă e potrivită, trebuie să aveți însă grijă cum preparați clătitele. O regulă este aceea că după ce se amestecă făina de hrișcă cu apă și sare se va lăsa la rece timp de câteva ore. Abia după aceea se fac clătitele, după tipicul obișnuit.
În Bretania, un fel de mâncare tradițional, numit „fars guvines”, are la bază făină de hrișcă, usturoi, ceapă eșalotă și sare. Făina se rumenește ușor într-o tigaie uscată, apoi se subțiază cu apă, se adaugă sare. Trebuie să se obțină un aluat suficient de consistent (sau de moale) încât să poată fi modelat și pus în forme speciale pentru pregătirea acestor (să le spunem) tarte. Practic sunt niște forme de pânză, în care este învelit aluatul, și sunt puse, cu totul, la fiert în apă fierbinte, la foc mic, timp de o oră. E ca și cum ai pune la fiert foaia pentru tăiței de casă, înainte de a o tăia. Aceste tarte pot fi mâncate ca atare sau se pot tăia bucăți mai mici caee se rumenesc în ulei. {i într-un caz și în celălalt, se mănâncă alături cu ceapă eșalotă și usturoi tocat, tăiată mărunt și sotate sau rumenite în ulei. De asemenea, se pot folosi diferite sosuri, după gust.
Făina de grâu sarazin poate fi folosită pentru prepararea diferitelor paste de casă. Cei care nu au mai gătit însă cu acest tip de făină, e bine pentru început să o folosească în amestec cu făina de grâu. E bine de știut, de asemenea, că se va folosi în amestec cu sare, ou și apă caldă (nu rece), care are rolul de a favoriza coagularea proteinelor.

Un text de Simona Lazăr

FAO: Preţurile mondiale la alimente au revenit pe creştere în luna martie, după mai multe luni de scădere
Agricultura in lume 05 Aprilie 2024, 14:03

FAO: Preţurile mondiale la alimente au revenit pe creştere în luna martie, după mai multe luni de scădere

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a revenit pe creştere în luna martie, după ce în februarie coborâseră la...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au revenit pe creştere în luna martie, după mai multe luni de scădere
Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic?
Agricultura in lume 16 Martie 2024, 18:25

Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic?

În contextul creșterii procentului de persoane care suferă de diabet, în întreaga lume, și al nevoii de a găsi alimente care...

Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic?
Un siloz de cereale din regiunea ucraineană Dnipro a fost distrus de un atac rusesc, anunţă proprietarul
Agricultura in lume 11 Martie 2024, 12:03

Un siloz de cereale din regiunea ucraineană Dnipro a fost distrus de un atac rusesc, anunţă proprietarul

Un siloz de cereale de mari dimensiuni a fost complet distrus într-un atac rusesc cu rachete asupra regiunii Dnipro din estul...

Un siloz de cereale din regiunea ucraineană Dnipro a fost distrus de un atac rusesc, anunţă proprietarul
Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk
Agricultura in lume 06 Martie 2024, 20:38

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk

Mii de agricultori polonezi au ieşit miercuri din nou în stradă în capitala Varşovia la un protest care a degenerat în...

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk
România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă
Agricultura in lume 06 Martie 2024, 13:12

România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă

Uniunea Europeană (UE) este implicată într-o varietate de activități în domeniul producției animaliere.

România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă
Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate
Agricultura in lume 05 Martie 2024, 18:53

Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate

Milioane de mici fermieri din întreaga lume depind de cacao și cafea pentru a-și asigura existența. Cu toate acestea, ei se...

Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate
Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate
Agricultura in lume 04 Martie 2024, 18:49

Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate

Persoanele și gospodăriile afectate au suportat principala povară a adaptării la consecințele schimbărilor climatice. O nouă...

Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate
Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor
Agricultura in lume 03 Martie 2024, 18:41

Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor

Vremea extremă și variabilitatea climei de la an la an înseamnă că previziunile climatice precise și accesibile sunt...

Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor