Ascultă Radio Antena Satelor Live

În ciuda concentrării de a produce mai mult, suntem încă departe de a realiza diete sănătoase pentru toți — la nivel global sau în Europa

Sistemele alimentare și agricole de astăzi au reușit să furnizeze cantități mari de alimente piețelor globale, hrănind o populație umană în continuă creștere. Acest lucru se datorează creșterii randamentelor și eficienței și scăderii prețurilor la alimente în ultimii 60 de ani (IPES-Food, 2016; Benton și Bailey, 2019).

În ciuda concentrării de a produce mai mult, suntem încă departe de a realiza diete sănătoase pentru toți — la nivel global sau în Europa
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 16 Iunie 2023, 13:08

În ciuda acestor realizări, securitatea alimentară este încă o problemă majoră la nivel mondial. Se estimează că între 720 și 811 milioane de oameni din lume s-au confruntat cu foamea în 2020 (FAO et al., 2021), o cifră care a crescut din 2015. În ultimii ani, mai multă hrană nu a echivalat cu mai puțină foamete. Mai multă bogăție nu a însemnat o sănătate mai bună: obezitatea și bolile legate de dietă sunt în creștere la nivel global (OMS, 2018; Willett et al., 2019; ONU Mediu, 2020). Perspectivele unei populații global în creștere și o clasă de mijloc globală în creștere, care adoptă din ce în ce mai mult stiluri de viață și niveluri de consum occidentale, sunt probabil să accentueze aceste provocări (EEA, 2020a).
În UE, securitatea alimentară este încă o problemă. Deși tendințele indică faptul că problema a devenit mai puțin problematică din 2011, în 2020, peste 1 din 12 cetățeni UE nu și-ar putea permite o masă cu carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile (Eurostat, 2022). În același timp, cetățenii UE sunt din ce în ce mai afectați de bolile netransmisibile asociate cu alegerile alimentare. De exemplu, numărul persoanelor supraponderale sau obeze crește rapid în statele membre ale UE (Eurostat, 2021a). Se estimează că numai obezitatea a provocat aproximativ 2,8 milioane de decese pe an și a absorbit 7% din bugetul UE pentru sănătate în 2017 (FAO et al., 2017).
Inegalitatea este un factor major al insecurității alimentare în Europa și la nivel global. Prin urmare, eforturile de a crește producția de alimente ar putea să nu atingă obiectivul dacă barierele care împiedică accesul la alimente și o nutriție adecvată rămân.

Măsuri de urgență în Austria, care închide treceri de frontieră pentru prevenirea febrei aftoase
Agricultura in lume 03 Aprilie 2025, 16:50

Măsuri de urgență în Austria, care închide treceri de frontieră pentru prevenirea febrei aftoase

Austria va închide, începând de sâmbătă, două puncte de trecere de frontieră cu Ungaria și Slovacia, ca măsură preventivă...

Măsuri de urgență în Austria, care închide treceri de frontieră pentru prevenirea febrei aftoase
Armata ungară intervine pentru a limita răspândirea febrei aftoase
Agricultura in lume 02 Aprilie 2025, 14:28

Armata ungară intervine pentru a limita răspândirea febrei aftoase

Guvernul ungar a decis să apeleze la armată pentru a combate epidemia de febră aftoasă, care s-a răspândit rapid în mai multe...

Armata ungară intervine pentru a limita răspândirea febrei aftoase
Nou focar de febră aftoasă descoperit în Ungaria, 3.000 de vaci sacrificate
Agricultura in lume 26 Martie 2025, 15:33

Nou focar de febră aftoasă descoperit în Ungaria, 3.000 de vaci sacrificate

Ungaria este nevoită să sacrifice aproximativ 3.000 de bovine după descoperirea unui nou focar de febră aftoasă, o boală...

Nou focar de febră aftoasă descoperit în Ungaria, 3.000 de vaci sacrificate
Agricultura in lume 20 Martie 2025, 20:46

Ce motive există pentru a crede în viitorul agriculturii?

Viitorul agriculturii este promițător datorită inovațiilor în practicile durabile și regenerative care sporesc securitatea...

Ce motive există pentru a crede în viitorul agriculturii?
Agricultura in lume 19 Martie 2025, 20:43

Cum să identificați și să găsiți alimente fără OMG

Cumpărăturile de la magazinul alimentar pot părea o vânătoare de comori cu o întorsătură, mai ales atunci când căutați...

Cum să identificați și să găsiți alimente fără OMG
Agricultura in lume 18 Martie 2025, 20:42

Alimente modificate genetic - ce trebuie să știi

Printre culturile frecvent modificate se numără soia, porumbul, bumbacul și canola. Fiecare dintre acestea are una sau mai...

Alimente modificate genetic - ce trebuie să știi
Agricultura in lume 10 Martie 2025, 20:23

Impactul schimbărilor climatice asupra pescuitului

Oceanele au absorbit mai mult de 90 la sută din încălzirea globală care a avut loc în ultimii 50 de ani. Pentru aceasta,...

Impactul schimbărilor climatice asupra pescuitului
Agricultura in lume 04 Martie 2025, 19:52

Natura este un pilon economic esențial, dar care este subevaluat

Biodiversitatea este bogăția planetei noastre. Este o piatră de temelie a dezvoltării, iar pierderea acesteia amenință multe...

Natura este un pilon economic esențial, dar care este subevaluat