Ascultă Radio Antena Satelor Live

Microorganisme benefice în agricultura durabilă

Se preconizează că populația mondială va crește până la aproape 10 miliarde de persoane până în anul 2050; prin urmare, cererea de alimente va crește.

Microorganisme benefice în agricultura durabilă
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 09 Septembrie 2024, 11:25

Diferite proiecții arată că hrănirea acestei populații mondiale ar necesita creșterea producției globale de alimente cu 25 până la 70% până în 2050 - unii autori merg până la 100%. Pentru a produce această cantitate de alimente și alte bunuri agricole nealimentare, este necesară intensificarea și extinderea producției agricole. Aceste practici au condus la numeroase probleme de mediu, cum ar fi degradarea resurselor naturale, precum solul și apa, pierderea diversității microbiomului, proliferarea de noi agenți fitopatogeni, dăunători și buruieni, precum și scăderea fertilității agroecosistemelor, și contribuie la schimbările climatice. Creșterea producției agricole în moduri care să nu compromită integritatea mediului și/sau sănătatea umană continuă să fie o mare provocare până în prezent.

Intensificarea durabilă a producției agricole este necesară pentru a satisface cererea de alimente, menținând în același timp ecosistemele funcționale și sănătoase. În prezent, instrumentele biotehnologice sunt utilizate pentru a completa gestionarea convențională a culturilor; printre acestea, utilizarea bioproduselor care conțin microorganisme benefice, cunoscute și sub denumirea de inoculanți microbieni sau bioinoculanți, câștigă importanță în această privință. Fortune Business Insights a publicat un raport în care se afirmă că dimensiunea pieței mondiale a bioinoculanților agricoli a fost de 4,27 miliarde USD în 2019 și se estimează că va ajunge la 11,81 miliarde USD până în 2027, cu o rată anuală de creștere de 14,27%. Bioinoculanții sunt bioproduse ecologice și durabile care conțin microorganisme benefice care, atunci când sunt aplicate pe semințe, pe suprafețele plantelor sau pe sol, au capacitatea de a promova creșterea plantelor prin creșterea aprovizionării sau a disponibilității nutrienților pentru planta gazdă sau prin protejarea acestora de stresul biotic și/sau abiotic. Microorganismele benefice utilizate în bioinoculanți pot fi grupate ca microorganisme care favorizează creșterea plantelor (PGPM) sau agenți de control biologic (BCA). În funcție de mecanismele lor de acțiune, acestea pot fi catalogate și ca fixatori de azot, solubilizatori de fosfat, fitostimulatori, inductori de rezistență a plantelor și antagoniști ai fitopatogenilor, printre alte grupuri.

Integrarea interacțiunilor microorganismelor benefice cu plantele în programele de producție vegetală reprezintă o soluție durabilă promițătoare pentru îmbunătățirea producției agricole. Cu toate acestea, succesul bioinoculanților aplicați în câmp este determinat în mare măsură de cercetarea științifică și de inovațiile agrobiotehnologice care stau la baza acestora. Prin urmare, studiul și cercetarea axate pe înțelegerea interacțiunilor complexe dintre microorganismele benefice, plante și mediul lor, precum și bioprospecția necesară pentru a exploata masiv aceste interacțiuni, sunt esențiale pentru trecerea cunoștințelor din laboratoare în câmp sub formă de produse comerciale eficiente.

Sursa: Montoya-Martínez, Amelia C, Fannie Isela Parra-Cota, and Sergio de los Santos Villalobos. “Beneficial Microorganisms in Sustainable Agriculture: Harnessing Microbes’ Potential to Help Feed the World.”

Agricultura in lume 20 Septembrie 2024, 18:48

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE

Lansat în ianuarie 2024, Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE este un nou forum care își propune să contureze...

Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE
Agricultura in lume 17 Septembrie 2024, 18:35

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar

Observatorul lanțului agroalimentar al UE (AFCO) a avut prima sa reuniune miercuri, 17 iulie. Obiectivul său este de a...

Observatorul lanțului agroalimentar al UE și transparența în lanțul alimentar
Agricultura in lume 16 Septembrie 2024, 18:33

Protejarea lanțului de aprovizionare cu alimente al UE împotriva crizelor: publicarea unui nou set de recomandări

Consolidarea încrederii, promovarea unei abordări bazate pe colaborare și monitorizarea continuă a aprovizionării cu...

Protejarea lanțului de aprovizionare cu alimente al UE împotriva crizelor: publicarea unui nou set de recomandări
Agricultura in lume 15 Septembrie 2024, 18:30

Măsuri de garantare a securității alimentare și de sprijinire a agricultorilor din UE

Securitatea alimentară în Ucraina este un motiv de mare îngrijorare, în special din cauza atacării deliberate a depozitelor...

Măsuri de garantare a securității alimentare și de sprijinire a agricultorilor din UE
Agricultura in lume 13 Septembrie 2024, 18:25

Tranziția digitală: Implicații pe termen lung pentru agricultorii și comunitățile rurale din UE

Explorați modul în care tranziția digitală poate consolida reziliența agriculturii și a zonelor rurale în contextul...

Tranziția digitală: Implicații pe termen lung pentru agricultorii și comunitățile rurale din UE
Agricultura in lume 12 Septembrie 2024, 18:23

Digitalizarea agriculturii și a zonelor rurale în UE

Digitalizarea agriculturii și a zonelor rurale din UE sprijină modernizarea, competitivitatea și durabilitatea agriculturii....

Digitalizarea agriculturii și a zonelor rurale în UE
Producția de porumb în UE, la al treilea minim istoric din ultimii 10 ani
Agricultura in lume 12 Septembrie 2024, 16:09

Producția de porumb în UE, la al treilea minim istoric din ultimii 10 ani

Producţia de porumb a Uniunii Europene în sezonul 2024-2025 va fi a treia cea mai mică din ultimul deceniu, din cauza...

Producția de porumb în UE, la al treilea minim istoric din ultimii 10 ani
Studiu al Băncii Mondiale: Întreprinderile agricole de mari dimensiuni creează beneficii pentru micile exploatații învecinate?
Agricultura in lume 11 Septembrie 2024, 11:16

Studiu al Băncii Mondiale: Întreprinderile agricole de mari dimensiuni creează beneficii pentru micile exploatații învecinate?

Cererea globală în creștere de produse agricole, ca urmare a creșterii prețurilor la alimente din 2007/2008, a declanșat o...

Studiu al Băncii Mondiale: Întreprinderile agricole de mari dimensiuni creează beneficii pentru micile exploatații învecinate?