Ascultă Radio Antena Satelor Live

În ciuda concentrării de a produce mai mult, suntem încă departe de a realiza diete sănătoase pentru toți — la nivel global sau în Europa

Sistemele alimentare și agricole de astăzi au reușit să furnizeze cantități mari de alimente piețelor globale, hrănind o populație umană în continuă creștere. Acest lucru se datorează creșterii randamentelor și eficienței și scăderii prețurilor la alimente în ultimii 60 de ani (IPES-Food, 2016; Benton și Bailey, 2019).

În ciuda concentrării de a produce mai mult, suntem încă departe de a realiza diete sănătoase pentru toți — la nivel global sau în Europa
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 16 Iunie 2023, 13:08

În ciuda acestor realizări, securitatea alimentară este încă o problemă majoră la nivel mondial. Se estimează că între 720 și 811 milioane de oameni din lume s-au confruntat cu foamea în 2020 (FAO et al., 2021), o cifră care a crescut din 2015. În ultimii ani, mai multă hrană nu a echivalat cu mai puțină foamete. Mai multă bogăție nu a însemnat o sănătate mai bună: obezitatea și bolile legate de dietă sunt în creștere la nivel global (OMS, 2018; Willett et al., 2019; ONU Mediu, 2020). Perspectivele unei populații global în creștere și o clasă de mijloc globală în creștere, care adoptă din ce în ce mai mult stiluri de viață și niveluri de consum occidentale, sunt probabil să accentueze aceste provocări (EEA, 2020a).
În UE, securitatea alimentară este încă o problemă. Deși tendințele indică faptul că problema a devenit mai puțin problematică din 2011, în 2020, peste 1 din 12 cetățeni UE nu și-ar putea permite o masă cu carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile (Eurostat, 2022). În același timp, cetățenii UE sunt din ce în ce mai afectați de bolile netransmisibile asociate cu alegerile alimentare. De exemplu, numărul persoanelor supraponderale sau obeze crește rapid în statele membre ale UE (Eurostat, 2021a). Se estimează că numai obezitatea a provocat aproximativ 2,8 milioane de decese pe an și a absorbit 7% din bugetul UE pentru sănătate în 2017 (FAO et al., 2017).
Inegalitatea este un factor major al insecurității alimentare în Europa și la nivel global. Prin urmare, eforturile de a crește producția de alimente ar putea să nu atingă obiectivul dacă barierele care împiedică accesul la alimente și o nutriție adecvată rămân.

Comisia Europeană a prelungit autorizațiile de plantare a viței de vie pentru a sprijini producătorii de vin
Agricultura in lume 25 Noiembrie 2024, 12:08

Comisia Europeană a prelungit autorizațiile de plantare a viței de vie pentru a sprijini producătorii de vin

Comisia a prelungit cu un an valabilitatea autorizațiilor de plantare și replantare care expiră în 2024 în regiunile afectate...

Comisia Europeană a prelungit autorizațiile de plantare a viței de vie pentru a sprijini producătorii de vin
Reducerea deficitului de proteine vegetale al Uniunii Europene
Agricultura in lume 22 Noiembrie 2024, 11:33

Reducerea deficitului de proteine vegetale al Uniunii Europene

Sectorul european al culturilor arabile a furnizat 64 de milioane de tone de proteine brute în 2023-24. Cea mai mare parte a...

Reducerea deficitului de proteine vegetale al Uniunii Europene
Îmbunătățirea colectării de date privind durabilitatea datorită noii rețele de date privind exploatațiile agricole
Agricultura in lume 19 Noiembrie 2024, 11:41

Îmbunătățirea colectării de date privind durabilitatea datorită noii rețele de date privind exploatațiile agricole

Noile norme privind Rețeaua de date privind durabilitatea exploatațiilor agricole ( FSDN) au fost adoptate astăzi de către...

Îmbunătățirea colectării de date privind durabilitatea datorită noii rețele de date privind exploatațiile agricole
Estimarea potențialului de atenuare a schimbărilor climatice al planurilor strategice ale PAC
Agricultura in lume 17 Noiembrie 2024, 11:36

Estimarea potențialului de atenuare a schimbărilor climatice al planurilor strategice ale PAC

Comisia Europeană a publicat un studiu de estimare a potențialului de atenuare a schimbărilor climatice al celor 19 planuri...

Estimarea potențialului de atenuare a schimbărilor climatice al planurilor strategice ale PAC
Europa are un excendent confortabil, în ce privește comerțul agroalimentar în regiune
Agricultura in lume 15 Noiembrie 2024, 10:51

Europa are un excendent confortabil, în ce privește comerțul agroalimentar în regiune

Raportul din august privind comerțul agroalimentar al UE: Încetinire după performanța maximă din iulie, dar menținerea unui...

Europa are un excendent confortabil, în ce privește comerțul agroalimentar în regiune
Sardinia, în fața unei crize veterinare. Boala limbii albastre decimează efectivele de ovine
Agricultura in lume 05 Noiembrie 2024, 15:46

Sardinia, în fața unei crize veterinare. Boala limbii albastre decimează efectivele de ovine

Pe insula Sardinia, cea mai importantă zonă din Italia pentru creşterea oilor, Michela Dessi a văzut cum 150 dintre cele 600...

Sardinia, în fața unei crize veterinare. Boala limbii albastre decimează efectivele de ovine
Comisia autorizează plăți PAC în avans mai mari pentru agricultorii din UE
Agricultura in lume 01 Noiembrie 2024, 12:00

Comisia autorizează plăți PAC în avans mai mari pentru agricultorii din UE

Comisia a autorizatastăzi statele membre ale UE să plătească producătorilor agricoli avansuri mai mari din fondurile...

Comisia autorizează plăți PAC în avans mai mari pentru agricultorii din UE
Inflația prețurilor interne la alimente rămâne ridicată în multe țări cu venituri mici și medii
Agricultura in lume 30 Octombrie 2024, 16:30

Inflația prețurilor interne la alimente rămâne ridicată în multe țări cu venituri mici și medii

O inflație mai mare de 5% este înregistrată în 76,2% din țările cu venituri mici (cu 1,1 puncte procentuale mai mică de la...

Inflația prețurilor interne la alimente rămâne ridicată în multe țări cu venituri mici și medii