Ascultă Radio Antena Satelor Live

Perspectivele pe termen scurt ale piețelor agricole: incertitudinea rămâne o caracteristică constantă a agriculturii din UE

Agricultura rămâne afectată de mai multe evenimente care nu pot fi controlate de agricultori, cum ar fi crizele climatice și geopolitice, care continuă să exercite presiuni asupra agricultorilor.

Perspectivele pe termen scurt ale piețelor agricole: incertitudinea rămâne o caracteristică constantă a agriculturii din UE
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 07 Iulie 2024, 17:40

Acestea au implicații asupra productivității, comerțului, cererii consumatorilor, prețurilor și, în cele din urmă, asupra veniturilor agricultorilor. Dela ultima perspectivă pe termen scurt (toamna anului 2023) și în pofida unor evoluții favorabile, dar limitate, ale costurilor factorilor de producție, prețurile acestora, inclusiv pentru energie, îngrășăminte și furaje, sunt semnificativ mai mari decât nivelurile de dinainte de elaborarea raportului COVID. Incertitudinile pentru agricultori provin, de asemenea, din fenomenele meteorologice extreme imprevizibile, din conflictele geopolitice care exercită presiuni asupra piețelor agricole și din factori economici precum ratele dobânzilor încă ridicate și creșterea costurilor forței de muncă. Prețurile alimentelor rămân în continuare ridicate, ceea ce, combinat cu perspectivele scăzute de creștere economică, limitează perspectivele de redresare a cererii de consum. Publicată astăzi de Comisia Europeană, ediția din primăvara anului 2024 a raportului privind perspectivele pe termen scurt pentru piețele agricole din UE prezintă cele mai recente tendințe și perspective pentru principalele piețe agricole.

Fermierii din UE continuă să se confrunte cu numeroase provocări legate de costurile factorilor de producție, care rămân în mare măsură peste nivelurile de dinainte de aplicarea directivei COVID, în ciuda unei tendințe recente de scădere pentru unele dintre acestea. Producția de îngrășăminte din UE continuă să se redreseze, dar importurile rămân la niveluri ridicate. De la începutul anului, Comisia a luat o serie de măsuri pe termen scurt și lung pentru a sprijini agricultorii din UE și pentru a răspunde preocupărilor acestora, în special în ceea ce privește sarcina administrativă și poziția lor în lanțul de aprovizionare cu alimente. Politica agricolă comună (PAC) oferă, de asemenea, o plasă de siguranță previzibilă pentru agricultori și un cadru de susținere pentru a însoți tranziția sectorului către o mai mare durabilitate.

Indicele prețurilor pentru agricultorii din UE a scăzut față de nivelul din 2022, dar această reducere nu a fost încă pe deplin transmisă la prețurile alimentelor pentru procesatori și consumatori, ceea ce ar putea aduce o ușurare suplimentară pentru consumatori. Deși indicele prețurilor de consum ale alimentelor în UE s-a stabilizat din martie 2023, acesta a crescut în medie cu 43% față de 2015. În anumite țări din UE, creșterea a fost mai semnificativă, cum ar fi în Polonia (+65%) sau Lituania (+69%).

Condițiile meteorologice s-au dovedit, în general, bune pentru majoritatea culturilor de iarnă și a pășunilor, dar umezeala ar putea reprezenta o provocare pentru unele părți nord-vestice ale UE. Având în vedere imprevizibilitatea fenomenelor meteorologice extreme și schimbările abrupte observate în ultimul an, semnalele actuale trebuie tratate cu prudență.

Culturi arabile

În 2024/25, producția de cereale a UE ar trebui să crească la aproximativ 278,5 milioane de tone (+3% față de anul precedent), în principal datorită randamentelor mai bune. Condițiile umede au afectat producția de cereale în 2023/24 și au îngreunat uneori accesul agricultorilor la câmpurile lor pentru însămânțarea cerealelor de primăvară. În general, importurile UE de cereale în 2023/24 (iulie 2023-iunie 2024) ar putea rămâne cu 17% mai mari decât media pe cinci ani. Cu toate acestea, îmbunătățirea logisticii coridorului Mării Negre facilitează exporturile de cereale ucrainene către piețele mondiale, iar cantitatea de cereale ucrainene care intră în UE este mai mică.

Suprafața cultivată și randamentele pentru soia și semințele de floarea-soarelui sunt în creștere în 2023/24. Se preconizează că producția de semințe oleaginoase și proteaginoase va crește în 2024/25, datorită creșterii producției de boabe de soia, mazăre și fasole boabe.

Relansarea producției de zahăr în UE este confirmată la 15,6 milioane de tone. Cu toate acestea, prețul ridicat al zahărului în UE a limitat până în prezent redresarea consumului.

Culturi specializate

Producția de ulei de măsline din UE ar trebui să se redreseze ușor în 2023/24 (octombrie 2023-septembrie 2024), după o recoltă record scăzută anul trecut. Oferta redusă determină în continuare creșterea prețurilor. Acest lucru determină consumatorii să se orienteze către alte uleiuri și grăsimi sau să reducă consumul general de uleiuri. În consecință, consumul UE ar putea atinge cel mai scăzut nivel istoric în 2023/24.

Producția de vin din Italia și Spania a scăzut semnificativ în 2023/24 (august 2023 - iulie 2024) din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Consumul de vin în UE își continuă tendința de scădere, deoarece generațiile tinere preferă alte tipuri de băuturi alcoolice, cum ar fi berile sau cocktailurile, pe lângă puterea de cumpărare mai scăzută a consumatorilor. Distilarea de criză, autorizată în vara anului 2023 de Comisia Europeană, a fost pusă în aplicare în mai multe țări din UE pentru a scoate de pe piață aproximativ 33 de milioane de hectolitri. În ciuda acestei intervenții și a scăderii producției, nu se așteaptă ca stocurile să urmeze.

