Indicele prețurilor alimentelor al FAO crește în aprilie
Indicele de referință al prețurilor mondiale ale produselor alimentare a crescut în aprilie, impulsionat de cotările mai ridicate ale principalelor cereale, carne și produse lactate, a raportat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Articol de Simona Lazăr, 25 Aprilie 2025, 04:28
Indicele prețurilor alimentelor al FAO, care urmărește evoluția lunară a prețurilor internaționale ale unui set de produse alimentare comercializate la nivel mondial, a înregistrat în aprilie o medie de 128,3 puncte, în creștere cu 1,0 % față de martie și cu 7,6 % față de aceeași lună a anului trecut.
Indicele prețurilor cerealelor FAO a crescut cu 1,2% față de luna martie. Prețurile mondiale ale grâului au înregistrat o ușoară creștere, susținute de reducerea ofertei de export din Federația Rusă, în timp ce indicele FAO al prețurilor orezului a crescut datorită cererii mai mari pentru soiurile aromate. Prețurile internaționale ale porumbului au crescut din cauza nivelului sezonier mai redus al stocurilor din Statele Unite ale Americii. Fluctuațiile valutare au influențat evoluția prețurilor pe piețele mondiale, în timp ce ajustările politicii tarifare au sporit incertitudinea pe piață.
Indicele prețurilor FAO pentru carne a crescut cu 3,2% în aprilie față de martie, cotele înregistrând o creștere în toate categoriile de carne, în frunte cu carnea de porc. Prețurile cărnii de bovine s-au consolidat, de asemenea, în special în Australia și Brazilia, pe fondul unei cereri mondiale constante la import și al disponibilității limitate la export.
Indicele prețurilor produselor lactate al FAO a crescut cu 2,4% în aprilie față de luna precedentă, situându-se cu 22,9% peste nivelul din aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea a fost determinată de prețurile internaționale ale untului, care au atins un nou nivel record din cauza scăderii stocurilor în Europa.
În schimb, indicele prețurilor uleiurilor vegetale al FAO a scăzut cu 2,3%, deși a rămas cu 20,7% peste nivelul din aceeași perioadă a anului trecut. Prețurile uleiului de palmier au scăzut semnificativ din cauza producției sezonier mai ridicate în principalele țări producătoare din Asia de Sud-Est, în timp ce prețurile globale ale uleiului de soia și de rapiță au crescut pe fondul cererii puternice de import la nivel mondial. Prețurile uleiului de floarea-soarelui au rămas în mare parte stabile.
Indicele prețurilor zahărului FAO a scăzut, de asemenea, cu 3,5% față de luna martie, în mare parte din cauza îngrijorărilor legate de perspectivele economice globale incerte și de impactul potențial al acestora asupra cererii din sectoarele băuturilor și prelucrării alimentelor, care împreună reprezintă cea mai mare parte a consumului mondial de zahăr.