Ascultă Radio Antena Satelor Live

În ciuda concentrării de a produce mai mult, suntem încă departe de a realiza diete sănătoase pentru toți — la nivel global sau în Europa

Sistemele alimentare și agricole de astăzi au reușit să furnizeze cantități mari de alimente piețelor globale, hrănind o populație umană în continuă creștere. Acest lucru se datorează creșterii randamentelor și eficienței și scăderii prețurilor la alimente în ultimii 60 de ani (IPES-Food, 2016; Benton și Bailey, 2019).

În ciuda concentrării de a produce mai mult, suntem încă departe de a realiza diete sănătoase pentru toți — la nivel global sau în Europa
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 16 Iunie 2023, 13:08

În ciuda acestor realizări, securitatea alimentară este încă o problemă majoră la nivel mondial. Se estimează că între 720 și 811 milioane de oameni din lume s-au confruntat cu foamea în 2020 (FAO et al., 2021), o cifră care a crescut din 2015. În ultimii ani, mai multă hrană nu a echivalat cu mai puțină foamete. Mai multă bogăție nu a însemnat o sănătate mai bună: obezitatea și bolile legate de dietă sunt în creștere la nivel global (OMS, 2018; Willett et al., 2019; ONU Mediu, 2020). Perspectivele unei populații global în creștere și o clasă de mijloc globală în creștere, care adoptă din ce în ce mai mult stiluri de viață și niveluri de consum occidentale, sunt probabil să accentueze aceste provocări (EEA, 2020a).
În UE, securitatea alimentară este încă o problemă. Deși tendințele indică faptul că problema a devenit mai puțin problematică din 2011, în 2020, peste 1 din 12 cetățeni UE nu și-ar putea permite o masă cu carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile (Eurostat, 2022). În același timp, cetățenii UE sunt din ce în ce mai afectați de bolile netransmisibile asociate cu alegerile alimentare. De exemplu, numărul persoanelor supraponderale sau obeze crește rapid în statele membre ale UE (Eurostat, 2021a). Se estimează că numai obezitatea a provocat aproximativ 2,8 milioane de decese pe an și a absorbit 7% din bugetul UE pentru sănătate în 2017 (FAO et al., 2017).
Inegalitatea este un factor major al insecurității alimentare în Europa și la nivel global. Prin urmare, eforturile de a crește producția de alimente ar putea să nu atingă obiectivul dacă barierele care împiedică accesul la alimente și o nutriție adecvată rămân.

Brazilia: Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele, o premieră în ultimii şase ani
Agricultura in lume 15 Mai 2025, 22:14

Brazilia: Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele, o premieră în ultimii şase ani

Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele (biomuri) din Brazilia în 2024 pentru prima dată în ultimii şase ani,...

Brazilia: Ritmul de defrişare a încetinit în toate macrosistemele, o premieră în ultimii şase ani
Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii şi a spori competitivitatea
Agricultura in lume 14 Mai 2025, 22:23

Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii şi a spori competitivitatea

Comisia Europeană (CE) a lansat miercuri un pachet amplu de măsuri care vizează sarcina administrativă, controalele, punerea...

Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii şi a spori competitivitatea
Peste 18.000 de porci vor fi sacrificați în Slovacia din cauza pestei porcine
Agricultura in lume 06 Mai 2025, 13:15

Peste 18.000 de porci vor fi sacrificați în Slovacia din cauza pestei porcine

Autoritățile veterinare din Slovacia au confirmat apariția unui focar de pestă porcină africană la o fermă din localitatea...

Peste 18.000 de porci vor fi sacrificați în Slovacia din cauza pestei porcine
Specialiștii trag un semnal de alarmă privind febra aftoasă în Europa
Agricultura in lume 05 Mai 2025, 14:04

Specialiștii trag un semnal de alarmă privind febra aftoasă în Europa

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) avertizează că Europa traversează cea mai gravă epidemie...

Specialiștii trag un semnal de alarmă privind febra aftoasă în Europa
9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume
Agricultura in lume 30 Aprilie 2025, 08:24

9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume

Agricultura este diversă, cu diferite tipuri practicate în funcție de regiune, climă și resursele disponibile. Unele dintre...

9 tipuri diferite tipuri de agricultură practicate în lume
Impactul agriculturii 4.0
Agricultura in lume 30 Aprilie 2025, 04:02

Impactul agriculturii 4.0

CGIAR va participa la Conferința anuală IFA 2025, iar directorul general al IITA, Bernard Vanlauwe, va lua cuvântul în...

Impactul agriculturii 4.0
Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume
Agricultura in lume 29 Aprilie 2025, 04:09

Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume

În întreaga lume, miliarde de oameni se confruntă cu o criză tăcută, dar devastatoare: malnutriția. De la comunități...

Criza globală a malnutriției - rolul agriculturii, în lume
Ce este „diversitate alimentară minimă”
Agricultura in lume 28 Aprilie 2025, 04:15

Ce este „diversitate alimentară minimă”

În ciuda progreselor notabile, toate organizațiile, private și publice, care își unesc forțele în eforturile de a pune capăt...

Ce este „diversitate alimentară minimă”