Condițiile meteorologice nefavorabile au avut, de asemenea, un impact negativ asupra producției UE de mere și portocale. Se preconizează că exporturile UE de mere și portocale proaspete vor scădea brusc, iar importurile de portocale vor crește, punând o presiune mai mare pe producătorii interni.

Lapte și produse lactate

În ciuda unei scăderi continue a efectivului de vaci de lapte (-0,5%), se preconizează că oferta de lapte din UE va rămâne relativ stabilă în 2024 (+0,4%), ceea ce ar putea fi susținut de creșterea randamentelor (+0,9%). Țările UE se confruntă cu situații contrastante, afectate în mod diferit de condițiile meteorologice sau de schimbările structurale în curs.

Producția și exporturile de brânză din UE rămân puternice și ar putea continua să crească în 2024. Exporturile UE de unt ar putea rămâne, de asemenea, pozitive, în condițiile unui consum intern stabil.

Produse din carne

Sectorul creșterii animalelor se confruntă cu schimbări structurale, determinate în principal de o schimbare a preferințelor consumatorilor de la carnea de vită la cea de pasăre și de constrângerile de mediu. Consumul de carne de vită pe cap de locuitor în UE în 2023 a scăzut la 9,7 kg (-4,7% față de anul anterior). Scăderea consumului ar putea continua cu 2,8% în 2024. Producția de carne de vită din UE ar putea continua să scadă, iar acest lucru ar putea susține prețurile la carnea de vită din UE.

Producția de carne de porc din UE înregistrează un declin similar, cu -6,6% în 2023. Reducerea ar putea încetini la 0,4% în 2024.

Cererea de carne de pasăre, ca sursă mai ieftină de proteine, este încă ridicată. Consumul pe cap de locuitor în UE a crescut cu 3% în 2023 și ar putea crește cu încă 2% în 2024. Importurile de carne de pasăre continuă, de asemenea, să fie ridicate.

Bilanțuri actualizate pentru anul de comercializare 2023/24 sunt incluse în cel mai recent raport privind perspectivele pe termen scurt și sunt, de asemenea, disponibile pe portalul de date agroalimentare.

Ţările din Africa de Est, interesate să cumpere porumb, grâu şi orez
Agricultura in lume 11 Septembrie 2024, 10:33

Ţările din Africa de Est, interesate să cumpere porumb, grâu şi orez

Directorul executiv al Eastern Africa Grain Council, Gerald Makau Masila, a declarat că, pentru ţările membre ale acestei...

Ţările din Africa de Est, interesate să cumpere porumb, grâu şi orez
Bulgaria solicită ajutor de la UE din cauza secetei
Agricultura in lume 11 Septembrie 2024, 10:28

Bulgaria solicită ajutor de la UE din cauza secetei

Bulgaria insistă să primească ajutor financiar din rezerva agricolă a Uniunii Europene din cauza pagubelor cauzate de secetă.

Bulgaria solicită ajutor de la UE din cauza secetei
Inovație în agricultură: Grâul modificat genetic primește aprobare în SUA
Agricultura in lume 10 Septembrie 2024, 16:56

Inovație în agricultură: Grâul modificat genetic primește aprobare în SUA

O companie argentiniană, prima firmă care a obţinut aprobarea autorităţilor americane de reglementare pentru soiul său de...

Inovație în agricultură: Grâul modificat genetic primește aprobare în SUA
Microorganisme benefice în agricultura durabilă
Agricultura in lume 09 Septembrie 2024, 11:25

Microorganisme benefice în agricultura durabilă

Se preconizează că populația mondială va crește până la aproape 10 miliarde de persoane până în anul 2050; prin urmare,...

Microorganisme benefice în agricultura durabilă
Experiența agricolă olandeză: „De două ori mai multă hrană folosind jumătate din resurse”
Agricultura in lume 08 Septembrie 2024, 11:31

Experiența agricolă olandeză: „De două ori mai multă hrană folosind jumătate din resurse”

În urmă cu aproape două decenii, olandezii și-au asumat un angajament național în favoarea agriculturii durabile sub sloganul...

Experiența agricolă olandeză: „De două ori mai multă hrană folosind jumătate din resurse”
Experții îndeamnă la sprijinirea micilor fermierilor prin subvenții agricole
Agricultura in lume 04 Septembrie 2024, 17:20

Experții îndeamnă la sprijinirea micilor fermierilor prin subvenții agricole

Un raport al unui grup de experţi publicat miercuri îndeamnă Comisia Europeană să restructureze subvenţiile agricole, astfel...

Experții îndeamnă la sprijinirea micilor fermierilor prin subvenții agricole
Fitch: Producătorii de carne de porc şi vită riscă să fie retrogradaţi, pe fondul agravării riscurilor climatice
Agricultura in lume 30 August 2024, 13:31

Fitch: Producătorii de carne de porc şi vită riscă să fie retrogradaţi, pe fondul agravării riscurilor climatice

Producătorii de carne de porc şi vită de pe pieţele dezvoltate devin mai vulnerabili la retrogradări de rating, determinate...

Fitch: Producătorii de carne de porc şi vită riscă să fie retrogradaţi, pe fondul agravării riscurilor climatice
2024, un an negru pentru apicultorii francezi
Agricultura in lume 25 August 2024, 13:11

2024, un an negru pentru apicultorii francezi

'Este un an catastrofal', spune Mickael Isambert, apicultor în centrul Franţei, care a pierdut 70% din recolta de miere şi a...

2024, un an negru pentru apicultorii francezi