Migrările de lăcuste trezesc îngrijorare în perioada de reproducere din primăvară
Datorită condițiilor ecologice favorabile, actualul sezon de reproducere din primăvară a înregistrat infestări semnificativ mai mari decât de obicei.

Articol de Simona Lazăr, 23 Aprilie 2025, 04:34
FAO solicită intensificarea monitorizării și inițierea măsurilor de combatere timpurie în țările afectate
Lăcustele de deșert rămân unul dintre cei mai distructivi dăunători migratori din lume. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) îndeamnă țările din Africa de Nord-Vest să intensifice monitorizarea și să inițieze măsuri de combatere timpurie, întrucât grupuri de lăcuste adulte și roiuri mici, provenite din Sahel, s-au deplasat în sudul Saharei, în regiunea vestică a zonei de răspândire a lăcustelor de deșert.
Activitatea lăcustelor s-a intensificat de la sfârșitul lunii februarie până în martie, grupuri adulte și roiuri mici ajungând în centrul Algeriei, vestul Libiei și sudul Tunisiei. Datorită condițiilor ecologice favorabile, actualul sezon de reproducere din primăvară a înregistrat infestări semnificativ mai mari decât de obicei.
Vânturile și precipitațiile au facilitat deplasarea spre nord a lăcustelor de deșert din sudul Algeriei, nordul Maliului, Niger și Ciad. În aceste regiuni saheliene, grupuri mici s-au reproducut din august până la începutul lunii martie. Afluxul de populații în Africa de Nord-Vest – în special în nordul și sudul Munților Hoggar din Algeria și Fezzan din sud-vestul Libiei – a determinat FAO să clasifice situația din regiunea vestică ca fiind de precauție, necesitând o vigilență sporită.
„Sondajele și operațiunile de control sunt deosebit de urgente în locurile în care ploile din iarnă și începutul primăverii au creat condiții propice pentru reproducere”, a declarat Cyril Piou, responsabil cu monitorizarea și prognozarea lăcustelor. ”Prognozele FAO din ianuarie indicau că eclozarea și formarea bandelor vor începe în această lună în zonele afectate. Dacă nu sunt controlate, aceste bande ar putea să se transforme în roiuri mici în perioada mai-iunie, crescând riscul pentru culturi și pășuni.”
FAO recomandă efectuarea de anchete intensive la sol în zonele cheie în care este probabil să aibă loc reproducerea lăcustelor – de la sudul Munților Atlas din Maroc până în Sahara din Algeria și până în sudul Tunisiei și vestul Libiei. Aceste zone au înregistrat precipitații suficiente pentru a susține creșterea vegetației, creând condiții favorabile pentru dezvoltarea lăcustelor.
Lăcusta deșertului rămâne unul dintre cei mai distructivi dăunători migratori din lume. Un singur roi poate acoperi o suprafață de la unul la câteva sute de kilometri pătrați. Un singur kilometru pătrat de roi poate conține până la 80 de milioane de adulți, cu capacitatea de a consuma într-o singură zi aceeași cantitate de hrană ca 35 000 de oameni. Detectarea timpurie și reacția rapidă sunt esențiale pentru prevenirea unei crize mai ample.
FAO, prin intermediul Serviciului de informare privind lăcustele de deșert (DLIS) și Comisiei pentru combaterea lăcustelor de deșert în regiunea vestică (CLCPRO), continuă să ofere îndrumare tehnică, actualizări în timp real și sprijin operațional țărilor afectate.